Przepis na tą babkę znalazłam w książeczce poradnika domowego "Ciasta i ciasteczka" z 1996 roku. Piekę ją już kilka dobrych lat. Przepis trochę zmieniłam i skróciłam czas pieczenia bo był zbyt długi. Babka jest bardzo smaczna i wilgotna pod warunkiem, że trzymamy się ściśle podanego przepisu.
SKŁADNIKI:
---26 dkg mąki
---4 żółtka
---20 dkg masła
---2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
---cukier waniliowy lub zapach migdałowy
---szczypta soli
---20 dkg cukru do wypieków
---4 białka + 1/4 szklanki cukru do wypieków
---50 gram białej czekolady
---100 gram czekolady gorzkiej
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (lepsza jest z zapachem migdałowym). Miękkie masło ucierać w mikserze z cukrem do wypieków dodając stopniowo żółtka. Zmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do babki wysmarować i posypać bułką tartą. Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 180 stopni C. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodając cukier i ubić na gładką lśniącą pianę. Połączyć delikatnie mieszając pianę i masę mączno-maślaną. Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika- piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po 5 minutach wyjąć z foremki. Górę babki posypać trochę zmieloną w blenderze białą i gorzką czekoladą- w miarę sprawnie. Po 10 minutach babkę przykryć misą i pozostawić tak na 12 godzin. Po tym czasie babkę wykończyć polewając boki rozpuszczoną czekoladą i posypać resztą białej,która nam została z poprzedniego dnia. Pozostawić do zastudzenia czekolady. Zamiast czekolady można zrobić polewę z kakao, cukru i masła. Lepsza jest jednak z rozpuszczoną czekoladą. Jest to jedna ze smaczniejszych babek- polecam. Polecam też babkę bakaliową lub inne moje babki,które są na blogu.
BABKA CZYTELNIKÓW :Ewa z San Diego
Babka cudna! Mnie jednak urzekł ten kapelusz jest śliczny chciałabym taki mieć!!!! Kocham takie kapelusze!:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.Też lubię kapelusze-to takie kobiece.
UsuńBardzo dziekuję-pozdrawiam:)
Pyszna babka...aż ślinka cieknie..
OdpowiedzUsuńDzięki Bożenko-pozdrawiam serdecznie!!!
Usuńbaba gotowa,pyszna zjadlam tylko 2cm.My bardzo lubimy ciasta ucierane!Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńMy też, ja w ogóle bardzo lubię babki. Mam do nich sentyment z dzieciństwa i nigdy nie miałam dość. Było nas troje, więc taka jedna babka znikała momentalnie- kto był pierwszy ten więcej zjadł.
UsuńDziękuję Ewuniu.