piątek, 28 listopada 2014

ŚLEDZIE Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW


Śledzie solone należą do tych ryb, które po prostu uwielbiam w każdej postaci.
 Bożenka z bloga „Smakowe kubki” wstawiła przepis na śledzia z pastą z suszonych pomidorów. Nie mogłam sobie odmówić tak podanych śledzi. Przepis jest  doskonały i nie było potrzeby  żebym cokolwiek w nim zmieniała.
 Jedynie dodałam więcej ajvaru i troszeczkę doprawiłam solą, ale to przecież tylko kwestia smaku. Zachęcam do zrobienia tych śledzi, są znakomite. Dodatek rodzynek i miodu przełamuje smak śledzi, a jednocześnie potrawa jest pikantna.



 SKŁADNIKI:

- 60 dkg śledzi solonych a’la matias
- 4 duże cebule czosnkowe białe- pokroić w dość dużą kostkę
- 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego
- 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów ( dałam tapenadę  - „Tapenade di pomodoro”- Italia- jest taka w sprzedaży w słoiczku 190 g)
- 2 łyżki ajvaru pikantnego – ( dałam 2 łyżki pikantnego i 1 łagodnego)
- 3 łyżki koryntek namoczonych w occie z białego wina
- 4 łyżki octu z białego wina
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu leśnego (dałam miód spadziowy)
- 3 zgniecione  w moździerzu ziarna ziela ang.
- pół szklanki dobrej oliwy z oliwek
- ewentualnie sól ( troszkę doprawiłam)



1) Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, do własnego smaku- najlepiej próbować. Wysuszyć i pokroić na ukośne kawałki 3- 4 cm.

2) Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy , dodać pokrojoną cebulę ,  namoczone rodzynki wraz z octem i pozostały ocet. Dusić ok. 5-6 minut tak żeby cebula pozostała jędrna.

3) Dodać wszystkie pozostałe składniki  i zagotować- gotować na mniejszym  ogniu ok. 2- 3 minut. Pozostawić do ostudzenia.

4) Na dno słoja wyłożyć 1- 2 kopiaste łyżki  pasty i przekładać na zmianę ze śledziami. Na wierzchu powinna być pasta. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

5) Polecam też inne śledzie z mojego bloga :

- Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej
- Śledzie z salsą
- Śledzie korzenne z jabłkami i cebulką
- Śledzie w sosie śmietanowo- majonezowym
- Śledzie z przysmażonymi jabłkami i cebulką
- Śledź w koperku i szczypiorku
- Śledzie z ajvarem i warzywami

8 komentarzy:

  1. Danusiu, widzę, że u Ciebie też śledziowo!
    Uwielbiam śledzie i te z pomidorami brzmią kusząco! Zapisuję sobie przepis.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie też Aniu widziałam śledziki. Jeszcze Cię nie odwiedziłam, ale muszę zobaczyć jaki przepis wstawiłaś na śledzie. Je je uwielbiam, mogę jeść w każdym wydaniu. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. moja mama robi takie śledzie a ja chętnie zjadam, bardzo są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze , że Mama zrobi. Moje dzieci też tak mówią.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Bardzo mi miło,że przepis na śledzie przypadł do Twojego , Danusiu, gustu smakowego.
    Zdjęcie wyszło bardzo zachęcające.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, Bożenko, wkrótce je powtórzę. Dziękuję.
      Przesyłam Ci dobrą energię, dzisiaj nią tryskam, więc po co ma się marnować.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. No rzeczywiście, gdy wyobraziłam sobie ten smak, to i ja zapragnęłam je zrobić, tym bardziej, że mam domowy ajwar i dużo suszonych pomidorów.
    P.S. Dzbanek "zagrał" na drugim planie! Ale jestem dumna, że Ci przypasował! A to cudo od Ciebie czeka na naszą Wilkówkę, w blokowych okolicznościach wystroju szkoda go profanować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On, tylko na zdjęciu jest na drugim planie, ale w realu stoi na pierwszym. Przed nim już tylko blat i ja. Robię w nim herbatkę z cytrynką jak jesteśmy wszyscy ( tzn. ja i Mąż)- ha, ha. Marzyniu, używaj , najwyżej będzie jeszcze jeden.
      Pozdrawiam i ślę całuski.

      Usuń