środa, 2 września 2015

SZYNKA DUSZONA W SOSIE




To prosty , zapewne znany przepis na mięso z szynki duszone w sosie. Kiedyś za PRL-u częściej robiłam taką potrawę , bo czasu miałam mniej. Teraz robię rzadziej , najczęściej wtedy kiedy mam lenia i nie chce mi się kombinować z wcześniejszym marynowaniem , zwijaniem , panierowaniem …. itp. 
Mięso i sos są bardzo smaczne szczególnie podane z kopytkami ewentualnie z makaronem czy kaszą na gęsto. Do tego może być właściwie każda surówka i wszelkiego rodzaju buraczki. Ja podałam z carpaccio z buraczków. 


  • ok. 1 - 1.10 kg chudej szynki wieprzowej ( miałam orzech)
  • sól i pieprz
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • łyżka masła klarowanego lub 2 łyżki oleju
  • 2 cebule pokrojone w mniejsze cząstki
  • garść grzybów suszonych drobno pokruszonych lub zmielonych blenderem
  • 3 szklanki wody ( 3/4 l) + 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
  • 3 mniejsze liście laurowe lub 2 większe
  • mąka do zagęszczenia sosu i ewentualnie łyżka śmietany


  • Umyte i osuszone mięso pokroić w grubsze plastry. Posolić , popieprzyć wyłożyć na plastry musztardę i razem wymieszać dłońmi. W głębszym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć plastry mięsa z dwóch stron na rumiano.
  • Dodać pokrojoną cebulę i razem krótko przesmażyć. Wlać wodę , sos sojowy grzybowy , dodać pokruszone grzybki, liście laurowe i dusić do miękkości mięsa. W międzyczasie doprawić całość solą i pierzem.
  • Gotowe mięso wyjąć i zagęścić sos. Włożyć ponownie plastry mięsa i całość podgrzać.
SZYNKA CZYTELNIKÓW :


8 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu :) Bardzo apetyczna ta Twoja szyneczka :) A ja mimo, że niezbyt mięsna jestem (w przeciwieństwie do Ciebie, tak ... tak pamiętam) to szynkę w sosie lubię. I tak jak piszesz - idealne są wtedy kopytka i buraczki mmm.... pychotka! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż ja poradzę Helenko, żem taka "mięsna" - he, he - pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Do duszenia szynki dodaję kromki chleba. . Smak sosu jet obledny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem dodam, chociaż znam smak takiego sosu bo robię podobnie cielęcinę i czasami zrazy zawijane z fraszem chlebowo- grzybowym. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Razowego????

      Halina z Nowego S.

      Usuń
    3. Tak Halinko, ja daję razowy - pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wyglada super!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń