czwartek, 19 września 2013

PIECZARKI Z ZIOŁAMI



Przepis mam z książeczki Poradnika Domowego, ale nie podam z którego roku, bo przepis mam luzem i tylko tyle wiem. Ponieważ to taki trochę inny smakowo sposób podania pieczarek , więc czemu nie miałabym sie podzielić z Państwem. Tym bardziej, że teraz pieczarki są w zasięgu ręki. Podaję je do pieczonych ziemniaków z serem.
Mogą stanowić również dodatek obiadowy.


                        SKŁADNIKI:

                            ---50 dkg pieczarek
                            ---1 płaska łyżeczka estragonu
                            ---1 płaska łyżeczka majeranku
                            ---szczypiorek
                            ---natka pietruszki
                            ---1 płaska łyżka musztardy
                            ---3 płaskie łyżki masła
                            ---1 łyżka soku z cytryny

Pieczarki pokroić w plasterki i przełożyć do rondla dodając masło i dusić ok.10 minut na wolnym ogniu. Dodać zioła i posiekaną zieleninę, dodać musztardę i wymieszać dokładnie. Dusić jeszcze chwilę i dodać sok z cytryny. Całość odparować na silnym ogniu. Jak ktoś chce może dosolić, ale wg mnie nie ma takiej potrzeby.

PIECZARKI CZYTELNIKÓW :

Ewa z Kalifornii

10 komentarzy:

  1. smacznie wygladaja ;) widać ze sa lekko chrupkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby były chrupkie muszą być mocno odparowane.
      Dziękuję i pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają te pieczarki! Jutro może zrobię do obiadu!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu ,że zajrzałaś do mnie.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Mam pytanie odnośnie pieczarek - czy podajemy je na ciepło czy zimno?
      Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Witam Aniu.Nie mogłam wcześniej odpowiedzieć,bo wczoraj cały dzień jechałam ,a dzisiaj dopiero się trochę ogarnęłam.Aniu można na zimno,ale wtedy zamiast masła trzeba dać olej-przepraszam.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Ela: oryginalny smak!!! Dzisiaj były u mnie na obiad do pieczonych skrzydełek z indyka. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu. Na pieczarki nie ma zbyt wiele pomysłów, więc cieszę się, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Aż tutaj słychać "mniam"- ha, ha. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń