sobota, 1 lutego 2014

TARTA LIMONKOWA- WYKWINTNA



Przepis pochodzi z książki M. Berry – „ Desery”- 1993 rok. Przepis troszkę zmieniłam i proporcje składników też.
Jest szybka i łatwa w wykonaniu, tylko trzeba poczekać, aż masa po upieczeniu dobrze się schłodzi. Spód tej tarty jest zrobiony z pokruszonych herbatników z masłem . Masa z mleka jest lekka po upieczeniu , coś w rodzaju ptasiego mleczka i ma  smak słodko- kwaśny.
 Tartę można zrobić na tradycyjnym podpiekanym spodzie i bez masy śmietanowej  na wierzchu- jest równie smaczna.



SKŁADNIKI na tortownicę o śr. 26 cm:

CIASTO:

--- 220 g herbatników ( miałam petitki)
--- 80 g cukru kryształu
--- 115 g masła


1)Rozkruszone w blenderze lub malakserze herbatniki wymieszać z masłem i cukrem. Wsypać do tortownicy i docisnąć masę do dna .




MASA:

--- 600 gram mleka skondensowanego słodzonego
--- 150 ml świeżego soku z limonek ( wyszły mi 4,5 limonki)
--- 35 ml soku cytrynowego ( ok. 1 cytryna)
--- otarta skórka z 3 limonek
--- 3 jajka- żółtka oddzielone od białek
--- 250 ml śmietanki kremówki
--- 50 gram białej czekolady
--- limonka do dekoracji





2)Ubić skondensowane mleko dodając żółtka i sok z limonek do zgęstnienia.

3)Oddzielnie ubić pianę z białek z odrobiną soli i delikatnie wymieszać z masą limonkową.

4)Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Masę wyłożyć na ciasto i wygładzić wierzch. Piec ciasto ok. 20- 25 minut , aż nadzienie limonkowe się zetnie. Ostudzić ciasto w formie na drucianej ramce i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub w zimie wystawić na zewnątrz na odpowiednio krócej.

5)Obręcz delikatnie odpiąć, okrajając gorącym nożykiem. Ubić na sztywno śmietankę dodając rozpuszczoną letnią białą czekoladę. Dookoła brzegu wycisnąć obramowanie i udekorować limonką pokrojoną w ozdobne plasterki.Dopisek:
Najlepiej sporządzić na dzień przed podaniem. Foremkę metalową wyścielić folią aluminiową błyszczącą stroną do oczu, żeby ciasto nie nabrało metalicznego posmaku w czasie krzepnięcia.

13 komentarzy:

  1. Coś przepysznego sądząc po składnikach i sposobie wykonania. Po wczorajszych przysmażanych kopytkach ( z kapustą gotowaną na mrożonych gąskach) dzisiaj też będzie wyżerka. Pani przepisy są najsmakowitsze-:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja też lubię mieć "wyżerkę". Tak się siedzi przed telewizorem w sobotę i ślinka leci na coś dobrego. Jak nie mam, co rzadko się zdarza to jestem nieszczęśliwa. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Można również bez śmietany, ale tak jest chyba bardziej zachęcająco. Dziękuję.

      Usuń
  3. Tys prowda, jak to mówią górale.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna! i musi wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest rzeczywiście wspaniała.
      Dziekuję bardzo:)

      Usuń
  5. Jakby to Turnau zobaczył, to podpisałby z Tobą umowę na wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamarzyniu, on tam już ma swoje receptury, ale ja uwielbiam do niego chodzić na tatry jak jestem u córki w Krakowie.:)

      Usuń