Kawałki dorsza zawijane w liście kapusty pekińskiej i zapiekane w piekarniku w sosie grzybowym.Najlepiej przygotować z borowikami mrożonymi lub w sezonie ze świeżymi. W zastępstwie mogą być pieczarki i ja tym razem mam w takim wydaniu.
Szkoda mi borowików, których nie mam zbyt dużo i trzymam do potraw wigilijnych. U mnie gołąbki z polędwicą z dorsza, ale mogą być również grube filety świeżego, jak również grubsze kawałki filetowanego karpia.
Do tej potrawy nie nadaje się ryba mrożona. Te gołąbki najlepiej robić z kapusty pekińskiej, ponieważ ona nie wymaga dłuższej obróbki termicznej co w przypadku ryby jest istotne. Można zrobić z kapusty włoskiej czy cukrowej , ale liście muszą być dłużej gotowane przed zawinięciem ryby. Takie gołąbki można również podać na kolację wigilijną- są bardzo smaczne .
- 1.30 kg polędwicy z dorsza- mogą być filety z dorsza świeżego, ale mocno zwarte
- 3 cebulę + sól + pieprz
- duża kapusta pekińska
- olej do smażenia gołąbków i borowików lub pieczarek
- ok. 80 dkg mrożonych borowików lub pieczarek + 1 cebula + pieprz i sól
- mogą być również grzyby suszone ok. 30 g - namoczone w mleku , ugotowane, odcedzone i podsmażone z cebulką
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 100 - 120 g masła
- słodka papryka w proszku , można też dodać troszkę ostrej
- Polędwicę z dorsza umyć i dobrze osuszyć. Pokroić w poprzek na 6 - 7 cm kawałki. Posolić każdy i popieprzyć. Cebulę pokroić w ćwierć plasterki i posolić lekko. Kawałki dorsza przekładać cebulą, aż do wyczerpania. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
- Na następny dzień- z kapusty pekińskiej zdjąć liście- prawie wszystkie. Odkroić ok. 3- 4 cm od początku liścia i wyrzucić. Część zgrubiałą liścia ściąć , żeby było cieniej- podobnie jak w liściach kapusty cukrowej przy tradycyjnych gołąbkach. W dużym szerokim rondlu zagotować wodę i kolejno wkładać po 3- 4 liście. Parzyć 3- 4 minuty i wyjmować. Liście podzielić sobie na połowę- mniejsze i większe .
- Borowiki rozmrozić, ale sok zachować - to też jest dodatkowy smak. Pokroić na kawałki i dodać do nich sok z rozmrożenia. Ewentualne pieczarki umyć i przekroić na 4 części. Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby usmażyć na 1 łyżce oleju , aż do całkowitego odparowania dodając pokrojoną cebulę i doprawić solą, pieprzem do smaku.
- Kawałek dorsza kłaść dłuższą stroną wzdłuż mniejszego liścia i zagiąć brzegi do środka. Złączeniem do dołu i zakrytymi brzegami ułożyć na większym liściu i zawinąć jak tradycyjne gołąbki. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć gołąbki z obu stron na rumiano. Gołąbki ułożyć w brytfannie tak, żeby na sobie nie leżały- jeden obok drugiego- może być na ścisk.
- Na wierzch wyłożyć usmażone grzyby, pokroić w małe kawałki masło i posypać papryką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C , brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem z termoobiegiem ok. 10 minut- do momentu puszczenia sosu przez ryby i kapustę. Spróbować ten sos i ewentualnie dosolić do smaku.
- Gołąbki wstawić ponownie do piekarnika, ale już bez przykrycia i piec ok. 10 - 15 minut z termoobiegiem. Troszkę musi się wszystko leciutko przyrumienić. Gołąbki gotowe. Wyjąć je z brytfanny i zagęścić sos znanym sobie sposobem lub zmiksować blenderem sos z grzybami, ale zbyt gęsty nie będzie.
Mmmm, jak one smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbyło smacznie, nie powiem Joasiu :) dziękuję :)
Usuńsuper połączenie
OdpowiedzUsuńtrochę niecodzienne, ale było smacznie :) dziękuję :)
UsuńTo wspaniała potrawa, wciąż zaskakujesz nas nowościami. I te Twoje rączki spracowane wciąż przygotowują nowe pyszności :-)
OdpowiedzUsuńoj, Marzyniu bolą mnie te rączki czasami jak się za dużo namacham w kuchni, starość się powoli zaczyna odzywać - buziaki :)
Usuńale, że z dorszem... genialne !
OdpowiedzUsuńhe, he, fajnie to ujęłaś :)
UsuńSpodziewałam się farszu z mielonego dorsza, a tu niespodzianka. Rewelacja:)
OdpowiedzUsuńMoniu, z mielonego chyba by się nie trzymały, a jeszcze w kapuście pekińskiej, tym bardziej - pozdrawiam :)
UsuńDanusiu rozmrożone grzyby też przesmażyć? Pisze wlać sos z rozmrożenia, ale kiedy? Czy ugotować w tej wodzie?
OdpowiedzUsuńWitam Basiu. Tak, przegotować krótko w małej ilości wody, potem przesmażyć, a tą wodę z gotowania dodać do sosu w trakcie pieczenia.
Usuń