Śledzie solone należą do tych ryb, które po prostu uwielbiam w każdej postaci.
Bożenka z bloga „Smakowe kubki”
wstawiła przepis na śledzia z pastą z suszonych pomidorów. Nie mogłam sobie
odmówić tak podanych śledzi. Przepis jest doskonały i nie było
potrzeby żebym cokolwiek w nim
zmieniała.
Jedynie dodałam więcej ajvaru i troszeczkę doprawiłam solą, ale to
przecież tylko kwestia smaku. Zachęcam do zrobienia tych śledzi, są znakomite.
Dodatek rodzynek i miodu przełamuje smak śledzi, a jednocześnie potrawa jest
pikantna.
SKŁADNIKI:
- 60 dkg
śledzi solonych a’la matias
- 4 duże
cebule czosnkowe białe- pokroić w dość dużą kostkę
- 3 łyżki
dobrego przecieru pomidorowego
- 3 łyżki
pasty z suszonych pomidorów ( dałam tapenadę
- „Tapenade di pomodoro”- Italia- jest taka w sprzedaży w słoiczku 190
g)
- 2 łyżki
ajvaru pikantnego – ( dałam 2 łyżki pikantnego i 1 łagodnego)
- 3 łyżki
koryntek namoczonych w occie z białego wina
- 4 łyżki
octu z białego wina
- pół
łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki
melasy trzcinowej lub miodu leśnego (dałam miód spadziowy)
- 3
zgniecione w moździerzu ziarna ziela
ang.
- pół
szklanki dobrej oliwy z oliwek
-
ewentualnie sól ( troszkę doprawiłam)
1) Śledzie
namoczyć w zimnej wodzie, do własnego smaku- najlepiej próbować. Wysuszyć i
pokroić na ukośne kawałki 3- 4 cm.
2) Na
patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy , dodać pokrojoną cebulę , namoczone rodzynki wraz z octem i pozostały
ocet. Dusić ok. 5-6 minut tak żeby cebula pozostała jędrna.
3) Dodać
wszystkie pozostałe składniki i
zagotować- gotować na mniejszym ogniu
ok. 2- 3 minut. Pozostawić do ostudzenia.
4) Na dno
słoja wyłożyć 1- 2 kopiaste łyżki pasty
i przekładać na zmianę ze śledziami. Na wierzchu powinna być pasta. Wstawić do
lodówki na 24 godziny.
5) Polecam też inne śledzie z mojego bloga :
- Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej
- Śledzie z salsą
- Śledzie korzenne z jabłkami i cebulką
- Śledzie w sosie śmietanowo- majonezowym
- Śledzie z przysmażonymi jabłkami i cebulką
- Śledź w koperku i szczypiorku
- Śledzie z ajvarem i warzywami
5) Polecam też inne śledzie z mojego bloga :
- Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej
- Śledzie z salsą
- Śledzie korzenne z jabłkami i cebulką
- Śledzie w sosie śmietanowo- majonezowym
- Śledzie z przysmażonymi jabłkami i cebulką
- Śledź w koperku i szczypiorku
- Śledzie z ajvarem i warzywami
Danusiu, widzę, że u Ciebie też śledziowo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie i te z pomidorami brzmią kusząco! Zapisuję sobie przepis.
Pozdrawiam!
U Ciebie też Aniu widziałam śledziki. Jeszcze Cię nie odwiedziłam, ale muszę zobaczyć jaki przepis wstawiłaś na śledzie. Je je uwielbiam, mogę jeść w każdym wydaniu. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
moja mama robi takie śledzie a ja chętnie zjadam, bardzo są smaczne:)
OdpowiedzUsuńJak dobrze , że Mama zrobi. Moje dzieci też tak mówią.
UsuńPozdrawiam.
Bardzo mi miło,że przepis na śledzie przypadł do Twojego , Danusiu, gustu smakowego.
OdpowiedzUsuńZdjęcie wyszło bardzo zachęcające.
Pozdrawiam
Pyszne, Bożenko, wkrótce je powtórzę. Dziękuję.
UsuńPrzesyłam Ci dobrą energię, dzisiaj nią tryskam, więc po co ma się marnować.
Pozdrawiam serdecznie.
No rzeczywiście, gdy wyobraziłam sobie ten smak, to i ja zapragnęłam je zrobić, tym bardziej, że mam domowy ajwar i dużo suszonych pomidorów.
OdpowiedzUsuńP.S. Dzbanek "zagrał" na drugim planie! Ale jestem dumna, że Ci przypasował! A to cudo od Ciebie czeka na naszą Wilkówkę, w blokowych okolicznościach wystroju szkoda go profanować...
On, tylko na zdjęciu jest na drugim planie, ale w realu stoi na pierwszym. Przed nim już tylko blat i ja. Robię w nim herbatkę z cytrynką jak jesteśmy wszyscy ( tzn. ja i Mąż)- ha, ha. Marzyniu, używaj , najwyżej będzie jeszcze jeden.
UsuńPozdrawiam i ślę całuski.