poniedziałek, 8 kwietnia 2013

GULASZ DROBIOWY




Kupiłam pierś drobiową i miały być kotleciki zapiekane z serem i pieczarkami, ale zapomniałam o grzybach i zrobiłam gulasz. Miałam jedną paprykę więc ją wykorzystałam i wyszła całkiem smaczna potrawa. Gulasz można podać na obiadokolację z grzankami posmarowanymi czosnkiem jak również na obiad np. z ryżem lub podsmażanymi ziemniakami i surówką .



       SKŁADNIKI:

        ---1 podwójna pierś kurczaka
        ---2 ząbki czosnku
        ---1,5 łyżki oleju do smażenia
        ---1 lekko kopiasta łyżeczka curry
        ---1 papryka czerwona
        ---2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
        ---2 łyżki śmietany
        ---sól i pieprz oraz papryka czerwona słodka lub ostra
        ---2,5 szklanki wody



Pierś drobiową umyć,osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Posolić, popieprzyć, posypać posiekanym czosnkiem i wymieszać. Włożyć do miseczki z pokrywką i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wlać olej na patelnię i na rozgrzany włożyć pokrojone kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano na koniec dodając paprykę w proszku i jeszcze chwilę przesmażyć. Paprykę pokroić w paski.



Podsmażone mięso zalać 2,5 szklankami wody, dodać pokrojoną paprykę, przyprawę curry, sos sojowy i zagotować. Doprawić solą i pieprzem i dusić na bardzo wolnym ogniu do miękkości pod przykryciem. Na koniec dodać śmietanę (ja daję taką ze wsi albo kremówkę). Sos zagęścić wodą rozrobioną z mąką.

GULASZ CZYTELNIKÓW :


Małgosia z Rypin

10 komentarzy:

  1. Smaczne danie...moja rodzinka najbardziej lubi mięso w sosie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję-pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam mojemu mężowi bardzo smakowało:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz i pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  4. Dzisiaj zpnie zrobie ale mysle ze albo na ryzu jasminowym albo na kaszy gryczanej.


    Damian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.I ryż i kasza świetnie do tego pasują,też lubię takie połączenie-dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  5. nie dobre można był to lepiej zrobić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma inne poczucie smaku i potrawa miała prawo Pani nie przypaść do gustu. A tak na marginesie " niedobre" się pisze razem w stopniu równym, bo jest jeszcze wyższy i najwyższy
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. Uwielbiam gulasz! Mogłabym go jeść codziennie i wcale nie przesadzam ;). Najbardziej lubię z dodatkiem grzanek, albo w towarzystwie ziemniaczków i pysznej surówki. Ostatnio robiłam gulasz z łopatki wieprzowej i był bardzo smaczny, ale w przyszłości na pewno wykorzystam Twój przepis, bo gulasz na zdjęciach wygląda bardzo, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kamilo za komentarz i zapraszam do mojej kuchni.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.