środa, 28 czerwca 2017

ZAPIEKANKA MAKARONOWA - WARSTWOWA - BAKŁAŻAN, POMIDORY, PIECZARKI, PAPRYKA, SER…




Zapiekanki obiadowe to bardzo wdzięczny temat. Można sobie puścić wodze fantazji. Ja sobie wczoraj właśnie puściłam.
 No, co tu dużo pisać...smaczne i tyle. Może dodam tylko, że zapiekanki wystarczy na 4 osoby, jest dość sycąca. Można zwiększyć nieznacznie ilość makaronu. 
Polecam Wam też inne trzy zapiekanki...jedna z fasolką, druga z cukinią i klopsikami z metki , trzecia zwyczajna z kapustą i ziemniakami pod beszamelem...wszystkie smaczne - klikamy w zdjęcia.

Z fasolką i pomidorami + ryż         Z klopsikami z metki               Z kapustą pod beszamelem



  • 150 g makaronu 9 (miałam kokardki )
  • 1 bakłażan ok. 450 g
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • ok. 50 dkg pomidorów malinowych sparzonych i obranych ze skórki
  • ok. 20 dkg sera żółtego ( miałam goudę)- zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • naczynie do zapiekania ( u mnie kwadrat 26 x 26 cm, wysokość ok. 5 cm )
  • masło i kaszka manna do naczynia

  • Bakłażana pokroić w plastry ok. 1,5 cm , posypać łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na bok. W międzyczasie pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę, paprykę w kosteczkę i wszystko wysmażyć na 1 łyżce oleju doprawiając pieprzem i solą.
  • Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Bakłażany opłukać zimną wodą i osuszyć. Rozgrzać suchą patelnię i plastry bakłażana lekko przyrumienić z obydwu stron.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ugotowany makaron i posypać połową sera. Na ser ułożyć bakłażany i lekko posolić. Kolejno układać - pieczarki z papryką, pomidory pokrojone w grubsze plastry i posolone lekko i na wierzch drugą połowę sera.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić zapiekankę . Piec na pierwszej półce od dołu, bez termoobiegu ok. 25 minut.

14 komentarzy:

  1. ...witaj Danusiu. Pijąc poranną kawkę postanowiłam sobie pobuszować w Danusiowym kulinarnym raju :) I widzę dużo nowości :) Tyle pyszności, aż chce się robić, tylko u mnie ostatnio kiepsko z apetytem. Ale jak sobie tak popatrzę, to tak czuję się najedzona, że na krótko mi to wystarcza ;) Pisałam Ci Danusiu już wielokrotnie, ale co tam, napiszę raz jeszcze-uwielbiam Twój blog :) Pozdrawiam Cię kochana i Twoich bliskich. Buziole dla przystojnego Bruna, bo chyba spędza wakacje u kochanej Babuni ;) Uściski dla czworonogów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jolu. No, trochę ostatnio częściej wstawiałam przepisy. Nazbierało się to nie chce tego trzymać, bo potem zapomnę. Jest u mnie Brunio , a dzisiaj przyjeżdża córka. Nie będą całe wakacje bo wyjeżdżają na odpoczynek. U mnie to nie to samo, co na neutralnym gruncie. Poza tym muszą oczyścić trochę płuca z krakowskiego powietrza. Bardzo Ci Jolu dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. aż ślinka cieknie na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja, jest w niej wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszyscy lubią zapiekanki, a te Twoje zawsze są takie dopracowane i skomponowane tak, by smaki grały ze sobą. Oblizałam ekran ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie i musiałam ten ekran wycierać, bo aż mój się zwilżył...he, he :)

      Usuń
  5. Zrobiłam wczoraj na obiad, wszystkim nam bardzo nam smakowała. Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Matulu, ale bym to zjadła Beatko. Teraz będzie wysyp warzyw , a tu niewiele można. Nic to, bedzie lepiej. Dziękuję bardzo :)

      Usuń