sobota, 28 marca 2015

PRZYSTAWKA Z PAPRYKI, OLIWEK I KAPARÓW DO MIĘS I WĘDLIN



Bardzo smaczny dodatek do mięs pieczonych , wszelakich  wędlin , również serów. Przystawka w rodzaju sałatki.


  • 4 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 70 g czarnych oliwek- po odsączeniu
  • 85 g kaparów - po odsączeniu
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz kolorowy
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 i 1/3 szklanki oliwy z oliwek i oleju (pół na pół) 
  • 2 łyżki winnego białego octu

  • Piekarnik nagrzać do 180- 200 stopni C. Papryki ułożyć na blaszce i opiec z termoobiegiem ok. 15 - 20 minut. Papryka się przyrumieni od spodu i z góry. Gorącą paprykę przełożyć do woreczka foliowego i worek zawiązać. Pozostawić do ostudzenia.
  • Zimne papryki obrać ze skórki i wyczyścić z nasion i błonek. Pokroić wzdłuż w paski o szerokości ok. 80 mm - 1 cm. Czosnek grubo zmielić w blenderze, odcedzić oliwki i kapary. Wszystko wymieszać.
  • Przygotować zalewę - połączyć olej z oliwą, wlać ocet winny, dodać cukier i dobrze wymieszać chochelką. Zalewę doprawić solą do smaku. Polać warzywa i wymieszać . Doprawić jeszcze ewentualnie solą , z reguły dosalam. Przełożyć do słoika, zamknąć i wstawić do lodówki, co najmniej na 24 godziny. W lodówce taka papryka może stać ok. 2 tygodni.

12 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne, wykorzystam przepis na Święta.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam szczerze Marzenko.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Danusiu, zrobiłam papryki i wyszły rewelacyjne!!! Dziękuję za przepis:))

      Usuń
    3. Ja dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Danusiu bardzo mi smakuje ta papryka i często ja robię wg Twojego przepisu. Niestety odpadają u mnie takie dodatki jak oliwki,których nie znoszę. Dlatego zawsze robię w wersji bez dodatków. Jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, ja bez dodatków też robię, ale przyjeżdżają moje dzieci, a one uwielbiają kapary i oliwki. Bardzo Ci dziękuję za pozytywny komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Witam
    Wyglada to bardzo smacznie i kolorowo i to wlasnie jest to co lubie.Dziekuje za przepis Pozdrawiam i milego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z moimi dziećmi możesz sobie rękę podać. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam Alu.

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za komentarz.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuniu. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.