sobota, 12 marca 2016

KISIEL ŻURAWINOWY



Polecam smaczny , domowy kisiel żurawinowy.


  • 7 łyżek żurawiny kandyzowanej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 litra wody
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub ciut mniej , jeżeli wolimy rzadszy
  • Żurawinę wsypać do rondelka, zalać wodą odlewając 1/2 szklanki. Gotować 5- 6  minut dodając cukier i sok z cytryny.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmącić w wodzie i wlać do gotującej się żurawiny. Ugotowany kisiel rozlać do pucharków, czy miseczek.

8 komentarzy:

  1. jak zawsze perfekcyjnie i smacznie :) dziękuję Ci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję Jolu za wizytę.
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. No i to rozumiem szybko, łatwo i smacznie :o) Pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu i życzę jeszcze miłego wieczoru :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. pyszny, domowy kisielek. Uwielbiam, u mnie był jabłkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłkowy też robię, na razie w ogóle u mnie kisielowo. To taka osłona trochę- na żołądek.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. A w dzieciństwie to kilka razy w tygodniu był u nas kisiel, bo przynajmniej był słodki. I wcale wtedy nikt się chemią nie przejmował, a przecież Mama też mogła zrobić domowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie Marzyniu teraz jest każdego dnia- no, taki mus jest :)

      Usuń