piątek, 20 września 2013

BABKA GRECKA


Przepis na tą babkę znalazłam w książeczce poradnika domowego "Ciasta i ciasteczka" z 1996 roku. Piekę ją już kilka dobrych lat. Przepis trochę zmieniłam i skróciłam czas pieczenia bo był zbyt długi. Babka jest bardzo smaczna i wilgotna pod warunkiem, że trzymamy się ściśle podanego przepisu.




        SKŁADNIKI:

           ---26 dkg mąki
           ---4 żółtka
           ---20 dkg masła
           ---2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
           ---cukier waniliowy lub zapach migdałowy
           ---szczypta soli
           ---20 dkg cukru do wypieków
           ---4 białka + 1/4 szklanki cukru do wypieków
           ---50 gram białej czekolady
           ---100 gram czekolady gorzkiej


Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (lepsza jest z zapachem migdałowym). Miękkie masło ucierać w mikserze z cukrem do wypieków dodając stopniowo żółtka. Zmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do babki wysmarować i posypać bułką tartą. Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 180 stopni C. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodając cukier  i ubić na gładką lśniącą pianę. Połączyć delikatnie mieszając pianę i masę mączno-maślaną. Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika- piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.



Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po 5 minutach wyjąć z foremki. Górę babki posypać trochę zmieloną w blenderze białą i gorzką czekoladą- w miarę sprawnie. Po 10 minutach babkę przykryć misą i pozostawić tak na 12 godzin. Po tym czasie babkę wykończyć polewając boki rozpuszczoną czekoladą i posypać resztą białej,która nam została z poprzedniego dnia. Pozostawić do zastudzenia czekolady. Zamiast czekolady można zrobić polewę z kakao, cukru i masła. Lepsza jest jednak z rozpuszczoną czekoladą. Jest to jedna ze smaczniejszych babek- polecam. Polecam też babkę bakaliową  lub inne moje babki,które są na blogu.
BABKA CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

6 komentarzy:

  1. Babka cudna! Mnie jednak urzekł ten kapelusz jest śliczny chciałabym taki mieć!!!! Kocham takie kapelusze!:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Też lubię kapelusze-to takie kobiece.
      Bardzo dziekuję-pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Pyszna babka...aż ślinka cieknie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Bożenko-pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. baba gotowa,pyszna zjadlam tylko 2cm.My bardzo lubimy ciasta ucierane!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też, ja w ogóle bardzo lubię babki. Mam do nich sentyment z dzieciństwa i nigdy nie miałam dość. Było nas troje, więc taka jedna babka znikała momentalnie- kto był pierwszy ten więcej zjadł.
      Dziękuję Ewuniu.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.