czwartek, 22 września 2016

„BIGOS" Z KABACZKA


Bigos z kabaczka, pewnie znany, ale czemu nie spróbować mojego ? Zrobiłam z dość sporej ilości składników , a i tak zjedliśmy we dwoje w dwa "posiedzenia". Jeszcze wczoraj wieczorem pokryjomu przed Mężem podjadłam kilka łyżek na zimno, przed wstawieniem do lodówki. No po prostu pycha.




Składniki :
  • 1,5 kg kabaczka ( lepiej mniejsze , żeby nie miały dużych gniazd nasiennych )
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 dkg pieczarek
  • puszka pomidorów bez skórki ( 400 g) lub 50- 60 dkg pomidorów świeżych sparzonych i obranych ze skórki
  • 35 dkg szynki gotowanej
  • pieprz, sól, papryka w proszku słodka , ostra jak kto woli…
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie :


  • Kabaczka obrać i okroić w kostkę. Czerwoną paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w półplasterki, cebulę i szynkę w kostkę . Pomidory posiekać.
  • Wlać olej do dużego rondla, wsypać cebulę i szynkę, całość podsmażyć dodając przeciśnięty czosnek. Dodać pieczarki , paprykę i smażyć ( gotować ) aż połowa wody z pieczarek wyparuje. 
  • Dodać kabaczek i po 15 minutach pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i dusić jeszcze na mniejszym ogniu ok. 20- 25 minut, na końcu jeszcze ewentualnie doprawić. Odgrzewany jest jeszcze lepszy.

10 komentarzy:

  1. To ja juz wiem co bedzie na obiad jutro :) Jak zwykle wspanialy pomysl Danusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tam Ewuniu obiad ? miałaś czas ? pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Obid wyszedl przepyszny! Nawet moj niejadek zachwalal, a to juz duze osiagniecie :) Dziekuje za wspanialy przepis. Zdecydowanie bede polecac wszystkim.

      Usuń
    3. ...i niejadek zjadł obiadek- he, he, bardzo dziękuję Ewuniu, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Oj musi być smaczny sam wygląd na to wskazuje, jeszcze z kabaczka nie robiłam więc na pewno wypróbuję
    Pozdrawiam Majka☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju, co tu dużo mówić, to jest pyszne - pozdrawiam :)

      Usuń
  3. coś na kształt leczo, ale brzmi smakowicie. Robię bardzo podobnie, smażę na mniejszej ilości tłuszczu ale najczęściej z cukinią zamiast kabaczka, choć one niewiele smakiem się różnią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy takiej ilości warzyw tłuszczu nie bardzo może być mniej Ewuniu, z cukinią też robię- jest na blogu, ale chyba wolę z kabaczka, ponieważ jest jędrniejszy- pozdrawiam :)

      Usuń