Zbliża się Dzień Matki więc może Państwo skorzystacie z takiego prostego przepisu na bezy składane. Moja propozycja niekoniecznie musi być w moim wydaniu. Mogą być przekładane różnymi kremami . Mogą nie być przekładane a trochę pokruszone i wykorzystane do wspaniałego deseru eton mess.
Polecam też mini torciki bezowe, równie smaczne jak również bardziej pracochłonny torcik zielony czy muffinki w bukiecie . Przepisy z linkami poniżej.
Składniki na 16 podwójnych bez :
- 150 ml białek
- 300 g drobnego cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 2 blaszki z wyposażenia piekarnika + papier do pieczenia
- Białka ubić na sztywną pianę ( uważać żeby nie przebić) i dodawać stopniowo po łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym. Ubić na gładką gęstą pianę . Dodać łyżkę octu i jeszcze chwilę ubijać, żeby piana się ustabilizowała.
- Wyciskać na papier podobnej wielkości kupki piany przy pomocy woreczka foliowego ze ściętym rogiem lub zakładając samą nakrętkę bez tylki z szerszym otworem. Połowę bez lekko spłaszczyć, połowę pozostawić z małym czubkiem.
- Wstawić obydwie blaszki do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i suszyć bezy z termoobiegiem ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić i pozostawić na ok. 10 minut. Wyjąć blaszki z piekarnika, zdjąć delikatnie bezy i pozostawić do ostudzenia.
Pozostałe:
- 250 ml śmietany 36 %
- 1 kopiasta łyżka kajmaku
- opcjonalnie 1 saszetka zagęstnika
- 30 dkg truskawek + kilka do środka kremu
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
- 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
W czasie kiedy suszą się bezy :
- 30 dkg truskawek pokroić na drobne kawałki i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1 łyżce wody, zdjąć z palnika i wsypać stopniowo żelatynę intensywnie mieszając. Przelać do miseczki i odstawić na bok- pozostawić do ostudzenia.
- Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę ,schłodzony kajmak i ubić na krem dodając w połowie ewentualny zagęstnik.
- Na połowę spłaszczonych bez nakładać kopiastą łyżeczkę kremu , położyć plaster truskawki przykrytej kremem i na wierzch docisnąć drugą połowę bezy - tą z dziubkiem.
- Polać przestudzoną polewą i schłodzić.
Pozostałe propozycje :
Tort "Nadzieja" Eton mess Torciki bezowe
Bukiet
BEZY CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
Danusia,zdjecie przepiękne jak również beziki!Gratuluje.Ewa
OdpowiedzUsuńOj, Ewuniu- stylistyką fotografii mnie przebijasz . Dziękuję bardzo.
UsuńBuziaki przesyłam.
Piękne ciasta i desery :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ginie . Pozdrawiam wiosennie.
UsuńBez śniadania zaglądać tu do Ciebie to zbrodnia nad zbrodniami :)
OdpowiedzUsuńAha, ha, ha .
UsuńPozdrawiam porankowo.
Dnusiu,super pomysl i orzepis.Smakuja znakomicie.Zrobione na jutrzejszy brinch.Ewa
OdpowiedzUsuńTy jesteś pracuś- podziwiam Ewuniu. Pozdrawiam .
Usuń