czwartek, 10 stycznia 2013

RYBNE ZRAZY ZAWIJANE



Te zraziki robię od lat. Przepis wymyśliłam sama, tylko czasem zmieniam nadzienie. Bardzo lubimy  potrawy z czosnkiem , a że por jest warzywem z rodziny czosnkowatych więc "siłom" (cyt. z J.Kobuszewskiego) faktu często go używam w różnych potrawach. Tak podana ryba jest bardzo smaczna. Naprawdę szczerze polecam.

SKŁADNIKI: (na 2 osoby)

                            ---4 filety soli
                            ---przyprawa do ryb
                            ---1 płaska łyżeczka soli
                            ---1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
                            ---1 duży por lub 2 mniejsze
                            ---1/2 łyżeczka sosu sojowego ( nie zawsze dodaję)
                            ---1 łyżka masła
                            ---1 łyżka oleju rzepakowego
                            ---4 łyżki zimnej wody
                            ---4 łyżki śmietany (najlepiej kremówki, ale może też być śmietana do sosów)
                            ---4 duże płatki pomidorów suszonych z oleju lub 8 małych


Każdy filet przekroić wzdłuż na pół. Obsypać przyprawą do ryb i leciutko posolić. Na każdą z 8 części ryby położyć płatek pomidora , zwinąć zrazik i spiąć wykałaczką. Por pokroić w półplasterki.

Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju , wsypać pokrojony por i króciutko podsmażyć. Dodać masło i sos sojowy ,dodać 4 łyżki wody i śmietanę. Por się trochę zabarwi od sosu sojowego. Wsypać 1 łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Kiedy się zagotuje ,  zmniejszyć ogień i ułożyć na wierzchu zraziki rybne. Patelnię przykryć i dusić 15-20 minut na bardzo wolnym ogniu. Nie podlewać więcej wodą ponieważ rybki i tak trochę jej puszczą. Ja sosu nie zagęszczam, ale jak ktoś woli to może podprawić mąką rozmieszaną z wodą.
.

Do tych zrazików podaję ryż i surówkę marchewkowo-chrzanową. Przepis na surówkę już podałam w innym poście , a na ryż podaję przepis poniżej.

SKŁADNIKI  : (na 2 osoby)


               ---200 gram ryżu basmati
               ---2 razy tyle wody co ryż (czyli 400 ml)
               ---1 płaska łyżeczka soli
               ---2 ząbki czosnku
               ---1/2 małej papryki czerwonej (może być konserwowa)
               ---4 łyżki soku pomidorowego 100% lub 1 pomidor -sparzony i obrany ze skórki
               ---2 łyżki oleju rzepakowego


Ryż przelać na sicie gorącą wodą. Zawsze przelewamy gorącą wodą , a  kasze zimną. Na patelnię wlać olej, wsypać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekany czosnek i wlewamy sok pomidorowy lub pokrojone pomidory. Trochę podsmażamy , dodajemy przelany ryż i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy zimną wodą i dodajemy sól. Kiedy się zagotuje ,spróbować i ewentualnie dosolić, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć pokrywką całkowicie. Po 15-20 minutach ryż wchłonie płyn i jest gotowy. Nie wolno ryżu mieszać i podnosić pokrywki.




2 komentarze:

  1. Pani blog to dla mnie wielka inspiracja, zarówno do codziennych obiadów jak i na uroczyste potrawy, wspaniałe przepisy, uwielbiam czytać pani blog, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Miłe słowa dla duszy przeczytałam.Cieszę się kiedy mogę z innymi dzielić się potrawami z mojej kuchni.Staram się w miarę systematycznie wstawiać przepisy ,żeby ten blog żył.Bardzo Pani dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń