czwartek, 2 maja 2013

SURÓWKA NA MIESIĄC




Nie zawsze mamy czas i pomysł na dodatek obiadowy więc warto mieć pod ręką coś gotowego w lodówce.  Dzielę się   z Państwem przepisem bo surówka jest bardzo smaczna .W sklepach i na targu mamy na razie samą chemię w nowalijkach , a taka pachnąca "myszką" surówka może być doskonałym środkiem dostarczającym witamin.



   SKŁADNIKI:

        ---2 kg białej kapusty najlepiej młodej
        ---3 duże marchewki
        ---1 główka czosnku
        ---2 czerwone papryki
        ---spory pęczek pietruszki lub koperku
     

     Zalewa;
        ---1 i 1/2 szklanki wody
        ---1 szklanka brązowego cukru lub białego
        ---3/4 szklanki octu jabłkowego
        ---2 płaskie łyżki soli

Białą kapustę drobno poszatkować. Oczyścić warzywa. Marchewkę, paprykę i czosnek rozdrobnić w blenderze lub marchewkę zetrzeć na tarce a pozostałe drobno pokroić. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystko w misce dobrze wymieszać. 
W ciepłej przegotowanej wodzie rozpuszczamy cukier i sól dodając ocet. Zalewamy tym warzywa, mieszamy i zostawiamy na kilka godzin. 
Przekładamy do słoików, dolewamy do każdego pozostałą zalewę i wstawiamy surówkę do lodówki. Nie gotujemy. Taka surówka może stać ok. miesiąca.

SAŁATKA CZYTELNIKÓW :

2 komentarze:

  1. Cześć, fajny przepis, właśnie kupiłam 10 kg szatkowanej kapusty na sałatki do słoików, i będę działać dzisiaj po pracy :) pozdrowienia, i dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj,to sobie narobiłaś roboty,ale potem jak znalazł.Ja dziękuję za wizytę na moim blogu.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń