niedziela, 2 lutego 2014

CHAŁKA WIELOZIARNISTA



 Ten przepis, a raczej sposób zaplatania wypieku podejrzałam na blogu  Marysi –„ Pieczywo na zakwasie”. 
  Wygląd mnie tak zainspirował, że musiałam  upiec i Państwu pokazać. Zrezygnowałam z przepisu Marysi na chlebek i zrobiłam chałkę ze swojego . 
Zrobiłam też trochę innym sposobem oklejanie poszczególnych pasm ziarnami. Chałka po upieczeniu stanowi  jedną całość i można ją pokroić w plastry. Kiedy posypujemy chałkę ziarnami po wierzchu większość z nich odpada w czasie krojenia.
 W przypadku tej metody większość ziaren  pozostaje w środku i dodatkowo podnosi smak wypieku. 



SKŁADNIKI:


- 50 dkg mąki pszennej ( dałam tortową) + do podsypania
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 i ¼ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 jajko do posmarowania + odrobina wody
- ziarna wg uznania ( użyłam siemienia lnianego, sezamu, słonecznika i czarnuszki)



1)
Wszystkie suche składniki wymieszać. Olej, jajko i mleko rozmącić i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką i zarobić ciasto lekko podsypując mąką. Uformować w kulkę i włożyć do lekko posmarowanej olejem miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Można wszystko włożyć do misy miksera i zarobić ciasto mechanicznie.
2)
Po wyrośnięciu zagnieść krótko i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich uformować w wałek długości blaszki z wyposażenia piekarnika.
3)
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozmącić z odrobiną wody. Wysypać sobie na stolnicy 4 rzędy  różnych ziaren długości każdego wałka i szerokości ok. 5 cm. Każde pasmo posmarować jajkiem rozmąconym z wodą przy pomocy pędzla i otaczać każdy na całej powierzchni.
4)
Otoczone pasma układać na blaszkę. Zlepić razem górę wałków ,zapleść warkocz i zlepić dół. Obydwa końce chałki podwinąć pod spód i delikatnie posmarować jeszcze jajkiem , tak żeby za bardzo nie przemieszać ziarenek, chociaż trzymają się dobrze. Pozostawić do wyrośnięcia.
5)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec ok. 25- 30 minut. Wyjąć i pozostawić na kratce od ostudzenia.




8 komentarzy: