piątek, 10 czerwca 2016

SZPLITRY KRUCHE MAŚLANE Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM


Dzisiaj otwarcie EURO 2016, no to coś trzeba było upiec na przekąskę . Te małe wytrawne ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach- są przepyszne. U mnie na blogu są  takie ciasteczka, ale w wersji słodkiej- też polecam- klik . Kto piekł już słodkie to wie jakie to jest pyszne ciasto.



SKŁADNIKI:
  • 250 gram masła o temperaturze pokojowej
  • 250 gram mąki pszennej ( dałam tortową- może być każda inna typ. 450 ), mąka do podsypania
  • 1 żółtko
  • 50 ml kefiru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2- 3 łyżki orzeszków solonych zmielonych blenderem
  • troszkę połówek orzeszków


  • Masło dobrze napowietrzyć mikserem , dodać żółtko, sól, kefir i jeszcze zmiksować na gładką masę. Wsypać mąkę i krótko zmiksować na wolniejszych obrotach przy pomocy odpowiednich haków lub posiekać i zagnieść  ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki.
  • Włączyć piekarnik na 200 stopni C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 części i każdą wałkować podsypując mąką ( tyle ile potrzeba, żeby się nie kleiło) na grubość 2- 3 mm i wycinać kwadraty 4- 5 cm- nie ma to znaczenia- u mnie 5 cm. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje.
  • Na każdy kłaść małą łyżeczkę nadzienia i połowę orzeszka. Sklejać po przekątnej zakładając jeden rożek na drugi  dociskając palcem i układać na blaszce. Jeszcze raz docisnąć lekko złączenie. 
  •  Ciasteczka piec ok. 15 - 17 minut bez termoobiegu. Zarumienią się końce ciasteczek. Upieczone posypać zmielonymi orzeszkami. 
Farsz :

  • 250 g mrożonego siekanego ( rozdrobnionego) szpinaku
  • 100 g twarogu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka startego parmezanu lub dziugasa
  • Posiekany czosnek zeszklić na maśle i dodać szpinak ( wcześniej troszkę rozmrozić tak, żeby można było przeciąć nożem na mniejsze kawałki ). Smażyć aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku i wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ostudzić.
  • Twaróg zmielić blenderem , połączyć z ostudzonym szpinakiem , dodać parmezan lub dziugas i wszystko dobrze wymieszać - jeszcze raz doprawić.

5 komentarzy:

  1. Danusiu, wyglądają fantastycznie! Kradnę przepis i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, kradnij sobie Anusiu- dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ze szpinakiem jeszcze nie miałam przyjemności skosztować, ale chyba czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciastka wytrawne Basiu , więc polecam , zawsze to mniej kalorii- pozdrawiam :)

      Usuń