piątek, 23 sierpnia 2013

SAŁATKA Z POMIDORÓW Z FETĄ W SOSIE CZOSNKOWYM


Polecam bardzo smaczną sałatkę z pomidorów. Można ją podawać do obiadu, do śniadania czy kolacji. Do niej robię sos śmietanowo- majonezowy z czosnkiem i trę ser fetę. Feta się źle ściera, więc można ją drobno pokroić nożykiem. Dobrze jest użyć pomidorów o jak najmniejszej zawartości wody. Sałatka najapetyczniej wygląda w szklanym naczyniu. 



       SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

        ---4 średnio większe pomidory
        ---120-130 gram sera feta
        ---pieprz i sól
        ---6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
        ---3 płaskie łyżki majonezu
        ---1 duży ząbek czosnku (jak ktoś lubi można dać więcej)



Pomidory pokroić w półplasterki. Majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku dobrze wymieszać. W mniejszej misce ułożyć jedną pojedynczą warstwę i polać ok.3 łyżkami sosu. Na to ułożyć drugą warstwę pomidorów i polać sosem. Na koniec ułożyć trzecią warstwę , polać sosem i posypać startą na grubych oczkach fetą. Sałatki nie należy mieszać.Pomidorów nie solimy- w zupełności wystarczy sos i ser. Polecam-sałatka bardzo nadaje się do ryb- zaostrza smak , do wędliny czy jajek na twardo lub faszerowanych. Smakuje również z wszelkiego rodzaju smażonymi kotletami. Bardzo polecam.

SAŁATKA CZYTELNIKÓW :


Ewa z San Diego

18 komentarzy:

  1. Prześwietne połączenie. Uwielbiam fetę z pomidorami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu-polecam sałatka jest smaczna jeżeli ktoś lubi czosnek.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
    2. A ja bardzo lubię czosnek więc pewnie by mi posmakowała :)

      Usuń
    3. Ja też,u mnie w kuchni to jedna z ważniejszych przypraw:)

      Usuń
  2. Sałatka doskonała i bardzo smaczna.Musiałam zrobić drugi raz,bo zabrakło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Stasiu.Ja ją robię często,bo za nią przepadamy.Robię też czasami do śniadania w niedzielę.
      Pozdrawiami dizękuję!!!

      Usuń
  3. Można posypać prażonymi płatkami migdałów PYCHAAA...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję,na pewno skorzystam z porady.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Pyszna sałatka!Dziś zrobiłam do grilla i będę powtarzać nawet do obiadu czy kolacji.Do tej pory myślałam,że fety nie da się zetrzeć na tarce a idzie to nawet bardzo dobrze.Dzięki za fajny przepisik.JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Justynko. Ja robię też tak samo świeże ogórki, a fety nie musisz ścierać, ja ją wczoraj z lenistwa pokruszyłam i też było ok. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  5. Wiem,ze smakuje znakomicie,uwielbiam to polaczenie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czekam na świeże, letnie pomidory, bo wtedy jest najlepsza.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Były doskonale z tym czosnkowym sosem.Dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuniu, Ty moja wierna czytelniczko.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. A ile to roboty,pyk,pyk i zrobione!Pozdrawiam.Dzisiaj pada deszcz i jest tylko 16 C.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak Ty jesteś błyskawica - dziękuję Ewuniu.

      Usuń
  8. Sałatka z tym sosikiem jest pyszna, dzisiaj będę trzeci dzień z rzędu ją robić, tak nam zasmakowała i to pomimo dość lichej jakości zimowych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...