piątek, 11 marca 2016

BABKA CYTRYNOWA NA SOKU I KEFIRZE - AROMATYCZNA




Wilgotna i aromatyczna babka z sokiem i likierem cytrynowym. 


  • 230 g kefiru naturalnego bez mleka w proszku
  • 5 jaj
  • 250 g cukru
  • 125 g oleju
  • 125 g masła
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 70 g soku cytrynowego świeżo wyciśniętego ( ok. 2 cytryny)
  • 40 dkg mąki tortowej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • foremka z kominem o poj. 2 litry
  • masło i kaszka manna do formy

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i przesiać. Przygotować sok i skórkę cytrynową. Odmierzyć olej , kefir, masło stopić i przestudzić. Foremkę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
  • Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dolewać olej . Następnie dolewać masło na przemian z mąką dodając w międzyczasie sok , skórkę cytrynową i likier. Nie miksować długo- do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 50 - 55 minut- do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce 10 minut. Po tym czasie odwrócić , wyłożyć na paterę lub kratkę i pozostawić do ostudzenia.
  • Polać, a następnie rozsmarować małym pędzelkiem na całości babki, ponieważ polewa jest dość gęsta. Widelcem zrobić rowki w świeżej jeszcze polewie  lub posypać zmielonymi migdałami , orzechami lub potłuczonym karmelem.
Polewa :
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( polecam gorzką )
  • 90 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżki likieru cytrynowego

Śmietankę dobrze podgrzać i zdjąć z palnika. Włożyć pokruszoną czekoladę, wlać likier i całość dobrze rozmieszać na jednolitą masę- do rozpuszczenia czekolady.

BABKA CZYTELNIKÓW :


15 komentarzy:

  1. ...witaj Danusiu. Banka wygląda obłędnie, super foremka (chyba sobie taką fundnę) ;) A polewę na babeczkę położyłaś niezwykle twórczo :) Całość wygląda po prostu bardzo smakowicie :) Pozdrawiam Cię Danusiu bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Na Tobie zawsze można polegać. Nie chce się czytelnikom wstawiać komentarzy, ale cóż rozumiem to, bo nie mam wyjścia- he, he. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. przepiękna ta forma :) a babeczka pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta foremka mnie też przypadła do gustu.
      Pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń
  3. Aż ślinka cieknie ...

    Właśnie chciałabym ją zrobić tylko mam jogurt zamiast kefiru- czy mogę go zamienić ?

    Pozdrawiam

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. No nie mogłam wcześniej dopowiedzieć Tobie na pytanie- bardzo przepraszam, ale nie zawsze wszystko jest od nas zależne. Nie wiem Kasiu czy jogurt się tak samo zachowa, bo nie piekłam tej babki na jogurcie.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Fajny wir tworzy ta babeczka. I jest kwaskowata, w to mi graj! (na języku, nie tylko w duszy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mocno zamieszałam to i wir się zrobił - he, he :)

      Usuń
  5. Wlasnie siedzi w piekarniku!Pozdrawiam Cie Danusiu i Marzynie!!!!!




    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu zrobilam ja na smietanie,jest pyszna!!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, bardzo Ci dziękuję za zdjęcie i komentarz. No, tak śmietana na pewno polepszyła smak babki. Ja w ogóle lubię babki śmietanowe, a tak już bardziej szczegółowo to lubię wszystkie babki- zostało mi z dzieciństwa. Pozdrawiam Ewuniu.

      Usuń
  7. Renata Kozłowska17 marca 2016 07:18

    Wygląda obłędnie,ja bym chyba musiała zamiast kwaśnych dodatków dać pomarańczowe. Mąż za bardzo nie lubi...😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, zapewniam Cię , że tego kwasu kompletnie nie czuć. Po prostu babka jest aromatyczna, ale kwasem nie zionie- he, he.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Mam niestety uwagę: dlaczego nie stosuje Pani szklankowego podawania ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam gdzie jest to możliwe stosuję. W dzisiejszej dobie waga to podstawa w kuchni. Są przepisy , w których nie da się zmierzyć masła szklanką. Pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.