wtorek, 28 lutego 2017

SPOSÓB NA WYSOKI BISZKOPT ( średnica 24 cm )


Miałam tego wpisu nie robić, ale pomyślunek taki przyszedł, że  pomysł może się Państwu przydać. W końcu nie często robimy wysokie biszkopty, więc po co kupować wysoką formę, która jest dość droga. Jest jeszcze możliwość upieczenia dwóch takich samych biszkoptów, no ale to trzeba dwa razy ubijać ciasto. Piekłam tort na pewną okazję i potrzebowałam troszkę wyższego biszkoptu. U mnie biszkopt był z 5 dużych jaj, ale zapas w wysokości jest tak duży, że spokojnie można upiec wyższy z 7 jak i 9 jaj. Musimy tylko pamiętać o wydłużeniu czasu pieczenia , powyżej 45 minut sprawdzając patyczkiem. Oczywiście można użyć dwóch mniejszych tortownic lub jednej małej, ale wtedy pas folii winien się składać z 4 warstw, żeby był stabilny bok.



  • folia aluminiowa
  • 2 tortownice o śr. 24 cm
  • papier do pieczenia                                 



  • Odmierzyć dwa pasy folii aluminiowej długości większej o ok. 7- 10 cm od obwodu obręczy tortownicy. Złożyć obydwa pasy błyszczącą stroną do środka i złożyć wzdłuż na połowę.
  • Zapiąć obręcz w pierwszej tortownicy. Pas złożonej folii ułożyć wokół obręczy w środku tortownicy wywijając mały kołnierzyk- ok. 1- 2 cm. Założyć końce folii na siebie i na górze zagnieść razem na ok. 1 cm .
  • Dno drugiej tortownicy położyć na dno pierwszej przygniatając wypuszczony kołnierzyk. Na drugie dno położyć wcześniej wycięte koło z papieru do pieczenia.
  • Nasunąć na wystającą folię drugą zapiętą obręcz bez dna i oprzeć na pierwszej. Docisnąć i wyrównać boki folii.

10 komentarzy:

  1. No pomysł rewelacyjny! Tylko ja bym się bała czy takie wysokie ciasto równo się upiecze w środku? Lena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lenko, takie do 9 jajek przy średnicy 24 cm na pewno, tylko wtedy trzeba piec dłużej . Przy mniejszej tortownicy wiadomo mniejsza ilość jaj - pozdrawiam i dziękuję bardzo :)

      Usuń
    2. WITAJ DANUSIU.NA TAKI POMYSŁ NIGDYNIE WPADŁAM.JA ZAZWYCZAJ ROBIĘ DODATKOWĄ OBRĘCZ Z BRISTOLU LUB TEKTURKI.POZDRAWIAM.MARIOLA T.

      Usuń
    3. Witam Mariolu. Robiłam też z paskiem bristolu, ale pasek mi zsunął i miałam boki z górkami, no chyba że od samego dna dajesz tą obręcz. Muszę i tak spróbować- dziękuję Ci. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. O to ,ze jestes pomyslowy Dobromir ,to Cie nie podejrzewalam.Piekny biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie są różne pomysły Kate, no ale ja wpadłam na taki - dziękuję . Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. To nie lepiej upiec dwa biszkopty
    i tak przecież kroi się na krążki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Napisałam na początku, że można upiec dwa biszkopty. Myślę, że to jest alternatywa dla tych, którzy nie chcą dwa razy ubijać ciasta i dwa razy piec, i dwa razy wszystko myć. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. pomysł świetny i na pewno niektórym się przyda, a ja ze względu na jeszcze większe lenistwo zakupiłam sobie dwie tortownice, ubijam jedno ciasto, rozlewam na pół do każdej i piekę razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest bardzo dobry pomysł - na dwie tortownice, tylko że dwie o średnicy 24 cm nie mieszczą się na jednej półce piekarnika...nie lubię piec 2 blaszek na dwóch półkach, bo nie zawsze mi się dopieką- pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń