poniedziałek, 29 czerwca 2015

ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ


Jeszcze jest młoda kapusta, więc czemu nie łazanki właśnie z taką. Najczęściej łazanki robi się z kiszoną, ale w tym wydaniu letnim też są bardzo smaczne. Proporcje, które podałam w przepisie są dość duże i wystarczą spokojnie dla 4 osób.


  • ok. 1,50 kg młodej kapusty
  • 2 większe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20- 25  dkg szynki gotowanej
  • 20 g suszonych grzybów + 1 szklanka wrzątku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego- nie musi być 
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2- 3 liście laurowe
  • 6- 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki wody 
  • 300 gram makaronu łazanki


Wykonanie :

  • Grzyby suszone zmielić w blenderze na proszek i zalać 1 szklanką wrzącej wody- odstawić na bok. Kapustę pokroić w paski ok. 1 cm i w poprzek w kostkę, podobnie jak łazanki. Szynkę, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
  • Do dużego rondla wlać olej, rozgrzać, dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać szynkę i czosnek i razem wszystko podsmażyć. Wlać grzyby zalane wodą , liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
  • Dodać kapustę, wlać 1/2 szklanki wody , wymieszać wszystko i zagotować, dodać sól i pieprz do smaku i wszystko gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10- 15 minut. Garnek przykryć uchylając pokrywkę, zmniejszyć płomień w palniku i gotować do miękkości doprawiając do smaku. Wlana wcześniej woda powinna się zredukować.
  • Ugotować oddzielnie makaron , odcedzić i wymieszać z kapustą.
ŁAZANKI CZYTELNIKÓW :


Ewa Z. z San Diego

12 komentarzy:

  1. Ale zapachnialo ,pysznosci Pozdrawiam serdecznie Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to cieszę się, że tak daleko pachniało Alu.
      Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyszlo pysznie!!!!dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, Tobie to wszystko wychodzi - dziękuję Ci bardzo :)

      Usuń
  3. a ja mam kupioną młodą kapustę na bigosik z młodej, ale kto wie jak ów kapusta skończy swój żywot :) Może właśnie w łazankach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My już się trochę przejedliśmy bigosem z młodej kapusty, ale przymierzam się do tych klasycznych gołąbków zawijanych w liście kapusty .
      Pozdrawiam effo :)

      Usuń
  4. Ale wypasione, szynką i grzybami! Po długiej przerwie wlazłam do Ciebie i napawam się tymi pysznościami... i ten rondeleczek cudny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać Marzyniu, że powróciłaś na łono blogowe. Wiem, że byłaś bardzo zajęta , ale teraz masz wakacje , więc sobie pofolgujesz - he, he.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. A ja zawsze robię łazanki ze słodką kapustą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie zawsze, w zimie czasami z kiszoną, ale taką łagodną.
      Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Ale smakowite łazanki, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń