poniedziałek, 3 lutego 2014

PIEROGI Z PIECZONYM MIĘSEM INDYCZYM



Zostało mi mięso z pieczonych  ud indyczych w pieczarkach, ale może być gotowane z rosołu. Za mało było na dwoje, więc zrobiłam pierożki polane olejem z przysmażoną cebulką. Do tego sałatka z ogórków i pomidorów z prażonym słonecznikiem i  barszczyk do popicia. W ten sposób możemy zagospodarować tzw. resztki obiadowe.



SKŁADNIKI na ok. 42- 44 pierogi:

Ciasto:


--- 40 dkg mąki pszennej ( miałam wrocławską)
--- 1 szklanka ( 250 ml) wrzącej wody
--- 1 łyżka oleju
--- szczypta soli

Sposób wykonania ciasta pierogowego jest w przepisach podstawowych.



Farsz:


--- 40 dkg mięsa pieczonego ( miałam 25 dkg mięsa i dołożyłam 15 dkg pieczarek wyjętych z sosu)




1)Zrobić ciasto na pierogi i zmielić lub zblendować upieczone mięso. Nie doprawiać, bo mięso jest już doprawione, można dodać trochę sosu- będzie wilgotniejsze.

2)Ciasto podzielić na połowę i bardzo lekko podsypując rozwałkować na dwa prostokąty lub kwadraty. Nie zostają nam skrawki więc idzie szybciej. Pokroić na kwadraty o boku ok. 7- 8 cm i kłaść farsz.

3)Pierogi skleić. Zagotować w szerokim rondlu wodę  z solą i wkładać pierogi na dwa razy. Jeżeli podajemy od ręki to wystarczy na patelni przyrumienić cebulkę i polać pierogi. 4) Jeżeli będziemy podawać później to pierogi po ugotowaniu kłaść na wysmarowany olejem półmisek . Rondel z grubszym dnem ( najlepiej gęsiarkę) wysmarować  i przekładać pierogi polewając olejem z przysmażoną  na rumiano cebulką. Przed podaniem przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 15 minut- z termoobiegiem.

19 komentarzy:

  1. Takie jedzonko to ja lubię :)) Zabieram kilka sztuk :) Ale smaku mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo ich miałam, więc nie zauważyłam, że ubyło- pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Danusiu wlasnie jem kanapke a tu mi takie zdjecie fundujesz-jak ja bym zjadla teraz te pierogi.....W domku czeka zurek z kielbaska.Pozdrawiam!JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurek Justynko też jest smaczny, a pierożkami proszę się poczęstuj .
      Pozdrawiam słonecznie!!!

      Usuń
  3. Danusiu,Ty to wiesz jak sprawić,żeby w jednym momencie zaczęło burczeć w brzuchu....ale bym zjadła,chyba jutro podobne stworzę.Pyszna i śliczna propozycja obiadowa.Pozdrawiam ze słonecznego i "plusowego"Gniezna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ja też pozdrawiam można rzec wiosennie. U na słonko świeci pełną parą i też na plusie. Dziękuję bardzo.
      Miłego dnia!!!

      Usuń
  4. Ah jo! (westchnął Krecik i Marzynia...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż tutaj słyszałam Twoje westchnięcie...:)

      Usuń
  5. Ale tłuste te pierożki, takie jak uwielbiam. A takie mięsko w środku mniam ....
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One tylko tak się błyszczą od oleju, ale w środku są chude. Dziekuję.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  6. Omasta , okrasa i nadzienie, boskie żarełko. A ja się katuję dietą, bo zażywam antybiotyk
    i żołądek mi się zbuntował, jak w wierszu Brzechwy
    "...No a żołądek, płacząc prawie,
    Wzdycha: „Cóż mogę rzec w tej sprawie?
    Ja się nie bawię, tylko trawię,
    A do strawienia mam, niestety,
    Dwie bułki, masło, ser, kotlety,
    Jeszcze daleko mi do mety…” - bo dwa tygodnie muszę wcinać zamiast takich pierożków - kleiki, niestety.
    Pozdrawiam Cię serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Pan żołądek w brzuszku służy.
      jest on bardzo , bardzo duży.
      Wprost uwielbia gdy dostanie
      coś zdrowego na śniadanie.....
      Zapamiętaj moje słowo
      Co za dużo to niezdrowo"- z przedszkola.
      Witam Bożenko. A osłonowe jakieś brałaś, a jogurcik 2 razy dziennie piłaś?
      Ja też mam problem, noga wsadzona w but z ortezą zamiast gipsu. Na szczęście jeść mogę. Mam córkę do 15 lutego- ona w większości gotuje, a ja tylko podjadam i leżę jak zwierze.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  7. akurat mam mięso z indyka własnego chowu, to jutro pierogi na obiad. Dziękuję za super przepis. Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu i życzę smacznych pierożków.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Danusiu jak patrzę to ślinka leci ,jutro chyba też zrobię
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Danusiu pierożki pięknie wyglądają .Jutro też będę robiła z twojego przepisu
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ło Matulu, Haniu nie odpowiedziałam na Twoje komentarze, ale błagam wybacz- nie ma jeszcze roku.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Co ja zrobilam.....stara gapa.Mialam mieso pieczonego indyka ze swiat I co zrobilam?.......nakarmilam nim zwierzatka w moim kenionie...a niech tam sobie pojedza.Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwierzątka też muszą jeść mięsko. Ja moim kotom też daję, one czują po zapachu i stoją przy mnie i patrzą jak w malowane wrota- ha, ha.
      Miłego wieczoru.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.