wtorek, 14 czerwca 2016

SERNIK JOGURTOWY Z DODATKIEM SERKA ŚMIETANKOWEGO


Mogę śmiało napisać, że jest to jednak sernik. Na bazie jogurtów greckich z dodatkiem serka śmietankowego, ale kto nie wie ten nie skapnie się, że to oszukaniec. 
Serek śmietankowy nadaje mu konsystencję sernika, a przy tym jest lekki i puszysty. Ciasto nie opada, robi się tylko taki rancik wokoło ciasta. Proszę się ściśle trzymać przepisu, a daję głowę, że sernik wyjdzie i będzie ok. 
Nie trzeba go tak upiększać jak ja to zrobiłam tym razem. Można zrezygnować z truskawek, z kajmaku, a nawet czekolady. Wystarczy go posypać cukrem pudrem. Mamy sezon na truskawki, więc można zmiksować je w blenderze, nawet nie trzeba dodawać żelatyny- taka polewa w zupełności nadaje się do polania kawałka sernika na talerzyku. W zimie można zmiksować np. brzoskwinie. Tak na marginesie- wykorzystanie świeżych truskawek bardzo pasuje do tego ciasta, ale nie może ono wtedy stać dłużej jak 2 dni w chłodnym miejscu z względu na możliwość fermentacji. Zapraszam do przepisu.




  • tortownica o śr. 24 cm
  • szklanka o poj. 250 ml
  • 800 g dobrego jogurtu greckiego
  • 200 g twarożku śmietankowego mielonego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 średnie jajka
  • 3 budynie waniliowe
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 80 g herbatników Petit Beurre



  • Odpiąć obręcz tortownicy i dno wyłożyć papierem zapinając na niego obręcz. Boków niczym nie smarujemy. Ciastka pokruszyć i zmielić w blenderze. Wysypać równomiernie na dno tortownicy.  Oddzielić żółtka od białek. Jogurty dobrze rozmieszać z twarożkiem przy pomocy rózgi lub miksera.
  • Ubić ( utrzeć ) żółtka z cukrem pudrem. Dodawać łyżką masę jogurtowo- twarożkową i miksować do wyczerpania. Dodać budynie - zmiksować , dodać olej i również zmiksować.
  • Pianę ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i czystą dłonią wymieszać zagarniając od boków do środka. Wylać parę łyżek na całość - delikatnie żeby nie poprzesuwać zmielonych herbatników i wylać resztę.
  • Natychmiast wstawić do już nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piec z termoobiegiem ok. 40 minut na rumiany kolor. Ustawiamy na pierwszej półce od dołu piekarnika. Bez termoobiegu nagrzać do 180 stopni C. Piekarnik wyłączyć, uchylić piekarnik i pozostawić na 15 minut po czym wyjąć. Jednocześnie razem z ciastem , na samo dno piekarnika wstawić miskę z ciepłą wodą ( metalową lub żaroodporną ).
  • Jeszcze lekko ciepły sernik można spokojnie okroić nożem, przełożyć na paterę i delikatnie wyciągnąć papier- nie ma problemu.

Pozostałe :

  • 250- 300 g truskawek
  • 3 kopiaste łyżki kajmaku rozgrzanego wcześniej w rondelku
  • 100 g gorzkiej czekolady + 50 g masła


  • Umyte i osuszone truskawki pokroić w plastry. Ciepły kajmak wylać na sernik i rozprowadzić po całości. Ułożyć plasterki truskawek ile się da i gdzie się da- he, he. 
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do mocno ciepłego stopionego masła- rozpuścić i dobrze wymieszać. Polać truskawki . Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia- no chyba , że domownicy nie mogą wytrzymać.
SERNIK CZYTELNIKÓW :

14 komentarzy:

  1. Nie mogę sie napatrzeć na ten serniczek .A Ja kiedys pieklam i Mi nie wyszedł , ale bylam wściekla .A tu taki piękny , równiótki .A jak by tak upiec pół na pół sera i jogurtow , ciekawe jak by wyszedł .Danusiu Ty chyba jestes specjalistka od różnego rodzaju wypieków slodkich.Co wstawisz to tak pięknie upieczone .Pozdrowionka serdeczne .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jasiu. Też o tym myślałam, żeby dać pół na pół i spróbuję tak zrobić, ale na dzień dzisiejszy nie mogę Ci powiedzieć czy będzie dobrze. Na pewno w najbliższym czasie upiekę taki właśnie pół na pół. Ja też piekłam bez twarożku i też mi nie wyszedł- cały klapnął. ten piekłam już kilka razy i ani razu mnie nie zwiódł. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Tak Danusiu i Mi tak klapnął , ale Ja poczekam kochana na Ciebie z tym pół na pół , i zobaczymy co to wyjdzie .Szybko jedz lakomczuszku i Myśl o kolejnym .Zobaczymy jaki wyjdzie.

      Usuń
    3. He, he pewnie , że u mnie szybko zniknie. Dam znać jak upiekę :)

      Usuń
  2. Takie pyszności tu u ciebie Danusiu, nic tylko iść do kuchni i piec. Przepis zapisałam do wypróbowania.Pozdrawiam Jola T.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Daj mi proszę znać jak upieczesz- życzę powodzenia.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Renata Kozłowska14 czerwca 2016 16:49

    Danusiu to rozumiem, ze najpierw piekarnik do 160 stopni i razem z ciastem wkladamy pojemnik z wodą i następnie podwyzszamy temp. do 180 st?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Reniu- źle Kochanie zrozumiałaś. Wstawiamy wodę na dno nagrzanego piekarnika, na pierwszą półkę od dołu ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem . W 180 stopniach natomiast pieczemy bez termoobiegu- podałam dlatego bo nie wszyscy mają termoobieg. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda upiekę na niedzielę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Izo.Dzisiaj poniedziałek- został chociaż kawałeczek ?

      Usuń
  5. ile ja bym dała za kawałek serniczka teraz ... pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam ściśle według wskazowek ,sernik wyszedł przepyszny.Dziękuję!!!Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Joasiu. Bardzo Ci dziękuję za komentarz. Ten sernik zdecydowanie lepiej mi smakuje niż na samych jogurtach, chociaż ponoć ten na jogurtach nie nazywa się sernikiem tylko styropianem i tak też smakuje. Jednak dodatek sera znacznie podnosi walory smakowe.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń