Prosty przepis na jajka faszerowane pastą z łososia we własnym sosie. Zrobiłam 8 połówek, ale farszu wystarczy na 5 jaj- będą trochę niższe.
- 4 jajka
- 1 puszka dzikiego łososia we własnym sosie
- 1 kopiasta łyżeczka posiekanego koperku
- 2 kopiaste łyżeczki majonezu
- 3 kopiaste łyżeczki majonezu do dekoracji
- roszponka
- kilka pomidorków
- papryka czerwona
- Ugotowane i obrane jajka przekroić na połowę i wyjąć żółtka. Dno połówek jajek leciutko skroić , żeby nam się nie przechylały. Skrawki białek posiekać drobno.
- Żółtka, koperek i odcedzonego łososia rozgnieść widelcem na gładką masę i napełnić połówki białek.
- Ułożyć na półmisku i udekorować majonezem , roszponką i pomidorkami. Posiekanymi białkami posypać połówki jajek i oprószyć papryką.
Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Ostatnio robiłam z farszem pieczarkowym+cebulka podsmażana + pietruszka+koperek zielony wszystko drobno pokrojone i jeszcze dodany majonez= pyszne😊 Pozdrawiam Danusiu
OdpowiedzUsuńReniu, na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo nie robiłam w taki sposób. Pozdrawiam serdecznie. :)
UsuńJajka zawsze są dobre a z łososiem to jak poezja.
OdpowiedzUsuńJa w ogóle Ewuniu jestem jajeczna - dziękuję Ci bardzo :)
Usuńdobry pomysł, jakoś tylko mi się nie "rzucił" w oczy w sklepach dziki łosoś w puszce
OdpowiedzUsuńUważaj , żeby Ci nie został na stałe w oku- he, he. Tak poważnie, to może być inny łosoś we własnym sosie. :)
Usuń