piątek, 23 września 2016

KOTLETY MIELONE INDYCZE Z NADZIENIEM Z BOCZKU I OGÓRKIEM DUSZONE Z CEBULKĄ


Dawno nie jadłam potraw mięsnych, potraw z drobiu- taka przerwa zamierzona. Jestem bardzo mięsożerna, więc sama siebie podziwiam, że wytrzymałam prawie 2 tygodnie. 
Dzisiaj za to poszłam na całość i przygotowałam sobie na jutro obiadek. Kotlety mielone z uda indyczego nadziane boczkiem i ogórkiem, obsmażone i uduszone z cebulką. 
Wczoraj tak sobie przypominałyśmy z Mamą różne smaczne potrawy z mięska, potrawy z kuchni wileńskiej  i Mama mi przypomniała właśnie takie kotlety. Mama robiła wieprzowo- wołowe, ale ponieważ ograniczyłam spożycie mięsa wieprzowego, więc moje są stricte drobiowe. Dodatek boczku i ogórka nie odgrywa aż tak wielkiej roli jak w zrazach wołowych zawijanych, ale fajnie dosmacza kotlety. Są mięciutkie, a uduszone razem z cebulką są bardzo smaczne i po prostu coś innego.




Składniki na 12 większych kotletów :
  • 1,250 kg uda z indyka
  • 1/2 szklanki bułki tartej + 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 większa cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • 4 dłuższe plasterki boczku parzonego wędzonego
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • musztarda
  • olej rzepakowy do usmażenia
  • Dodatkowo - 6 łyżek oleju, 3 cebule, sól.





  • Bułkę tartą zalać wodą i pozostawić do napęcznienia.
  • Z ud wykroić kości i mięso pokroić w kostkę. Zmielić razem z cebulą i czosnkiem.
  • Do mięsa dodać namoczoną bułkę tartą, jaja, majeranek , sól, pieprz i dobrze wyrobić doprawiając do smaku. Uformować mokrymi dłońmi kulki wielkości jabłka.
  • Dłuższe plasterki boczku przekroić na 3 części, ogórki - każdy na 4 . Każdy plasterek boczku posmarować musztardą.
  • Brać w mokre dłonie kulkę mięsną, rozpłaszczyć i nadziewać boczkiem z ogórkiem ( p. fotografia) . Formować podłużne kotlety. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kotlety na rumiano z obydwu stron na średnim ogniu. 
  • Do głębszej patelni wlać 6 łyżek oleju, dodać 3 cebule pokrojone w ćwierć plasterki, posolić do smaku i chwilę podsmażyć- do zeszklenia. Układać kotlety przekładając cebulą ( p. fotografia ). Patelnię z kotletami  wstawić na palnik i rozgrzać mocno, po czym wlać 1 łyżkę wody i natychmiast przykryć. Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum.  Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
  • W tym czasie kotlety się przeparują i puszczą własny tłuszcz ( sos).

10 komentarzy:

  1. Alez to pysznie wyglada,Danusiu nie masz serca tak wieczorem wstawiac takie pysznosci,zrobilam sie bardzo glodna haha Pozdrawiam serdecznie Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He , he , no cóż ja na to poradzę Alu- dziękuję bardzo- pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Super przepis Danusiu! Prosty i smakowity. Bardzo lubię mięso indyka i koniecznie muszę skorzystać z Twojego przepisu ... zwłaszcza, że z tym wymyślaniem obiadów mam ostatnio kłopot ;-) Spokojnego weekendu Danusiu! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Helenko. Też mam problem z wymyślaniem, ale jeszcze większy z wpisami na bloga. Jakoś opuściła mnie wena i nie chce wrócić. Dziękuję bardzo- Helenko- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Witaj Danusiu, świetny pomysł na zrazy. Sama lubię takie mięsko zrobić od czasu do czasu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu. Dawno mnie nie było na blogu i jakoś ciężko mi wrócić. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Danusiu super pomysł. U nas tato nie je za dużo wieprzowiny, więc przepis idealny. Najpierw zrobię i mu zaniosę, a jak posmakuje to dam przepis mamie :)
    Pozdrawiam,
    Justyna Z-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Mama w ogóle już nie je wieprzowiny i może to dobry pomysł. My też trochę ograniczyliśmy na rzecz drobiu i wołowiny, a także cielęciny. W ogóle to jakoś teraz jemy mniej mięsa, tak czas chyba mamy. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Przepyszne dziś właśnie mieliśmy na obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. No, bardzo mi miło, że smakowały. Czasami potrawy proste są smaczniejsze od tych bardziej skomplikowanych. Bardzo Ci dziękuję- serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.