czwartek, 16 czerwca 2016

SZPARAGI ZAPIEKANE ZAWIJANE W BOCZUŚ





Ale, to było dobre. He, he- no muszę tak zacząć, bo jeszcze mi ślinka leci. Mało pracy i bardzo smacznie. Zielone szparagi po środku zawijane w boczuś , po bokach zalane sosem beszamelowym. Do tego wystarczą ziemniaczki z koperkiem i podałam surówkę  Colesław ( tutaj na blogu ). Można je również zawinąć w szynkę, ale przy tak małej kaloryczności tych warzyw zdecydowanie wolę z boczusiem.

Składniki :
  • pęczek zielonych szparagów + sól + cukier
  • 8 długich plastrów boczku wędzonego parzonego
  • na sos : 30 g masła + 2 płaskie łyżki mąki pszennej + 3/4 szklanki mleka + 1 żółtko + sól + pieprz + gałka muszkatołowa 


  • Szparagi wrzucić na wrzątek , dodać sól , cukier i od momentu zagotowania , gotować 4 minuty. Odcedzić i od razu przelać zimną wodą. Zawijać po kilka w plaster boczku i układać w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie wysmarowanej olejem i wysypanej kaszką manną- jeden pęczek obok drugiego.
  • Przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło , wsypać mąkę- energicznie wymieszać- nie rumienić. Powoli wlewać zimne mleko intensywnie mieszając na gładką masę. Zdjąć z palnika , dodać żółtko i energicznie rozmieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Ponalewać łyżką na odkryte części szparagów.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać z termoobiegiem ok. 20- 25 minut na rumiany kolor boczku i przyrumienionego sosu.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. He, he- a wiesz, że amatorów jest więcej- pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń
  2. o mniam jakie piekne ,jakie pyszne!!! takie szparagi to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, z miłą chęcią, ale nie ma już nic.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Witam, szparagi przygotowałam wczoraj na kolację, piekłam chwilę dłużej. Bardzo nam wszystkim smakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To zależy od piekarnika, czasami czas pieczenia nieznacznie może ulec zmianie. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam :)

      Usuń