Po co kupować gotowy proszek kisielowy, jak można zrobić sobie domowym sposobem- jest dużo smaczniejszy niż gotowy.
- 250 g ciemnych winogron
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 l wody
- Winogrona przekroić na połowę i wyjąć ewentualne pestki . Wsypać do rondelka, zalać wodą odlewając 1/2 szklanki. Gotować 3- 4 minuty dodając cukier i sok z cytryny.
- Mąkę ziemniaczaną rozmącić w wodzie i wlać do gotujących się winogron. Ugotowany kisiel rozlać do pucharków, czy miseczek.
nie wiem czy bym się pokusiła o winogronowy kisielek, chyba, że gotowany na soku winogronowym. ale fakt jest taki, że kisiel zawsze najlepszy domowy, z każdych owoców :)
OdpowiedzUsuńSmak zależy od tego ile dasz winogron. Nam bardzo smakował :)
UsuńJa robię z soku.
OdpowiedzUsuńTeż można, ale u mnie wolą z owocami. Pozdrawiam :)
Usuń