wtorek, 27 września 2016

MAKARON Z SOSEM DYNIOWYM


No, mam mały dylemat odnośnie tego przepisu. Makaron w takim wydaniu bardzo smakował mojemu Mężowi i to dla niego głównie zrobiłam sos dyniowy. Ja niestety nie przepadam za daniami z dyni,  oprócz dyni w serniku . Zjadłam raczej z rozsądku , bo nie miałam innego wyjścia. Jeżeli Państwo lubicie dania z dyni to opierając się na opinii mojego Męża i Mamy polecam.


  • 300 g makaronu dowolnego kształtu
  • ok. 130 g szynki drobiowej
  • ok. 200 g boczku parzonego wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 50 g sera pleśniowego np. Lazur
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz- najlepiej biały
  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry
  • szczypta imbiru
  • 1/5 szklanki  śmietany 30 %


Wykonanie :

  • Szynkę drobiową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w małe cienkie plasterki, cebulę w kostkę.
  • Na suchą głębszą patelnie ułożyć plasterki boczku i podsmażyć, dodać cebulę i szynkę i wszystko podsmażyć. Dodać pod koniec przetarty czosnek. Wlać wodę , dodać pokrojoną dynię i całość gotować do miękkości dyni .
  • Dodać starty ser i całość doprawić solą , pieprzem, imbirem i curry do smaku i jeszcze chwilę pogotować na średnim ogniu dodając śmietankę. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i podać do niego sos, można podać koperek lub pietruszkę do posypania.

6 komentarzy:

  1. ...pamietam jak byłam dzieckiem, to mama i babcia robiły zacierki na mleku z dynia. Bardzo lubiłam jak w tej zupie plywaly sobie "niteczki dyniowe" I wszystko co z dynia, to tylko na słodko �� Pozdrawiam Danusiu. Jolka z białym pieskiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja Jolu nie zbyt miło wspominam zupę z dyni na mleku, raczej od małego nie lubiłam- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Piękny kolor sosu, ja jednak dynię na słodko wolę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kolor piękny, ale ...no właśnie ale :)

      Usuń
  3. Ja za dynią też nie za bardzo. Pierwszy raz jadłam z nią zupę w ubiegłym roku i nawet mi smakowała, była w niej też papryka i imbir. Potem upiekłam i dalam do zamrażalnika, ale ciut mi "zawadzała" i miałam przepisu na sernik. Poczekam i może się odważę i upiekę jak będzie przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu . Dla mnie potrawy z dynią są zbyt mdłe , nawet jak są dobrze przyprawione . Nie mniej jednak sernik był bardzo smaczny. Zamroziłam sobie kilka paczuszk , ale tylko do ciast - pozdrawiam Reniu :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...