Proponuję zupę żurkową z wkładką z białej kiełbasy. Zupa jest treściwa i pożywna i jeszcze na koniec zimy ten przepis może się przydać. W zupełności wystarczy na obiad jednodaniowy, ewentualnie do tego jakiś deser.
SKŁADNIKI na 4 osoby,a dla piątej też wystarczy:
---1,5 litra wody
---2-3 skrzydełek drobiowych
---4 większe białe kiełbasy lu 6 mniejszych
---2 większe marchewki
---kawałek selera i pietruszki
---1/2 pora
---400 ml zakwasu żurkowego domowego, kupnego połowę mniej
---3 liście laurowe
---7 ziaren ziela angielskiego
---ok.1/2 kg ziemniaków już obranych
---pieprz i sól
---1 łyżka majeranku lub więcej
---2 spore łyżki gęstej śmietany
Wlać do garnka wodę i włożyć skrzydełka i gotować 10 minut. Po tym czasie dołożyć kiełbasę,liście laurowe i ziele angielskie i wsypać trochę soli i pieprzu. Gotować dodatkowo 20 minut.
Dołożyć ziemniaki i por pokrojone w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce o grubszych oczkach i gotować do miękkości.
Wlać zakwas żurkowy, wsypać majeranek i jeszcze chwilę pogotować przyprawiając pieprzem i solą. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany. Kiełbasę wyjąć, zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki, a mięsko ze skrzydełek zjeść sobie po cichu albo dołożyć do zupy. Rozłożyć na talerze i zalać zupą. Smacznego.
az chce sie ugotowac tak fajny przepis
OdpowiedzUsuńa skrzydełka zjeść po cichu :) kocham Panią pani Danusiu :-) -jeszcze jest Pani imienniczką mojej mamy -tak, że już przepadłam dla tego bloga i dla jego przepisów :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.Zawsze jest mi tak dobrze na duszy jak komuś mój blog przypadnie do gustu.To już teraz rzadkie imię a kiedyś też nie było częste.Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ciepło:)
Usuń