Jestem zapaloną fanką piłki nożnej i nie bardzo mam teraz czas na pieczenie czy gotowanie. Jesteśmy łasuchami, więc słodkiego się bardzo chce.
W 15 - 20 minut można sobie przygotować ciastka gotowe do wstawienia do piekarnika na bazie gotowego ciasta francuskiego. Troszkę twarożku, parę truskawek i przegryzka do kawy gotowa.
- opakowanie ciasta francuskiego w plastrach
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru lub wg uznania
- cukier waniliowy
- 2 kopiaste łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru
- jajko do smarowania
- ok. 250 g truskawek + 1 łyżka kaszki manny
- Twaróg zmielić w blenderze, dodać rozmącone jajo, cukier puder, wanilię, budyń i dokładnie połączyć.
- Umyte i osuszone truskawki pokroić na małe kawałeczki i posypać kaszką manną- wymieszać.
- Plastry ciasta rozłożyć na blacie i na zamrożonych oznaczyć sobie leciutko nożem dwie linie . Plaster ma szerokość 10 cm , więc po 3 cm z każdej strony- 4 cm w środku. Pozostawić na kilka minut żeby lekko zmiękły.
- Plastry ponacinać skośnie ( p. fotografia ). Na środek wyłożyć ok. 3 kopiastych łyżeczek twarogu i wyrównać widelcem. Na twaróg wyłożyć truskawki.
- Ponacinane paski ciasta zakładać na siebie lekko dociskając. One się mogą odklejać, ale to nic nie szkodzi. Posmarować rozmąconym jajkiem dwukrotnie tzn. najpierw wszystkie do ostatniego i potem znowu od pierwszego.Można pędzelkiem trochę podjechać pod złączenia i docisnąć.
- Ciastka przenieść na długim szerokim nożu na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec ok. 30 minut bez termoobiegu. Upieczone przestudzić i posypać cukrem pudrem. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Moja uwaga : serek może wystawać poza obręb ciasta- w czasie pieczenia na pewno nie wypłynie.
CIASTKA CZYTELNIKÓW :
No w końcu się doczekałam :) :* a ciasto francuskie w lodówce... Muszę tylko dokupić ser i truskawki. Dzięki Danusi!
OdpowiedzUsuńSylwia
Oj, tam- tylko 2 dni było zwłoki- he, he- pozdrawiam :)
UsuńWitam chciałabym zrobić te ciasteczka tak smakowicie wyglądają ale w przepisie nie ma info. co z budyniem czy dodać ugotowany czy w proszku?chyba że nie doczytałam,pozdrawiam Kasia z Gdańska ☺
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Bardzo przepraszam, ale już dopisałam. Oczywiście budyń dodać do twarogu- proszek, nie gotowany budyń. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo dziękuję za szybka odpowiedź ☺Kasia
Usuńczym zastapić kaszke manne?bo nie mam akurat w domu
OdpowiedzUsuńProszę zastąpić bułką tartą :)
UsuńA czy mogą być mrożone truskawki?
OdpowiedzUsuńAgnieszko, moim zdaniem nie bardzo. Truskawki i tak już są dość wodniste, a mrożone ? obawiam się, że ciasto będzie nasiąknięte....poza tym z mrożonymi nie piekłam ...pozdrawiam :)
UsuńWyglądają cudownie Danusiu, zrobię. Pozdrawiam Gosa
OdpowiedzUsuńJa już upiekłam. Szybkie i to czasami jest istotne. Pozdrawiam Gosiu i życzę powodzenia :) Pozdrawiam :)
Usuń