Polecam bardzo smaczną sałatkę z pomidorów. Można ją podawać do obiadu, do śniadania czy kolacji. Do niej robię sos śmietanowo- majonezowy z czosnkiem i trę ser fetę. Feta się źle ściera, więc można ją drobno pokroić nożykiem. Dobrze jest użyć pomidorów o jak najmniejszej zawartości wody. Sałatka najapetyczniej wygląda w szklanym naczyniu.
SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:
---4 średnio większe pomidory
---120-130 gram sera feta
---pieprz i sól
---6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
---3 płaskie łyżki majonezu
---1 duży ząbek czosnku (jak ktoś lubi można dać więcej)
Pomidory pokroić w półplasterki. Majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku dobrze wymieszać. W mniejszej misce ułożyć jedną pojedynczą warstwę i polać ok.3 łyżkami sosu. Na to ułożyć drugą warstwę pomidorów i polać sosem. Na koniec ułożyć trzecią warstwę , polać sosem i posypać startą na grubych oczkach fetą. Sałatki nie należy mieszać.Pomidorów nie solimy- w zupełności wystarczy sos i ser. Polecam-sałatka bardzo nadaje się do ryb- zaostrza smak , do wędliny czy jajek na twardo lub faszerowanych. Smakuje również z wszelkiego rodzaju smażonymi kotletami. Bardzo polecam.
SAŁATKA CZYTELNIKÓW :
SAŁATKA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
Prześwietne połączenie. Uwielbiam fetę z pomidorami!
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu-polecam sałatka jest smaczna jeżeli ktoś lubi czosnek.
UsuńPozdrawiam!!!
A ja bardzo lubię czosnek więc pewnie by mi posmakowała :)
UsuńJa też,u mnie w kuchni to jedna z ważniejszych przypraw:)
UsuńSałatka doskonała i bardzo smaczna.Musiałam zrobić drugi raz,bo zabrakło.
OdpowiedzUsuńWitam Stasiu.Ja ją robię często,bo za nią przepadamy.Robię też czasami do śniadania w niedzielę.
UsuńPozdrawiami dizękuję!!!
Można posypać prażonymi płatkami migdałów PYCHAAA...
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję,na pewno skorzystam z porady.
UsuńPozdrawiam:)
Pyszna sałatka!Dziś zrobiłam do grilla i będę powtarzać nawet do obiadu czy kolacji.Do tej pory myślałam,że fety nie da się zetrzeć na tarce a idzie to nawet bardzo dobrze.Dzięki za fajny przepisik.JustynaM
OdpowiedzUsuńWitam Justynko. Ja robię też tak samo świeże ogórki, a fety nie musisz ścierać, ja ją wczoraj z lenistwa pokruszyłam i też było ok. Dziękuję Ci bardzo.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Wiem,ze smakuje znakomicie,uwielbiam to polaczenie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ewa
OdpowiedzUsuńJa czekam na świeże, letnie pomidory, bo wtedy jest najlepsza.
UsuńPozdrawiam.
Zajadam na lunch!Ewa
OdpowiedzUsuńByły doskonale z tym czosnkowym sosem.Dzieki.Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu, Ty moja wierna czytelniczko.
UsuńPozdrawiam:)
A ile to roboty,pyk,pyk i zrobione!Pozdrawiam.Dzisiaj pada deszcz i jest tylko 16 C.Ewa
OdpowiedzUsuńNo, tak Ty jesteś błyskawica - dziękuję Ewuniu.
UsuńSałatka z tym sosikiem jest pyszna, dzisiaj będę trzeci dzień z rzędu ją robić, tak nam zasmakowała i to pomimo dość lichej jakości zimowych pomidorów.
OdpowiedzUsuń