piątek, 15 kwietnia 2016

KISIEL WINOGRONOWY


Po co kupować gotowy proszek kisielowy, jak można zrobić sobie domowym sposobem- jest dużo smaczniejszy niż gotowy.


  • 250 g ciemnych winogron
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 l wody

  • Winogrona przekroić na połowę i wyjąć ewentualne pestki . Wsypać do rondelka, zalać wodą odlewając 1/2 szklanki. Gotować 3- 4 minuty dodając cukier i sok z cytryny.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmącić w wodzie i wlać do gotujących się winogron. Ugotowany kisiel rozlać do pucharków, czy miseczek.

4 komentarze:

  1. nie wiem czy bym się pokusiła o winogronowy kisielek, chyba, że gotowany na soku winogronowym. ale fakt jest taki, że kisiel zawsze najlepszy domowy, z każdych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak zależy od tego ile dasz winogron. Nam bardzo smakował :)

      Usuń