Na 1,20 kg piersi drobiowych + pieprz, sól , papryka wędzona w proszku
- 17 długich plastrów boczku parzonego wędzonego
- 85 - 90 dkg pieczarek + 3/4 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki pieprzu
- 250 g mascarpone
- 2 modre cebule
- olej do wysmarowania brytfanny
- Piersi drobiowe przekroić na pół, większe piersi na trzy. Całość posolić , popieprzyć, posypać papryką i wymieszać. Przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić na noc do lodówki
- Na drugi dzień każdy kawałek piersi owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i ułożyć jeden obok drugiego w brytfannie wysmarowanej olejem. Omyte osuszone pieczarki bez ogonków przekroić na połowę lub na cztery- zależy od wielkości grzybów. Pokrojonymi pieczarkami posypać roladki.
- Cebulę pokroić w półplasterki i posypać pieczarki. Całość posolić i popieprzyć. Obłożyć całość serkiem mascarpone. Brytfannę przykryć pokrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godzinę i 10 minut. W połowie lekko przemieszać, żeby serek się rozpuścił. Spróbować sos i ewentualnie dosolić. Po upieczeniu można wyjąć roladki a sos zagęścić mąką, ale nie jest to konieczne.
Jest tak ciepło, że aż gotować się nie chce... :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Agato, ale ja jestem głodomor i nawet jak mi się nie chce to chcę- he, he .
UsuńPozdrawiam :)
No i mam obiad. Pysznie wygląda a ja lubię potrawy jednogarnkowe. Dziękuję i pizdrawiam. Miłego leniuchowania.
OdpowiedzUsuńWitam Basiu. Ja na sobotę i niedzielę lubię mieć zapas obiadowy, bo szkoda czasu na stanie w kuchni w weekend.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
kotek śliczny :)
OdpowiedzUsuńA ja myślałam , że roladki śliczne - he, he.
UsuńPozdrawiam.
Roladki to swoją drogą. Ja jako kociaro - psiara zawsze najpierw zachwycę się zwierzem i niekoniecznie tym na talerzu :D Mój pies zjadł mi wczoraj pół patelni kapusty młodej zasmażanej. A byłam pewna, że nie dosięgnie. Muszę chyba przy suficie podwiązywać :)
UsuńHa, ha , ciesz się, że Ci butów nie zjadł. Mój pies kiedyś pogryzł mi całe buty ze skóry i skórzaną kamizelkę :)
Usuń