piątek, 23 stycznia 2015

CHLEB ŻYTNI - JASNY



Bardzo łatwy w wykonaniu chleb żytni . Chlebek jest upieczony z mąki żytniej chlebowej typ 720.
 Jest bardzo smaczny, ma wilgotną i elastyczną strukturę. Nie wymaga dużo pracy, krótko się wyrabia, wystarczy wymieszać dobrze łyżką.
 To jest bardzo dobry chlebek dla osób początkujących w wypieku chleba na zakwasie. Polecam.



ZACZYN:


- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 150 g wody
- 2 duże łyżki zakwasu żytniego wcześniej wyjętego i dokarmionego


Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie w misce. Przykryć ściereczką i wstawić do woreczka foliowego. Pozostawić  w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin do wyrośnięcia. Ja robię to na noc.

CIASTO WŁAŚCIWE:


- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 400 g letniej wody
- 2 łyżeczki soli




1) Wszystkie składniki ciasta właściwego dobrze wymieszać łyżką. Ciasto od razu po wymieszaniu przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Całość szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 godzin lub do czasu aż ciasto urośnie niemal do brzegów formy.

2) Ja piekłam w dwóch foremkach o wym. 12 x 26 cm , mierząc po górnych brzegach. Lepiej gdybym piekła w jeszcze mniejszych, bo chlebek wyszedł mi  smaczny, ale trochę niski. Chciałam jeden zamrozić, stąd mój wybór.

3) Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C – góra i dół. Włożyć wyrośnięty chleb do gorącego piekarnika i piec 45- 50  minut w temperaturze 210 stopni . Nie skracać czasu pieczenia, ja trochę skróciłam, bo wydawało mi sie, że jest już ok. i troszkę dół był leciutko zbity.

źródło- przepisnachleb.pl

22 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ten chlebek, te dziurki. Ja za chwilę wstawiam swój do piekarnika. Bardzo podobny skład, ale dałam zamiennie 100g mąki orkiszowej. Ciekawa jestem jak wyjdzie. Pozdrawiam. Jola z B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. też czasami kombinuję z mąkami, ale nie zawsze mi wychodzi to czego oczekiwałam. Chyba jednak Jolu wolę się trzymać przepisu. Dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Chodzą za mną te chleby na zakwasie i chodzą.No a tu proszę znowu pyszna pokusa w postaci dwóch chlebków.Chyba muszę się zmobilizować i nastawić zakwas. Szukałam na twoim blogu jakiegoś przepisu, wskazówek co do zakwasu i....nie znalazłam :(. Przepisów w sieci jest mnóstwo ale jakoś żaden nie "przemówił" do mnie ;) Ps. U mnie właśnie wyrasta chleb Pan Rustico.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Madziu. Ależ jest na moim blogu przepis na zakwas. Jest w galerii obrazkowej po lewej stronie "Pieczywo"- pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Rzeczywiście jest!!!
      Chyba muszę jednak okulary zakładać do czytania jak zalecił okulista ;).

      Usuń
    3. Oj, tam Madziu, po prostu umknął Ci przepis- zdarza się.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Chętnie upiekłabym taki chlebek ale nie mam przepisu na zakwas żytni .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Przepis na zakwas żytni jest w galerii obrazkowej po lewej stronie pod hasłem "Pieczywo".
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Dziękuje za podpowiedź. Skorzystam z przepisu na pewno .pozdrawiam serdecznie. Jola T.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek wygląda smacznie, ja się za to nie biorę, ale moija siostra szukała ostatnio przepisu, bo ma w planach robic chleb i muszę jej podac ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Małgosiu. Może i Ty się kiedyś weźmiesz, chlebek domowy i zapach pieczenia unoszący się w około- nie da się tego przekazać online.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Danusiu. Udał się chlebek, chociaż piekłam go 1 godz i 10 min. Nie wiem jak smakuje, bo córka już go przejęła czyli dowiem się jutro po degustacji. Nastawiłam zaczyn według twojego przepisu i jutro upiekę. Napiszę jak wyszedł. Pozdrawiam. Jola z B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jolu, właśnie w innym Twoim komentarzu czytałam, że chlebek smakował i Tobie. Znam z autopsji takie "przejmowanie" - ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Bardzo ładny miekisz Ci wyszedł :) i nie szkodzi, że wyszedł niski. Góra chleba modelowo wypukła :)
    pozdrawiam serdecznie
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Marcinie. Na drugi raz jednak upiekę w mniejszych foremkach, bo chyba wolę wyższy, ale chlebek i tak był bardzo smaczny.
      Dziękuję- pozdrawiam.

      Usuń
  8. Witaj Danusiu, czy są z góry określone proporcje jeśli chodzi o stosunek zaczynu do mąki???Mam na myśli to, że np. na 05, kg mąki powinno być (strzelam) 250-300g zaczynu???Czy jest jakaś od górna zasada???i jeszcze jedno moje pytanie jeśli ciasto piekę w foremce i jest takie rzadsze, bo daje więcej wody, to chlebek jest bardziej miększy, a gdy ciasto jest gęste i można uformować bochenek,to jest bardziej zbite???Czy coś o tym możesz mi napisać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Lidio.
      Co do pierwszego pytania - każdy przepis to określony stosunek zakwasu i wody do mąki i ewentualnych dodatków i każdego konkretnego przepisu należy się trzymać. Każdy przepis jest tak skomponowany , że nie ma to znaczenia dla miękkości czy pulchności chleba. Po prostu ciasto foremkowe jest rzadsze, ale chleby formowane w bochenek są równie pulchne, mają tylko przypieczoną skórkę.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź, byłam ciekawa czy jest taka ogólna zasada, że np. na 1 kg mąki przypada litr wody i np. 500g zakwasu.Robię dziś Twój chlebek, zakwas mam już taki dwumiesięczny, dałam 250 na 400 mąki i powiem Ci że strasznie długo mi wyrasta ten chlebek???Ciasto było gęste, jedynie dodałam trochę słonecznika.Jest już 8 godzina wyrastania, hmmm wcześniej robiłam na święta i dosłownie w ciągu dwóch godzin wypłynął mi z foremki.Ciekawe dlaczego tak?Ja jestem w tych sprawach nowicjuszka, uczę się i pytam doświadczonych:)

      Usuń
    3. Lidio , zakwas 2 miesięczny to jest bardzo młody zakwas i wyrastanie pieczywa trwa dłużej. Powinien chlebek stać w cieple. Ja mam zakwas kilkuletni , więc u mnie ten proces przebiega szybciej .
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Robiłem ten chleb już kilka razy z podwójnej porcji w dwóch blaszkach 35cm, wyrasta prawie do brzegów formy i wtedy wkładam do piekarnika.
    Podczas pieczenia wszystko wychodzi fajnie nie pęka ale po wystygnięciu ma odklejoną skórę od wierzchu chleba, co robię nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ten chlebek często piekę i też się zdarza, że skórka odstaje. Najczęściej przyczyną jest mąka z porośniętego ziarna, na co nie mamy wpływu. W ogóle dzisiejsze mąki pozostawiają sobie wiele do życzenia. Najlepiej kupować mąkę dostarczaną przez lokalnych dostawców. Ta marketowa niekoniecznie jest dobra. Przyczyną może być również niedojrzały dostatecznie zakwas, i na koniec musi być temperatura piekarnika jaką podałam w przepisie. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję :)

      Usuń