Nie zawsze mamy czas i pomysł na dodatek obiadowy więc warto mieć pod ręką coś gotowego w lodówce. Dzielę się z Państwem przepisem bo surówka jest bardzo smaczna .W sklepach i na targu mamy na razie samą chemię w nowalijkach , a taka pachnąca "myszką" surówka może być doskonałym środkiem dostarczającym witamin.
SKŁADNIKI:
---2 kg białej kapusty najlepiej młodej
---3 duże marchewki
---1 główka czosnku
---2 czerwone papryki
---spory pęczek pietruszki lub koperku
Zalewa;
---1 i 1/2 szklanki wody
---1 szklanka brązowego cukru lub białego
---3/4 szklanki octu jabłkowego
---2 płaskie łyżki soli
Białą kapustę drobno poszatkować. Oczyścić warzywa. Marchewkę, paprykę i czosnek rozdrobnić w blenderze lub marchewkę zetrzeć na tarce a pozostałe drobno pokroić. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystko w misce dobrze wymieszać.
W ciepłej przegotowanej wodzie rozpuszczamy cukier i sól dodając ocet. Zalewamy tym warzywa, mieszamy i zostawiamy na kilka godzin.
Przekładamy do słoików, dolewamy do każdego pozostałą zalewę i wstawiamy surówkę do lodówki. Nie gotujemy. Taka surówka może stać ok. miesiąca.
SAŁATKA CZYTELNIKÓW :
Cześć, fajny przepis, właśnie kupiłam 10 kg szatkowanej kapusty na sałatki do słoików, i będę działać dzisiaj po pracy :) pozdrowienia, i dzięki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńOj,to sobie narobiłaś roboty,ale potem jak znalazł.Ja dziękuję za wizytę na moim blogu.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)