Rybka w sosie cukiniowym.Ja zrobiłam solę, ale może być każda inna ryba zrobiona w ten sposób. Smak startej cukinii podnosi koperek i śmietanka.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---8 filetów soli
---ok.60 dkg cukinii
---2 spore łyżki zielonego koperku
---2 ząbki czosnku
---1/2 cebuli
---2 łyżki oleju
---sól i pieprz
---3 łyżki dobrej śmietany
Rozmrożone filety soli posolić i posypać przyprawą do ryb (ja używam podlaskiej). Można doprawić tylko solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny. Odstawić na bok. Umyte i obrane cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębszej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć lekko cebulkę z czosnkiem. Dodać startą cukinię i smażyć na ostrym ogniu do odparowania, ale nie rumienić. Dodać 2 łyżki koperku, doprawić solą i pieprzem. Filety złożyć na pół, spiąć wykałaczką i ułożyć na podduszonej cukinii. Na wierzch, na ryby wyłożyć kleksy śmietany. Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.10-15 minut. Ryba się dobrze przeparuje i puści jeszcze własny sok. Spróbować sos cukiniowo-śmietanowy i ewentualnie doprawić. Rybka jest bardzo smaczna- polecam.
Bardzo lubię solę. Niestety, jej jakość w naszych sklepach urąga wszystkiemu - sam lód! A co do sosu cukiniowego to nie mam zdania, chyba jak dla mnie zbyt "odchudzony" ;-)
OdpowiedzUsuńMarzyniu,u nas filety soli są prawie bez lodu.Co do sosu,jest "odchudzony"ponieważ był podany w zestawie z sałatką na bazie śmietany i majonezu i do tego frytki.Ja po prostu biorę pod uwagę z czym daną potrawę będe łączyła-żołądek i trawienie już nie te co kiedyś:)
Usuń.. Witam .., Ja nie jadam sosów ale na taki odchudzony i w dodatku cukiniowy którego nigdy jeszcze nie jadłam to się skuszę jutro zamierzam zaspokoić swoją ciekawość .Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńBasia 2 (dawna Basik) tak chyba będzie lepiej pisać.
Basiku,już się do Ciebie przyzwyczaiłam,nikt nie używa takiego zdrobnienia,ale oczywiście może być Basia 2-też fajnie.Życzę Basiku smacznego.Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Witam. cieplutko rybka zrobiona zjedzona powtórka na pewno będzie nie raz. Dzięki za przepis,
OdpowiedzUsuńteraz idę uszczęśliwić męża czyli goloneczka . Basia 2
Witam Basiku.Nic tylko się cieszyć,że Ci rybka zasmakowała.Dziękuję Ci bardzo.
UsuńPozdrawiam weekendowo!!!