czwartek, 3 września 2015

BABKA WILGOTNA POMARAŃCZOWA - JOGURTOWA



Babki to moje ulubione ciasto. Kiedy zobaczyłam ten przepis u Helenki na blogu "Moje walijskie pichcenie " właściwie na drugi dzień już była upieczona. Babka jest bardzo smaczna i tak jak pisała Helenka  wilgotna , aromatyczna . Zamieniłam tylko skórkę pomarańczową smażoną na miąższ ze świeżej pomarańczy. Dużym atutem tego ciasta jest to, że właściwie robi się je błyskawicznie- wystarczy dobrze wszystko wymieszać i mamy pyszne ciasto do popołudniowej kawy. 
Ciasta nie lukrowałam, bo chyba nawet nie ma takiej potrzeby, ponieważ jest wystarczająco słodkie i lukier nie zaburza smaku ciasta. 


  • 5 średnich jaj 
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej ( dałam tortową )
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego 
  • skórka otarta z jednej wcześniej wymytej pomarańczy
  • miąższ z powyższej obranej pomarańczy pokrojony w kostkę lub ok. 4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • szklanka o poj. 250 ml
  • foremka keksówka o dł. ok. 30 - 34 cm
  • masło i kaszka manna do foremki

  • Foremkę dobrze wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 170 stopni C.
  • Zetrzeć skórkę z pomarańczy a miąższ pokroić w kostkę. Mąkę przesiać przez sito wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia.
  • Do Misy wbić całe jajka, dodać jogurt, olej, cukier, sól, sok z cytryny, skórkę pomarańczową , aromat pomarańczowy i wszystko krótko zmiksować na średnich obrotach lub dobrze wymieszać trzepaczką do piany. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę zmiksować lub dobrze wymieszać trzepaczką na gładką masę.
  • Ciasto przelać do foremki , pokrojoną skórkę wyłożyć na wierzch i trochę docisnąć do ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60- 65 minut , do tzw. suchego patyczka. U mnie było 65 minut. Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce do ciepłej - wyłożyć na paterę.
Moja uwaga :
Jak pisałam - skórkę pomarańczową zamieniłam na owoc świeżej pomarańczy. Moja nie była zbyt soczysta , więc nie posypywałam jej mąką ziemniaczaną. W przypadku bardzo soczystego owocu dobrze jest wcześniej posypać go mąką ziemniaczaną , żeby nam się nie zrobił zakalec wokół cząstek pomarańczy. Posypane kostki owocu wcisnąć głębiej w ciasto.
Poniżej jest fotografia babki rozmrożonej
. Jeżeli mogę coś powiedzieć, to babka po rozmrożeniu jest jeszcze smaczniejsza- bardzo, bardzo wilgotna . Przed mrożeniem pokroiłam w plastry i włożyłam do woreczka foliowego. Rozmrażałam w temperaturze pokojowej- rozmraża się dość szybko.


BABKA CZYTELNIKÓW :








14 komentarzy:

  1. Słuchaj, a o co chodzi z tą szklanką 250 ml ? w przepisie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Napisałam dla informacji, bo kiedyś ktoś mnie się pytał " a jakiej pojemności szklanka". W przepisach gdzie są podawane szklanki czasami niektórzy zadają takie pytania.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pomarańczową piekłam na mące kukurydzianej, była o innej konsystencji - bardzo smaczna, a ta na jogurcie już wiem, że będzie równie pyszna. Ja uwielbiam wszystkie ciasta przekładane, kremowe - mój mąż natomiast wszelakie babki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam sentyment do babek, a poza tym bardzo lubię to ciasto- właściwie mogłabym piec co sobotę za każdym razem inny rodzaj babki :)

      Usuń
  3. Danusiu,mysle,ze ciasta na jogurtach i na gestej śmietanie to jest tooooooo!!!!Smaczna,wilgotna i da się jesc kilogramami!Dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę Ewuniu. Będę próbowała niektóre moje przepisy poprzerabiać z zamiennikiem na kefir, jogurt czy śmietanę. Olej też ma znacznie , ale połowicznie z masłem. Metodą prób i błędów dojdę . Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Wczoraj po obiedzie upiekłam z córcią...wyszła Bajeczna :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą babkę uwielbiamy, za jej wilgotność. Poza tym można ją też zamrozić- jest jeszcze smaczniejsza. Bardzo dziękuję- pozdrawiam :)

      Usuń
  5. ...właśnie szukam czegoś prostego, a zarazem smacznego ;) i ta baboszka przypadła mnie do gustu ;) Prosto, szybko i smacznie :) Jak ja uwielbiam Twój blog Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu ta babka jest pyszna i długo wilgotna. Nawet na drugi dzień jest smaczniejsza . Dziękuję Jolu...pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Haha to już wiem, co upieczemy na niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu, ta babka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza, można ją nawet zamrozić i po rozmrożeniu nic się nie zmienia . Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Danusiu upiekłam, z rozpędu pokrojone pomarańcze w kostkę wrzuciłam razem ze skórką pomarańczową i zmiksowałam, potem dorzuciłam mąkę i zmiksowałam. Nie powiem urosła- jest taka jak Twoja. Pachniało i pachnie nieziemsko. Ale jaka jest w smaku na razie nie powiem bo jest jeszcze gorąca. Kto się śpieszy ten się diabeł cieszy. A taka byłam zadowolona bo zrobiłam ją tak szybko. Dam znać po degustacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj wygląda zacnie.Chyba dzisiaj zrobię .Niestety nie mam takiej foremki :-( więc spróbuje w tortowej :-)

    OdpowiedzUsuń