Polecam smaczny , domowy kisiel żurawinowy.
- 7 łyżek żurawiny kandyzowanej
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 1/2 litra wody
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub ciut mniej , jeżeli wolimy rzadszy
- Żurawinę wsypać do rondelka, zalać wodą odlewając 1/2 szklanki. Gotować 5- 6 minut dodając cukier i sok z cytryny.
- Mąkę ziemniaczaną rozmącić w wodzie i wlać do gotującej się żurawiny. Ugotowany kisiel rozlać do pucharków, czy miseczek.
jak zawsze perfekcyjnie i smacznie :) dziękuję Ci!
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję Jolu za wizytę.
UsuńPozdrawiam ciepło :)
No i to rozumiem szybko, łatwo i smacznie :o) Pozdrawiam. Ala
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu i życzę jeszcze miłego wieczoru :) pozdrawiam :)
Usuńpyszny, domowy kisielek. Uwielbiam, u mnie był jabłkowy.
OdpowiedzUsuńJabłkowy też robię, na razie w ogóle u mnie kisielowo. To taka osłona trochę- na żołądek.
UsuńPozdrawiam :)
A w dzieciństwie to kilka razy w tygodniu był u nas kisiel, bo przynajmniej był słodki. I wcale wtedy nikt się chemią nie przejmował, a przecież Mama też mogła zrobić domowy...
OdpowiedzUsuńU mnie Marzyniu teraz jest każdego dnia- no, taki mus jest :)
Usuń