poniedziałek, 25 maja 2015

BEZY SKŁADANE Z TRUSKAWKAMI I POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ i inne propozycje na Dzień Matki




Zbliża się Dzień Matki więc może Państwo skorzystacie z takiego prostego przepisu na bezy składane. Moja propozycja niekoniecznie musi być w moim wydaniu. Mogą być przekładane różnymi kremami . Mogą nie być przekładane a trochę pokruszone i wykorzystane do wspaniałego deseru eton mess.
 Polecam też mini torciki bezowe, równie smaczne jak również bardziej pracochłonny torcik zielony czy muffinki w bukiecie . Przepisy z linkami poniżej.



Składniki na 16 podwójnych bez :

  • 150 ml białek
  • 300 g drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 blaszki z wyposażenia piekarnika + papier do pieczenia
  • Białka ubić na sztywną pianę ( uważać żeby nie przebić) i dodawać stopniowo po łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym. Ubić na gładką gęstą pianę . Dodać łyżkę octu i jeszcze chwilę ubijać, żeby piana się ustabilizowała.
  • Wyciskać na papier podobnej wielkości kupki piany przy pomocy woreczka foliowego ze ściętym rogiem lub zakładając samą nakrętkę bez tylki z szerszym otworem. Połowę bez lekko spłaszczyć, połowę pozostawić z małym czubkiem.
  • Wstawić obydwie blaszki do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i suszyć bezy z termoobiegiem ok. 50  minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić i pozostawić na ok. 10 minut. Wyjąć blaszki z piekarnika, zdjąć delikatnie bezy i pozostawić do ostudzenia.
Pozostałe:
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 1 kopiasta łyżka kajmaku
  • opcjonalnie 1 saszetka zagęstnika
  • 30 dkg truskawek + kilka do środka kremu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego


W czasie kiedy suszą się bezy :


  • 30 dkg truskawek pokroić na drobne kawałki i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1 łyżce wody, zdjąć z palnika i wsypać stopniowo żelatynę intensywnie mieszając. Przelać do miseczki i odstawić na bok- pozostawić do ostudzenia.
  • Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę ,schłodzony kajmak i ubić na krem dodając w połowie ewentualny zagęstnik.
  • Na połowę spłaszczonych bez nakładać kopiastą łyżeczkę kremu , położyć plaster truskawki przykrytej kremem i na wierzch docisnąć drugą połowę bezy - tą z dziubkiem.
  • Polać przestudzoną polewą i schłodzić.
Pozostałe propozycje :


Tort "Nadzieja"                        Eton mess                             Torciki bezowe
tort nadzieja eton mess

Bukiet
bukiet na dzień mamy


BEZY CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

8 komentarzy:

  1. Danusia,zdjecie przepiękne jak również beziki!Gratuluje.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Ewuniu- stylistyką fotografii mnie przebijasz . Dziękuję bardzo.
      Buziaki przesyłam.

      Usuń
  2. Piękne ciasta i desery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez śniadania zaglądać tu do Ciebie to zbrodnia nad zbrodniami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dnusiu,super pomysl i orzepis.Smakuja znakomicie.Zrobione na jutrzejszy brinch.Ewa

    OdpowiedzUsuń