sobota, 13 lutego 2016

CIASTKA KRUCHE- KAKAOWE Z MIELONYMI WIÓRKAMI KOKOSOWYMI



Bardzo smaczne ciastka z dodatkiem mielonych wiórków kokosowych. Są krucho- wilgotne, polane ozdobnie polewą z białej czekolady. Parę zrobiłam udekorowanych lukrem w związku z Walentynkami, ale przepisu na lukier nie podaję. Zrobiłam tylko kilka sztuk. Jakby ktoś bardzo chciał to przepis na lukier jest tutaj.


  • 270 g mąki tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych w blenderze wiórków kokosowych
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 130 g masła lekko schłodzonego- nie twardego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 blaszki z wyposażenia piekarnika + papier do pieczenia
  • na polewę - 100 g białej czekolady + 50 g śmietanki + 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru + 1 kopiasta łyżeczka kakao


  • Mąkę, cukier puder, zmielone wiórki, kakao, cukier waniliowy i proszek do pieczenia razem wymieszać.
  • Do tej mieszanki dodać masło pokrojone w kosteczkę , jogurt, jajko, żółtko i wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce - ok. 30 minut.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 3 części i wałkować na grubość ok. 4 mm podsypując lekko mąką. W czasie wałkowania nie dociskać mocno wałka. Wykrawać ciastka w dowolnym kształcie. U mnie serduszka średniej wielkości .
  • Ciastka układać na blaszce z wyposażenia piekarnika . Wychodzi 2 blaszki- 58 sztuk średniej wielkości . Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec ok. 12- 14 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu ostudzić i zdjąć z blaszki.
  • Przygotować polewę. Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę i cukier puder. Wszytko wymieszać na gładką masę- ewentualnie jeszcze leciutko podgrzać, żeby czekolada się rozpuściła- mieszać.
  • Polać ozdobnie ciasteczka. Do pozostałej czekolady dodać kakao- wymieszać i jeszcze raz polać dekoracyjnie łyżeczką. Wykałaczką lekko przemieszać.

8 komentarzy:

  1. ...witaj Danusiu :) Jak zwykle kolejny smaczny i prosty przepis. Jak się czujesz kochana? Ostatnio wspominałam Ci o mojej córce, która przechodziła podobne badanie, jakie Ty ostatnio miałas. Wczoraj do mnie zadzwoniła i wyobraz sobie, że będzie miała to badanie po tylu latach ponownie robione. Stres w pracy niestety spowodował nawrót choroby. Ale jestem dobrej mysli, ponieważ moja córka bardzo zdrowo się odżywia. Zyczę Ci dużo, dużo zdrówka i wytrwałości w diecie :) Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Ja na razie nie najlepiej, dalej mam problem z trawieniem. Widzisz Jolu, teraz młodzi ludzie żyją właściwie w ciągłym stresie, takie czasy. Sama się martwię o moje dzieci, bo one pracują ponad swoje siły- z jedzeniem u nich różnie bywa. Są daleko, więc pomóc im nie mam jak. Dziękuję Jolu i trzymaj kciuki za moją dietę, bo bardzo trudno mi było się przestawić .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Renata Kozłowska13 lutego 2016 14:42

    Danusiu kolejne apetycznie wyglądające ciastka. Na zdjęciu widzę ciekawe pojemniczki na lukier, gdzie można je dostać i czy Jesteś zadowolona z użytkowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Wiesz, ja je kupiłam bardzo dawno na Allegro , ale o nich zapomniałam. Jestem z nich zadowolona, bo łatwo się wlewa lukier , są miękkie i dobrze się dekoruje poprzez naciskanie buteleczki.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Poprostu pieknie.Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  4. Serduszka Danusi upieczone dla kochanych domowników :-) I w każdym kawałek Jej serca...

    OdpowiedzUsuń