- ok. 1,50 kg młodej kapusty
- 2 większe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20- 25 dkg szynki gotowanej
- 20 g suszonych grzybów + 1 szklanka wrzątku
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego- nie musi być
- 50 g masła
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2- 3 liście laurowe
- 6- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 szklanki wody
- 300 gram makaronu łazanki
Wykonanie :
- Grzyby suszone zmielić w blenderze na proszek i zalać 1 szklanką wrzącej wody- odstawić na bok. Kapustę pokroić w paski ok. 1 cm i w poprzek w kostkę, podobnie jak łazanki. Szynkę, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
- Do dużego rondla wlać olej, rozgrzać, dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać szynkę i czosnek i razem wszystko podsmażyć. Wlać grzyby zalane wodą , liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
- Dodać kapustę, wlać 1/2 szklanki wody , wymieszać wszystko i zagotować, dodać sól i pieprz do smaku i wszystko gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10- 15 minut. Garnek przykryć uchylając pokrywkę, zmniejszyć płomień w palniku i gotować do miękkości doprawiając do smaku. Wlana wcześniej woda powinna się zredukować.
- Ugotować oddzielnie makaron , odcedzić i wymieszać z kapustą.
ŁAZANKI CZYTELNIKÓW :
Ewa Z. z San Diego
Ale zapachnialo ,pysznosci Pozdrawiam serdecznie Alicja
OdpowiedzUsuńO, to cieszę się, że tak daleko pachniało Alu.
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Wyszlo pysznie!!!!dzieki.Ewa
OdpowiedzUsuńEwuniu, Tobie to wszystko wychodzi - dziękuję Ci bardzo :)
Usuńa ja mam kupioną młodą kapustę na bigosik z młodej, ale kto wie jak ów kapusta skończy swój żywot :) Może właśnie w łazankach :)
OdpowiedzUsuńMy już się trochę przejedliśmy bigosem z młodej kapusty, ale przymierzam się do tych klasycznych gołąbków zawijanych w liście kapusty .
UsuńPozdrawiam effo :)
Ale wypasione, szynką i grzybami! Po długiej przerwie wlazłam do Ciebie i napawam się tymi pysznościami... i ten rondeleczek cudny!
OdpowiedzUsuńWidać Marzyniu, że powróciłaś na łono blogowe. Wiem, że byłaś bardzo zajęta , ale teraz masz wakacje , więc sobie pofolgujesz - he, he.
UsuńPozdrawiam :)
A ja zawsze robię łazanki ze słodką kapustą!
OdpowiedzUsuńJa nie zawsze, w zimie czasami z kiszoną, ale taką łagodną.
UsuńDziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie :)
Ale smakowite łazanki, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńJa bardzo dziękuję za komentarz.
UsuńPozdrawiam :)