sobota, 24 sierpnia 2013

SOLA W SOSIE CUKINIOWYM


Rybka w sosie cukiniowym.Ja zrobiłam solę, ale może być każda inna ryba zrobiona w ten sposób. Smak startej cukinii podnosi koperek i śmietanka. 




       SKŁADNIKI na 4 osoby:

        ---8 filetów soli
        ---ok.60 dkg cukinii
        ---2 spore łyżki zielonego koperku
        ---2 ząbki czosnku
        ---1/2 cebuli
        ---2 łyżki oleju
        ---sól i pieprz
        ---3 łyżki dobrej śmietany


Rozmrożone filety soli posolić i posypać przyprawą do ryb (ja używam podlaskiej). Można doprawić tylko solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny. Odstawić na bok. Umyte i obrane cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębszej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć lekko cebulkę z czosnkiem. Dodać startą cukinię i smażyć na ostrym ogniu do odparowania, ale nie rumienić. Dodać 2 łyżki koperku, doprawić solą i pieprzem. Filety złożyć na pół, spiąć wykałaczką i ułożyć na podduszonej cukinii. Na wierzch, na ryby wyłożyć kleksy śmietany. Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.10-15 minut. Ryba się dobrze przeparuje i puści jeszcze własny sok. Spróbować sos cukiniowo-śmietanowy i ewentualnie doprawić. Rybka jest bardzo smaczna- polecam.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię solę. Niestety, jej jakość w naszych sklepach urąga wszystkiemu - sam lód! A co do sosu cukiniowego to nie mam zdania, chyba jak dla mnie zbyt "odchudzony" ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu,u nas filety soli są prawie bez lodu.Co do sosu,jest "odchudzony"ponieważ był podany w zestawie z sałatką na bazie śmietany i majonezu i do tego frytki.Ja po prostu biorę pod uwagę z czym daną potrawę będe łączyła-żołądek i trawienie już nie te co kiedyś:)

      Usuń
  2. .. Witam .., Ja nie jadam sosów ale na taki odchudzony i w dodatku cukiniowy którego nigdy jeszcze nie jadłam to się skuszę jutro zamierzam zaspokoić swoją ciekawość .Pozdrawiam...
    Basia 2 (dawna Basik) tak chyba będzie lepiej pisać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiku,już się do Ciebie przyzwyczaiłam,nikt nie używa takiego zdrobnienia,ale oczywiście może być Basia 2-też fajnie.Życzę Basiku smacznego.Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Witam. cieplutko rybka zrobiona zjedzona powtórka na pewno będzie nie raz. Dzięki za przepis,
    teraz idę uszczęśliwić męża czyli goloneczka . Basia 2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiku.Nic tylko się cieszyć,że Ci rybka zasmakowała.Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam weekendowo!!!

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.