No, mam mały dylemat odnośnie tego przepisu. Makaron w takim wydaniu bardzo smakował mojemu Mężowi i to dla niego głównie zrobiłam sos dyniowy. Ja niestety nie przepadam za daniami z dyni, oprócz dyni w serniku . Zjadłam raczej z rozsądku , bo nie miałam innego wyjścia. Jeżeli Państwo lubicie dania z dyni to opierając się na opinii mojego Męża i Mamy polecam.
- 300 g makaronu dowolnego kształtu
- ok. 130 g szynki drobiowej
- ok. 200 g boczku parzonego wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g pokrojonej w kostkę dyni
- 50 g sera pleśniowego np. Lazur
- 1,5 szklanki wody
- sól i pieprz- najlepiej biały
- 1/2 płaskiej łyżeczki curry
- szczypta imbiru
- 1/5 szklanki śmietany 30 %
Wykonanie :
- Szynkę drobiową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w małe cienkie plasterki, cebulę w kostkę.
- Na suchą głębszą patelnie ułożyć plasterki boczku i podsmażyć, dodać cebulę i szynkę i wszystko podsmażyć. Dodać pod koniec przetarty czosnek. Wlać wodę , dodać pokrojoną dynię i całość gotować do miękkości dyni .
- Dodać starty ser i całość doprawić solą , pieprzem, imbirem i curry do smaku i jeszcze chwilę pogotować na średnim ogniu dodając śmietankę. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i podać do niego sos, można podać koperek lub pietruszkę do posypania.
...pamietam jak byłam dzieckiem, to mama i babcia robiły zacierki na mleku z dynia. Bardzo lubiłam jak w tej zupie plywaly sobie "niteczki dyniowe" I wszystko co z dynia, to tylko na słodko �� Pozdrawiam Danusiu. Jolka z białym pieskiem.
OdpowiedzUsuńA, ja Jolu nie zbyt miło wspominam zupę z dyni na mleku, raczej od małego nie lubiłam- pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPiękny kolor sosu, ja jednak dynię na słodko wolę :)
OdpowiedzUsuńTak kolor piękny, ale ...no właśnie ale :)
UsuńJa za dynią też nie za bardzo. Pierwszy raz jadłam z nią zupę w ubiegłym roku i nawet mi smakowała, była w niej też papryka i imbir. Potem upiekłam i dalam do zamrażalnika, ale ciut mi "zawadzała" i miałam przepisu na sernik. Poczekam i może się odważę i upiekę jak będzie przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam Reniu . Dla mnie potrawy z dynią są zbyt mdłe , nawet jak są dobrze przyprawione . Nie mniej jednak sernik był bardzo smaczny. Zamroziłam sobie kilka paczuszk , ale tylko do ciast - pozdrawiam Reniu :)
Usuń