Wilgotna i aromatyczna babka z sokiem i likierem cytrynowym.
- 230 g kefiru naturalnego bez mleka w proszku
- 5 jaj
- 250 g cukru
- 125 g oleju
- 125 g masła
- 2 łyżki likieru cytrynowego
- skórka otarta z 2 cytryn
- 70 g soku cytrynowego świeżo wyciśniętego ( ok. 2 cytryny)
- 40 dkg mąki tortowej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- foremka z kominem o poj. 2 litry
- masło i kaszka manna do formy
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i przesiać. Przygotować sok i skórkę cytrynową. Odmierzyć olej , kefir, masło stopić i przestudzić. Foremkę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dolewać olej . Następnie dolewać masło na przemian z mąką dodając w międzyczasie sok , skórkę cytrynową i likier. Nie miksować długo- do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 50 - 55 minut- do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce 10 minut. Po tym czasie odwrócić , wyłożyć na paterę lub kratkę i pozostawić do ostudzenia.
- Polać, a następnie rozsmarować małym pędzelkiem na całości babki, ponieważ polewa jest dość gęsta. Widelcem zrobić rowki w świeżej jeszcze polewie lub posypać zmielonymi migdałami , orzechami lub potłuczonym karmelem.
Polewa :
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( polecam gorzką )
- 90 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki likieru cytrynowego
Śmietankę dobrze podgrzać i zdjąć z palnika. Włożyć pokruszoną czekoladę, wlać likier i całość dobrze rozmieszać na jednolitą masę- do rozpuszczenia czekolady.
BABKA CZYTELNIKÓW :
BABKA CZYTELNIKÓW :
...witaj Danusiu. Banka wygląda obłędnie, super foremka (chyba sobie taką fundnę) ;) A polewę na babeczkę położyłaś niezwykle twórczo :) Całość wygląda po prostu bardzo smakowicie :) Pozdrawiam Cię Danusiu bardzo serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam Jolu. Na Tobie zawsze można polegać. Nie chce się czytelnikom wstawiać komentarzy, ale cóż rozumiem to, bo nie mam wyjścia- he, he. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
przepiękna ta forma :) a babeczka pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńTak, ta foremka mnie też przypadła do gustu.
UsuńPozdrawiam Ewuniu :)
Aż ślinka cieknie ...
OdpowiedzUsuńWłaśnie chciałabym ją zrobić tylko mam jogurt zamiast kefiru- czy mogę go zamienić ?
Pozdrawiam
Kasia
Witam Kasiu. No nie mogłam wcześniej dopowiedzieć Tobie na pytanie- bardzo przepraszam, ale nie zawsze wszystko jest od nas zależne. Nie wiem Kasiu czy jogurt się tak samo zachowa, bo nie piekłam tej babki na jogurcie.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Fajny wir tworzy ta babeczka. I jest kwaskowata, w to mi graj! (na języku, nie tylko w duszy :-)
OdpowiedzUsuńMocno zamieszałam to i wir się zrobił - he, he :)
UsuńWlasnie siedzi w piekarniku!Pozdrawiam Cie Danusiu i Marzynie!!!!!
OdpowiedzUsuńDanusiu zrobilam ja na smietanie,jest pyszna!!!!!Ewa
OdpowiedzUsuńEwuniu, bardzo Ci dziękuję za zdjęcie i komentarz. No, tak śmietana na pewno polepszyła smak babki. Ja w ogóle lubię babki śmietanowe, a tak już bardziej szczegółowo to lubię wszystkie babki- zostało mi z dzieciństwa. Pozdrawiam Ewuniu.
UsuńWygląda obłędnie,ja bym chyba musiała zamiast kwaśnych dodatków dać pomarańczowe. Mąż za bardzo nie lubi...😊
OdpowiedzUsuńReniu, zapewniam Cię , że tego kwasu kompletnie nie czuć. Po prostu babka jest aromatyczna, ale kwasem nie zionie- he, he.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Mam niestety uwagę: dlaczego nie stosuje Pani szklankowego podawania ilości składników?
OdpowiedzUsuńTam gdzie jest to możliwe stosuję. W dzisiejszej dobie waga to podstawa w kuchni. Są przepisy , w których nie da się zmierzyć masła szklanką. Pozdrawiam :)
Usuń