wtorek, 11 września 2018

ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ , BOCZKIEM I PIECZARKAMI



Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie wstawiłam przepisu na łazanki z kiszoną kapustą. Danie popularne i pewnie przepis każdy ma swój, ale może skusicie się na mój. Ja zawsze robię więcej kapusty i sobie połowę zamrażam.  Potem tylko makaron i mam gotowe danie na dzień , kiedy będę prała pościel Franią , gotowała w kotle i krochmaliła. Ta porcja wystarcza mniej więcej na 3 - 4 osoby. Można oczywiście podwoić ilość makaronu i jeść na śniadanie , obiad i kolację, takie odgrzewane jeszcze smaczniejsze. Poniżej wstawiam dwa odnośniki do przepisu na "Łazanki ze świeżą kapustą" i na pyszną "Kapustę z jabłkami" na ciepło jako dodatek do drugiego dania. Klik w fotografie.

  Łazanki ze świeżą kapustą             Kapusta z jabłkami








  • 850 g kapusty kiszonej ( nie kwaszonej )
  • ok. 450 g chudego boczku parzonego wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchewka 
  • 2 jabłka
  • 350 g pieczarek
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki wody do kapusty
  • 250 g makaronu - łazanki

  • Kapustę opłukać i odcisnąć lub nie - wg uznania i drobniej pokroić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. Marchewkę , jabłka i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do większego rondla wlać olej, dodać pokrojony boczek i przesmażyć. Dodać cebulę - przesmażyć, dodać pieczarki - przesmażyć, dodać marchewkę i jabłka i jeszcze razem przesmażyć, żeby trochę odparowała woda.
  • Dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć dopływ ciepła i dusić ok. 1 godzinę i 20 minut. W międzyczasie 2 - 3 razy przemieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Ugotować łazanki wg przepisu na opakowaniu i wymieszać z połową kapusty. Drugą połowę zamrozić na tzw. „zaś”. Jeżeli dopisuje nam apetyt i członków rodziny jest więcej należy podwoić ilość makaronu.

6 komentarzy:

  1. No nareszcie ;), a ja już tyle szukałam ich u Ciebie. Dzieki. Lena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, ha...no wyczułam Ciebie Leno...pozdrawiam :) Danuta.

      Usuń
  2. Witaj Danusiu, robie lazanki z kiszonej kapusty ale bez jablka , marchewki i pieczarek. Twoje to sa takie “na bogato”!nawet nie wiedzialam, ze mozna kapuste zamrozic. Czlek sie ciagle uczy.
    Następne łazanki będą wg Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry Ewuniu. Ja dodaję jabłko i marchewkę bo kapusta jest smaczniejsza, ale pieczarki niekoniecznie muszą być. Dziękuję Ewuniu i serdecznie pozdrawiam. Danuta :)

      Usuń
  3. Łazanki z tego przepisu są pyszne,wszyscy goście brali dokładkę,dobrze że przezornie zrobiłam z podwójnym makaronem ,bo jeszcze ,,na wynos"musiałam zapakować ;wielkie dzięki i gratuluję pomysłu😋🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja te łazanki uwielbiam i zawsze robię więcej. Zajadam wtedy na obiad i kolację...he, he. Bardzo dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń