Kupiłam pierś drobiową i miały być kotleciki zapiekane z serem i pieczarkami, ale zapomniałam o grzybach i zrobiłam gulasz. Miałam jedną paprykę więc ją wykorzystałam i wyszła całkiem smaczna potrawa. Gulasz można podać na obiadokolację z grzankami posmarowanymi czosnkiem jak również na obiad np. z ryżem lub podsmażanymi ziemniakami i surówką .
SKŁADNIKI:
---1 podwójna pierś kurczaka
---2 ząbki czosnku
---1,5 łyżki oleju do smażenia
---1 lekko kopiasta łyżeczka curry
---1 papryka czerwona
---2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
---2 łyżki śmietany
---sól i pieprz oraz papryka czerwona słodka lub ostra
---2,5 szklanki wody
Pierś drobiową umyć,osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Posolić, popieprzyć, posypać posiekanym czosnkiem i wymieszać. Włożyć do miseczki z pokrywką i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wlać olej na patelnię i na rozgrzany włożyć pokrojone kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano na koniec dodając paprykę w proszku i jeszcze chwilę przesmażyć. Paprykę pokroić w paski.
Podsmażone mięso zalać 2,5 szklankami wody, dodać pokrojoną paprykę, przyprawę curry, sos sojowy i zagotować. Doprawić solą i pieprzem i dusić na bardzo wolnym ogniu do miękkości pod przykryciem. Na koniec dodać śmietanę (ja daję taką ze wsi albo kremówkę). Sos zagęścić wodą rozrobioną z mąką.
GULASZ CZYTELNIKÓW :
GULASZ CZYTELNIKÓW :
Małgosia z Rypin
Smaczne danie...moja rodzinka najbardziej lubi mięso w sosie.
OdpowiedzUsuńDziękuję-pozdrawiam wiosennie:)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam mojemu mężowi bardzo smakowało:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za komentarz i pozdrawiam ciepło:)
UsuńDzisiaj zpnie zrobie ale mysle ze albo na ryzu jasminowym albo na kaszy gryczanej.
OdpowiedzUsuńDamian
Witam.I ryż i kasza świetnie do tego pasują,też lubię takie połączenie-dziekuję i pozdrawiam:)
Usuńnie dobre można był to lepiej zrobić..
OdpowiedzUsuńKażdy ma inne poczucie smaku i potrawa miała prawo Pani nie przypaść do gustu. A tak na marginesie " niedobre" się pisze razem w stopniu równym, bo jest jeszcze wyższy i najwyższy
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Uwielbiam gulasz! Mogłabym go jeść codziennie i wcale nie przesadzam ;). Najbardziej lubię z dodatkiem grzanek, albo w towarzystwie ziemniaczków i pysznej surówki. Ostatnio robiłam gulasz z łopatki wieprzowej i był bardzo smaczny, ale w przyszłości na pewno wykorzystam Twój przepis, bo gulasz na zdjęciach wygląda bardzo, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilo za komentarz i zapraszam do mojej kuchni.
UsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam ten przepis! Jest to mój hitowy gulasz, wszystkim smakuje!
OdpowiedzUsuńOj, ja dawno tego dania nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie i komentarz. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń