poniedziałek, 25 marca 2013

KISZONA KAPUSTA Z JABŁKAMI



Ponieważ dzisiaj robiłam gulasz a do niego kapustę mojego przepisu, więc nazwałam ja do gulaszu. Oczywiście może być również do mięs smażonych, duszonych , pieczonych i ryb saute. W połączeniu z jabłkami bardzo zyskuje na smaku.  Jabłka jakby wnikają w kapustę i są niewyczuwalne a czynią kapustę smaczniejszą.

  

         
SKŁADNIKI na 4-5 osób:

-  kg kapusty kiszonej nie za kwaśnej
- 1/2 szklanki oleju (nie da się mniej,bo kapusta lubi tłuszcz, a i tak nie jest tłusta)
- 1 duża marchewka
- 1 duża biała cebula
- 3 słodkie jabłka
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminku, jak ktoś nie lubi ziarenek to 1,5 łyżeczki mielonego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
- 2 szklanki wody



Kapustę wymyć w wodzie i  dobrze odcisnąć- kupną myję zawsze-pokroić dodatkowo nożem. Marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Marchew dodaję bez względu na to czy kapusta jest z marchewką czy nie. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na 1/2 szklanki oleju. Kapustę,jabłka i marchew wymieszać razem i dodać do cebuli. Wlać 2 szklanki wody, dodać kminek (koniecznie), ziele angielskie, liście laurowe i podprawić solą i pieprzem. Po zagotowaniu dusić z lekko uchyloną pokrywką ok.1.10 minut. Przez ten czas woda wyparuje i kapusta jest gęsta ,uduszona i należy ją tylko  ewentualnie doprawić i jeszcze z 5 minut dusić.



KAPUSTA CZYTELNIKÓW :

25 komentarzy:

  1. Brzmi ciekawie przez te jabłka. Zrobię ją do białej kiełbasy zapiekanej na święta. Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Napewno się uda i będzie znakomicie pasowała do kiełbasy-pozdrawiam i dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś kapustka z Pani przepisu do pierogów z mięsem ,ktore dostałąm od mamy.Kapusta bardzo dobra,nigdy nie dawalam jabłka ale na prawde warto:)Kolejny przepis wędruje do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dobrze mieć Mamę,która ma siły robić pierogi-pozdrawiam Panią i życzę Mamie dużo zdrowia-dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzień dobry,
    czy to normalne ze kapusta z tego przepisu będzie mieć posmak jakby octu, taki trochę kwaskawy?
    właśnie się nią zajadam i się zastanawiam czy to normalne czy ja coś źle zrobiłam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Myślę, że dobrze Pani zrobiła. Prawdopodobnie kupiła Pani kapustę kwaszoną. Różnica jest taka, że w kiszonej kapuście nie ma octu, jest ona kiszona naturalnie. Kapusta kwaszona jest zalewana octem w jakiejś tam proporcji i nie zachodzi proces fermentacji .Nie jest możliwe, żeby miała posmak octu, bo go w przepisie nie ma.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. Zrobiłam tą kapustę, ale na bazie kiszonej własnoręcznie czerwonej kapusty i wyszła rewelacyjnie. Naprawdę świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami. Wprowadziłam jedną zmianę, bo zamiast oleju użyłam smalcu z gęsi. Pycha. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To bardzo dobre połączenie- smalec gęsi. Ja jak piekę kaczkę to zlewam ten tłuszcz i też czasami go daję do kapusty. Czerwoną też robię z jabłkami, ale nie kiszoną bo takiej nie mam. Domyślam się jednak ,że musi być bardzo smaczna. Bardzo Ci Nadiu dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. zabieram się za kapustkę !! będzie pyszna !:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że będzie smakowała- powodzenia. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Bardzo dobra kapusta. Jutro podam do pieczonego karczku. Dziękuję, Danusiu, za przepis. Przesyłam ukłony
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak ta kapusta u mnie schodzi jak ciepłe bułki. Często ją robię właśnie do karczku czy kotletów . Dziękuję Beatko. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Dzień dobry, właśnie zroniłam kapustę do obiadku, co prawda bez kminku, bo u nas wszyscy nienawidzą kminku, ale za to z odrobinką cukru dla przełamania kwasowości ( nie płukałam kapusty wcześniej). Wyszła super. Bardzo dziękuję za przepis. I podziwiam Panią za to co Pani potrafi w kuchni. Pozdrawiam serdcznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie mam swojej kapusty to i zaufania do kupnej nie mam , dlatego płuczę. Poza tym my nie lubimy zbyt kwaśnej, a to trochę kwas niweluje. Jeżeli mogę coś doradzić, to kminek można dać w mniejszej ilości i mielony. Domownicy nie wyczują, a to jednak ułatwia trochę trawienie i dosmacza kapustę. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Oj, jak dawno nie robiłam, ale właśnie się gotuje. Przesyłam serdeczności, Danusiu.
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Też dawno nie robiłam, ale jeszcze do wiosny zrobię- pozdrawiam Beatko :)

      Usuń
  11. Kapusta po dodaniu jabłek ma zupełnie inny smak, jest świetna do mięs, bardzo nam smakowała i będę wracać do tego przepisu. Dziękuję Danusiu i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tą kapustę wyjadam łyżkami, co wejdę do kuchni to skubnę. Dziękuję Izo...miłego weekendu :)

      Usuń
  12. jak długo należy dusić tę kapustę. Napisane jest, że 1.10minut czy to znaczy, że 1 godzinę i 10 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam . Tak , ok. 1 godz. ii 10 minut, trzeba próbować, ale z reguły jest już dobra :)

      Usuń
  13. Pani Danusiu, kapusta jest pyszna. Zrobiłam do niej kopytka z Pani przepisu i wyszło bardzo smaczne danie, bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to bardzo się cieszę. Szkoda, że tak mało osób skorzystało z przepisu, no chyba że nie każdy komentuje. Ja tą kapustę uwielbiam, zanim się dobrze ugotuje to od samego próbowania mi sporo ubywa...ha, ha. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Wygląda smakowo.Spróbuję sobie zrobić takie cudo

    OdpowiedzUsuń
  15. Kapustka wyszła wyśmienicie! Poezja smaku, a kminek bardzo potrzebny. Przepis konkretny , szczególnie te ilości przypraw :3 listki itd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elżuniu Jagodzianko. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń