środa, 26 sierpnia 2015

CHLEB SZWAJCARSKI


Ten chlebek był pieczony we wspólnym pieczeniu „Wypiekanie na śniadanie”.  Autorem przepisu jest Paweł i tam można więcej przeczytać na temat tego chleba . „Przepis jest absolutnie prosty, to zwykły chleb pszenny, ale jego sekret tkwi w naczyniu żeliwnym. To właśnie w nim jest pieczony chleb i to ono nadaje mu smaku, chrupkości i wyglądu.”- cyt. Pawła. 
Ponieważ  pokończyły mi się zapasy mąki, a chlebak był pusty użyłam mąki pszennej wrocławskiej i pełnoziarnistej z 3 rodzajów zbóż. Chlebek też wyszedł doskonały w smaku z chrupiącą skórką. Nazwa chleba została wymyślona przez Pawła i nie ma nic wspólnego ze Szwajcarią, no może poza naciętym krzyżem , który kojarzy się ze szwajcarską flagą. 



  • 300 g mąki pszennej T- 450
  • 300 g mąki pełnoziarnistej - 3 zboża 
  • 370 g lekko cieplej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
Uwaga - wg przepisu Pawła jest 600 g mąki pszennej T- 650



  • Obydwie mąki wymieszać i przesiać przez sito. W połowie wody rozpuścić drożdże i cukier, w drugiej połowie sól. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia- szybko rośnie.
  • Głębszą miskę lub koszyk wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią , wyłożyć na blat , rozciągnąć lekko w kształcie koła i wgnieść brzegi do środka formując okrągły bochenek. Ciasto umieścić w misce czy koszyku z papierem złączeniem do dołu. Ciasto posypać dość obficie mąką- to ważne, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Po 30 minutach od rośnięcia ciasta wstawić do piekarnika rondel żeliwny razem z pokrywką  i nagrzać razem do 250 stopni C. Pokrywkę umieszczam na dole, a rondel pełni funkcję pokrywki- tak jest mi wygodniej.
  • Po ok. 1 godzinie ciasto jest wyrośnięte. Zdejmujemy ściereczkę i nacinamy ciasto na krzyż ostrym nożem- ja robię to żyletką. Wyjmujemy delikatnie gorący rondel ( uważać żeby się nie poparzyć), zdejmujemy górę i razem z papierem przekładamy ciasto. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 210 stopni C. Pieczemy 30 minut . Po tym czasie zdejmujemy górę i pieczemy jeszcze 30 minut bez przykrycia. Studzimy  na kratce.
CHLEB CZYTELNIKÓW :


29 komentarzy:

  1. Danusiu, a ile tych drożdży? Zerknij proszę na składniki - chyba coś się nie dopisało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Effo dziękuję, już uzupełniłam. Wydawało mi się, że napisałam - he, he . Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Izuniu już jest dopisane- przepraszam :)

      Usuń
  3. Danusiu, jaki masz rondel żeliwny? Bardzo mi się podobają i tak sobie oglądam a tu wyskakują pozycje 700 - 1000 zł za jeden garnek ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam taki za 150 zł i też doskonale się sprawdza , poza tym możesz również upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką :)

      Usuń
    2. Też tak pomyślałam, ale jednak taki rondel to mi się marzy. Już właśnie wypatrzyłam, że są żeliwne naczynia 100-150 zł. W życiu bym nie dała 700 zł za żaden garnek. A co do naczynia, podobno nie rozgrzewa się aż tak, jak żeliwny i struktura chleba może być inna, ale co swój domowy chleb to domowy. :)

      Usuń
  4. Cześć Danuśka!!
    Lubię jak codziennie wystawiasz coś nowego na swojego bloga, czuje się tak jakbym była u ciebie codziennej rano na mojej ulubionej kawce porannej, bo tak zawsze zaczynam dzień. Czytam tak jak moja poprzedniczki i nie widzę drożdży, Danuśka dobrze ze to tylko
    błąd wirtualny a nie w realu, bo to by był dopiero " chlebek" .

    pozdrawiam serdeczni
    Halina z Nowego S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś proponowałam przepis na kotleciki z kurczaka ... bez kurczaka :)

      Usuń
    2. Witam Halinko. Na razie wstawiam każdego dnia, ale od 14 września do 3 października będzie przerwa na blogu . Muszę trochę odzipnąć. Halinko już drożdże są , na szczęście mam czytelników.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Danusiu, chlebek wygląda super. Zapisuję i z chęcią go wypróbuję :)
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, no nie zawsze chce się piec na zakwasie, a to taki szybki chlebek- pozdrawiam serdecznie Aniu, Twoje maluszki też, szczególnie tego co ma małe łapki :)

      Usuń
  6. Jakkolwiek ten chleb ktoś nazwie, to patrząc na zdjęcia z krzyżem, mi się kojarzy wyłącznie z polskim domem,
    tym tradycyjnym ,"... gdzie kruszynę chleba, podnoszą z ziemi przez uszanowanie. Dla darów Nieba.... " jak pisał C.Norwid
    W Twoim wydaniu chleb aż się chce całować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze całuję chleb i robię znak krzyża przed krojeniem chleba- tak robiła moja babcia i mnie tak zostało. Chyba mamy podobnie Bożenko. Jak mówi przysłowie "Chleb własną pracą nabyty bywa smaczny i syty" .
      Serdecznie pozdrawiam !!!

      Usuń
  7. Ależ ten chleb jest piękny ... tak wiem, że może to nie najważniejsze, ale jest piękny i zgadzam sie z poprzedniczką - też mi sie kojarzy z polskim domem.
    Muszę koniecznie kiedyś go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zwłaszcza w polskiej tradycji chleb był darzony niezwykłym, wręcz religijnym szacunkiem.
      Dziękuję bardzo- pozdrawiam :)

      Usuń
  8. cudnie wyglada!! aż zapachnialo chlebkeim..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachniało w całym domu. Uwielbiam zapach pieczonego chleba , to takie nasze...
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Oooo,w garnku do chleba,to jest to jak lubie piec chlebki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam jakieś niewytłumaczalne uprzedzenia do pieczenia w garnku, ale robię to co raz częściej. Pozdrawiam Ewuniu.

      Usuń
  10. Czy ten chlebek można upiec na kamieniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo, ale nie mam kamienia i nie wiem czy ten chleb się upiecze jak powinien.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Pozdrawiam

      Usuń
  11. Danusiu,na kamieniu pieke pice raz na rok,ha ,ha.Pieklam Twój jeden chlebek ale był rozrosniety ba boki i się mi nie podobal.W ceramicznym garnku chleby wychodzą także znakomicie!!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na kamieniu nie piekę w ogóle i chyba nie będę piekła. Już mi się nie chce eksperymentować. Z garnka rzeczywiście jest bardzo smaczny, ale nie wszystkie można piec tym sposobem.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Chlebek upieczony i wyglada znakomicie.Nie znam jeszcze smaku bo jest goracy.pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj,chlebek jest znakomity.Pedze jeszcze po nastepna kromeczke.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę Ewuniu, że inaczej go nacięłaś, pięknie Ci się upiekł- dziękuję bardzo :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.