Taki szybki obiad bez wcześniejszego marynowania drobiu. Sos, który w tej potrawie Państwu polecam jest bardzo smaczny i aromatyczny. Sos bez zagęszczania , wystarczy po uduszeniu drobiu do miękkości całość zmiksować .
Podaję cały zestaw obiadowy razem z przygotowaniem ryżu. Przystawki warzywnej w zasadzie już nie potrzeba, bo warzywa są w sosie i w ryżu. Oczywiście jak ktoś chce to pewnie, że może machnąć jakąś surówkę.
Mnie się nie chciało, więc nie było. Był za to mix jagodowy z kefirem na deser. W ogóle to poszłam po jak najmniejszej linii oporu używając mieszanki mrożonych warzyw. A co, trzeba sobie ułatwiać jeśli tylko jest taka możliwość.
Składniki :
- 6 - 7 udek lub pałek z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- duży por lub 2 mniejsze
- 5 ząbków czosnku
- 1 lekko kopiasta łyżka masła klarowanego
- pieprz, sól, papryka czerwona w proszku
- na 100 g ryżu + 1/2 paczki warzyw mrożonych - kalafior, marchewka, brokuł + 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy curry + 1 szklanka wody + 200 g śmietanki 30 % + sól i pieprz
- Części drobiowe posolić , popieprzyć i posypać papryką. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, por drobniej pokroić . W rondlu lub głębszej patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka z obu stron. Wyjąć, a na ten sam tłuszcz wyłożyć marchewkę, por i przesmażyć dodając pod koniec przetarty przez praskę czosnek.
- Wlać 1/2 szklanki wody i ułożyć przyprawione części drobiowe. Patelnię przykryć i dusić ok. 10 minut. Wlać śmietankę, sos doprawić do smaku solą i dusić do miękkości.
- Miękkie mięso wyjąć a sos przelać do pojemnika i zmiksować blenderem. Wszystko ponownie włożyć do rondla i podgrzać.
- Na patelnię wlać olej , dodać warzywa i smażyć do momentu rozmrożenia. Wsypać ryż, wlać wodę, dodać curry i doprawić do smaku. Patelnię przykryć i gotować na minimalnym ogniu do wchłonięcia wody - ok. 15 minut.
Danusiu pysznie i chyba szybkie w przygotowaniu warto wypróbować.
OdpowiedzUsuńAlu bardzo szybkie, a jak ktoś jest szybki to już w ogóle tempo kosmiczne...he, he. Serdecznie pozdrawiam...dziękuję :)
UsuńWitam, bardzo apetycznie wygląda☺ czy może Pani powiedzieć jak nacina Pani te pomidorki że tak ładnie wyglądają? z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńRenata
Witam Reniu. Danuta jestem, tak będzie nam milej w sieci. Co do pomidorków...w połowie pomidora robię nacięcia ostrym nożykiem na przemian, takim zygzakiem. Nóż wprowadzam w pomidor do jego połowy. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJeśli chodzi o pałki to wolę takie z chrupiącą skórką, ale sosik podoba mi się na tyle, że może w nim utopię filety :)
OdpowiedzUsuńTez bardzo lubię z chrupiącą skórką, ale z wiekiem czasami trzeba sobie na chwilę odpuścić...:)
UsuńDzisiaj robie Danusi, juz 2 raz, dziekuje za pyszny przepis 😙
OdpowiedzUsuńWitaj Dolciu. Ja też nie tak dawno je robiłam, lubimy ten sos ...łatwiej przełknąć, he, he. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń