Bigos z kabaczka, pewnie znany, ale czemu nie spróbować mojego ? Zrobiłam z dość sporej ilości składników , a i tak zjedliśmy we dwoje w dwa "posiedzenia". Jeszcze wczoraj wieczorem pokryjomu przed Mężem podjadłam kilka łyżek na zimno, przed wstawieniem do lodówki. No po prostu pycha.
Składniki :
- 1,5 kg kabaczka ( lepiej mniejsze , żeby nie miały dużych gniazd nasiennych )
- 2 papryki czerwone
- 1/2 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 60 dkg pieczarek
- puszka pomidorów bez skórki ( 400 g) lub 50- 60 dkg pomidorów świeżych sparzonych i obranych ze skórki
- 35 dkg szynki gotowanej
- pieprz, sól, papryka w proszku słodka , ostra jak kto woli…
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie :
- Kabaczka obrać i okroić w kostkę. Czerwoną paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w półplasterki, cebulę i szynkę w kostkę . Pomidory posiekać.
- Wlać olej do dużego rondla, wsypać cebulę i szynkę, całość podsmażyć dodając przeciśnięty czosnek. Dodać pieczarki , paprykę i smażyć ( gotować ) aż połowa wody z pieczarek wyparuje.
- Dodać kabaczek i po 15 minutach pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i dusić jeszcze na mniejszym ogniu ok. 20- 25 minut, na końcu jeszcze ewentualnie doprawić. Odgrzewany jest jeszcze lepszy.
To ja juz wiem co bedzie na obiad jutro :) Jak zwykle wspanialy pomysl Danusiu.
OdpowiedzUsuńJak tam Ewuniu obiad ? miałaś czas ? pozdrawiam :)
UsuńObid wyszedl przepyszny! Nawet moj niejadek zachwalal, a to juz duze osiagniecie :) Dziekuje za wspanialy przepis. Zdecydowanie bede polecac wszystkim.
Usuń...i niejadek zjadł obiadek- he, he, bardzo dziękuję Ewuniu, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńOj musi być smaczny sam wygląd na to wskazuje, jeszcze z kabaczka nie robiłam więc na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Majka☺
Maju, co tu dużo mówić, to jest pyszne - pozdrawiam :)
Usuńto moje smaki
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Usuńcoś na kształt leczo, ale brzmi smakowicie. Robię bardzo podobnie, smażę na mniejszej ilości tłuszczu ale najczęściej z cukinią zamiast kabaczka, choć one niewiele smakiem się różnią :)
OdpowiedzUsuńprzy takiej ilości warzyw tłuszczu nie bardzo może być mniej Ewuniu, z cukinią też robię- jest na blogu, ale chyba wolę z kabaczka, ponieważ jest jędrniejszy- pozdrawiam :)
Usuń