czwartek, 2 maja 2013

KLOPSY Z PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM




Jest sobota,pada deszcz,jest zimno i nic się nie chce.  Przepis jest prosty jak "budowa cepa". Nie mam dzisiaj weny do pisania, ale obowiązek wobec moich czytelników musi być spełniony. Ponieważ szare komórki skurczyły mi się pod wpływem zimna i nic więcej nie wymyślę więc przystępuję do rzeczy.



    SKŁADNIKI:

       ---1 kg mięsa mielonego (miałam chudą karkówkę)
       ---1/2 kg pieczarek
       ---1 cebula
       ---sól i pieprz
       ---2 marchewki+kawałek selera+kawałek pora
       ---1 łyżka sosu sojowego grzybowego
       ---2 średnio kopiaste łyżki mąki
       ---2 łyżki bułki tartej
       ---2 kopiaste łyżki ziarna sezamowego
       ---2 większe jajka
       ---ok.1/2 płaskiej łyżki majeranku
       ---1/2 szklanki ciepłej wody (nie więcej)
       ---olej do smażenia klopsów



Pieczarki pokroić w grubszą kostkę, cebulę w kosteczkę i wszystko przesmażyć na 1 łyżce oleju do odparowania wody. Całość przyprawić pieprzem i solą do smaku- przestudzić. Do mielonego mięsa wsypać mąkę, bułkę tartą, ziarno sezamowe, majeranek, wlać wodę i wbić jajka. Całość dobrze wyrobić i doprawić do smaku. Do masy mięsnej dodać przyprawione pieczarki i wymieszać razem z mięsem. Pozostawić na 1/2 godziny przykryte, żeby wszystko przeszło smakiem. Formować zwilżonymi rękoma pulpety owalne lub okrągłe i obsmażyć na oleju z dwóch stron na rumiano. Warzywa zetrzeć na tarce lub zblendować. Do szerokiego rondla wlać 2 łyżki oleju i przesmażyć rozdrobnione warzywa. Wlać wodę, 1 łyżkę sosu sojowego grzybowego i doprawić pieprzem i solą. Pulpety włożyć do wywaru i na wolnym ogniu dusić do miękkości.


Po tym czasie wyjąć klopsy z rondla, a do sosu dołożyć śmietanę i zagęścić sos tradycyjnie. Można sos zmiksować. Pulpety przełożyć do sosu, żeby całość przeszła smakiem. Podałam z kaszą gryczaną i młodą kapustą.

KLOPSY CZYTELNIKÓW :


14 komentarzy:

  1. Witam serdecznie: ile należy dodać cebuli ? 1 wystarczy? nie ma jej w składnikach :)

    pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Bardzo przepraszam jak się tyle pisze to może się zdarzyć-1 cebulę-dziekuje bardzo za pomoc-pozdrawiam:)

      Usuń
  2. witam,
    robiłam wczoraj te pulpeciki, bardzo smaczne, dziękuję za przepis :) dodałam jednak 2 szkl. wody a nie jak Pani napisała 2/5 szkl. wody, bo te 2/5 to jak dla mnie było dużo za mało :) dziękuję i pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Ja bardzo dziekuję za miły komentarz i za poprawienie przepisu.W składzie podałam 1/2 szklanki wody,a w opisie to nie wiem skąd mi się wzięło te 2/5-przepraszam.A co do wody to oczywiscie można dać więcej ,to zależy czy wolimy rzadszą masę,czy gęściejszą-pozdrawiam i życzę pogodnej niedzieli,a przepis poprawiam:)

      Usuń
  3. Witam:)Danusiu dzisiaj zrobiłam pulpeciki według Twojego przepisu. Rewelacja. Mam pytanie jest nas dwoje a zostało mi ich trochę, nie chcę na "przymus" jesć czy można je zamrozić. Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Zosiu. Oczywiście, nas też jest dwoje i jak zrobię więcej to zamrażam- potem jak znalazł- dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Witam .Pychota.Robilam wczoraj.Pozdrawiam.Elzbieta.

      Usuń
    3. Jednak Elżuniu mięsko mielone to jest rewelacja. Tyle fajnych potraw można z niego przyrządzać. Cieszę się , że Ci smakowały. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    4. Wyglądają apetycznie ,jutro planuję je zrobić. Ile wody dać do sosu ?

      Usuń
    5. Witam. Ja daję ok. 2 szklanek wody.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Dziękuję za odp. , zrobione ,pychota : )

    OdpowiedzUsuń
  5. klopsiki są świetne ! polecam bardzo !. pozdrawiam klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudio bardzo dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń