Bardzo smaczny dodatek do mięs pieczonych , wszelakich wędlin , również serów. Przystawka w rodzaju sałatki.
- 4 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 70 g czarnych oliwek- po odsączeniu
- 85 g kaparów - po odsączeniu
- 5 ząbków czosnku
- pieprz kolorowy
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 i 1/3 szklanki oliwy z oliwek i oleju (pół na pół)
- 2 łyżki winnego białego octu
- Piekarnik nagrzać do 180- 200 stopni C. Papryki ułożyć na blaszce i opiec z termoobiegiem ok. 15 - 20 minut. Papryka się przyrumieni od spodu i z góry. Gorącą paprykę przełożyć do woreczka foliowego i worek zawiązać. Pozostawić do ostudzenia.
- Zimne papryki obrać ze skórki i wyczyścić z nasion i błonek. Pokroić wzdłuż w paski o szerokości ok. 80 mm - 1 cm. Czosnek grubo zmielić w blenderze, odcedzić oliwki i kapary. Wszystko wymieszać.
- Przygotować zalewę - połączyć olej z oliwą, wlać ocet winny, dodać cukier i dobrze wymieszać chochelką. Zalewę doprawić solą do smaku. Polać warzywa i wymieszać . Doprawić jeszcze ewentualnie solą , z reguły dosalam. Przełożyć do słoika, zamknąć i wstawić do lodówki, co najmniej na 24 godziny. W lodówce taka papryka może stać ok. 2 tygodni.
Bardzo apetyczne, wykorzystam przepis na Święta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Polecam szczerze Marzenko.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Danusiu, zrobiłam papryki i wyszły rewelacyjne!!! Dziękuję za przepis:))
UsuńJa dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Danusiu bardzo mi smakuje ta papryka i często ja robię wg Twojego przepisu. Niestety odpadają u mnie takie dodatki jak oliwki,których nie znoszę. Dlatego zawsze robię w wersji bez dodatków. Jest super!
OdpowiedzUsuńDanusiu, ja bez dodatków też robię, ale przyjeżdżają moje dzieci, a one uwielbiają kapary i oliwki. Bardzo Ci dziękuję za pozytywny komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam
OdpowiedzUsuńWyglada to bardzo smacznie i kolorowo i to wlasnie jest to co lubie.Dziekuje za przepis Pozdrawiam i milego dnia
To z moimi dziećmi możesz sobie rękę podać. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam Alu.
Wygląda bardzo apetycznie...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo za komentarz.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Bardzo smaczna.Dziekuje.Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu. Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń