środa, 28 września 2016

NALEŚNIKI Z FARSZEM NA BAZIE KAPUSTY KISZONEJ Z WARZYWAMI I GULASZEM WOŁOWYM


Jesień to również piękna pora roku. Kolorowe liście mieniące się wszystkimi barwami tęczy,  rześkie powietrze są nie tylko balsamami dla duszy ale też dla ciała. 
Jesień powoli wkracza u mnie również do kuchni. Coraz częściej ma się ochotę na dania, które nie miały racji bytu w okresie wiosenno-letnim. 
 Gulasz wołowy ( tutaj i węgierski tutaj ) zawsze robię go więcej, żeby mieć bazę na następny dzień, a zdarza się również, że i na trzeci  coś kombinuję z dodatkami. Pierwszego dnia miałam kopytka, a wczoraj były naleśniki z kapustą i warzywami.
 Jako dodatek była papryka czerwona opiekana w zalewie z oleju, czosnku i octu winnego. Warto zrobić jej  więcej ( przepis tutaj )w takim wydaniu... to bardzo smaczny dodatek do kanapek czy właśnie obiadu. 
Przepis jest na dość dużą ilość naleśników jak na dwie osoby... jakoś nie mogę się odzwyczaić od gotowania na 4 osoby. Polecam Państwu- to było bardzo smaczne.




Ciasto na ok. 17- 18 sztuk naleśników :

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 szklanka wody, nie musi być gazowana
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki wrocławskiej ( szklanka o poj. 250 ml )
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki ciasta zmiksować dokładnie, tak żeby nie było grudek i odstawić ciasto na 1 godzinę- pod przykryciem. Po tym czasie wlewać ciasto chochelką do zupy na rozgrzaną patelnię- smażyć bez użycia tłuszczu. Naleśniki się bardzo szybko smażą, więc uważać, żeby nie przypalić. Mocniej rumienić tylko z jednej strony.




Farsz :

  • ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką ( nie mocno kwaśnej )
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g marchewki
  • 50 g korzenia selera
  • 200 g pora
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 300 g słodkawych jabłek 
  • 1/2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka miodu

  • Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kosteczkę, pora w półplasterki. Jabłko zetrzeć na tarce- na dużych oczkach. Marchewkę i seler zmiksować blenderem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać.
  • Do dużego rondla wlać olej i rozgrzać. Włożyć marchewkę z selerem i smażyć na silnym ogniu 5 minut - przemieszać w międzyczasie. Dodać cebulę, czosnek i por i wszystko wymieszać- smażyć ponownie 5 minut lekko soląc i pieprząc.
  • Wlać 1 szklankę wody, dodać kapustę, starte jabłko, sos sojowy, miód i wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu doprawiając do smaku solą i pieprzem. Po 30 minutach rondel odkryć i zwiększyć dopływ ciepła do maximum i mieszając smażyć do odparowania całego soku.- może się trochę przysmażyć… będzie lepsza.
  • Kłaść kopiastą łyżkę farszu na naleśnik i składać jak krokiety - p. fotografia. Żaroodporny półmisek wysmarować olejem , posypać kaszką manną ( naleśniki nie będą przywierały ) i układać złożone naleśniki. Przykryć półmisek czy naczynie żaroodporne i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 200 stopni C  i włączyć termoobieg. Podgrzewać ok. 15- 20 minut.

4 komentarze:

  1. Apetycznie wyglądają naleśniki i na pewno takie były też robię naleśniki z kapustą i do tego robię sos pieczarkowy.pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja czasami robię do nich sos porowy, też fajnie smakuje- dziękuję Kasiu :)

      Usuń
  2. Już same naleśniki wystarczyłyby nam na posiłek, uwielbiamy takie z kapustą i jeszcze z pieczarkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak z pieczarkami też robię, ale z farszami z kapusty można kombinować na różne sposoby- pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń