piątek, 31 października 2014

UDZIEC Z INDYKA DUSZONY W SOSIE WARZYWNYM


Prosta i łatwa potrawa z uda indyka duszona z warzywami. Wytrybowanie jednej kości nie powinno stanowić problemu , a mięsko jest łatwiej kroić na porcje.
 Ponieważ to nie jest duży płat mięsa, więc właściwie nie da się zwinąć kilka razy jak roladę. Mięso po prostu zwinąć na ile się da i spiąć wykałaczkami tak, żeby nie wystawały . Dopiero potem obłożyć miejsce spięcia skórą z indyka.
 Jeżeli ktoś woli potrawę bardziej dietetyczną to mięsa nie należy obsmażać i  cebulkę sparzyć wrzątkiem. Dodać tylko 1 łyżkę masła śmietankowego do duszenia, podnosząc w ten sposób smak potrawy.
 Udziec podałam z sałatką z buraczków z jabłkami i dufinkami ziemniaczanymi, ale doskonale też smakuje z kopytkami świeżymi czy odsmażanymi.



SKŁADNIKI na 4 osoby:

- ok. 1- 1,10 kg uda z indyka
- sól, pieprz, papryka w proszku ostra lub słodka
- 2 łyżki musztardy francuskiej ewentualnie zwykłej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 większa marchewka pokrojona na mniejsze kawałki
- ½  średniego selera przekrojonego na cztery
- 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka sosu sojowego
- masło klarowane do obsmażenia mięsa
- 1,5 – 2 szklanek  wody



1) Zdjąć delikatnie skórę z uda indyka i wytrybować kość. Mięso posolić, popieprzyć i posypać czerwoną papryką. Rozłożyć mięso i posmarować musztardą. Posypać posiekanym koperkiem.

2) Mięso zwinąć i spiąć 2- 3 wykałaczkami , żeby było łatwiej sznurować. Skórę z uda położyć na miejsce gdzie jest spięcie i resztę owinąć wokół mięsa. Całość usznurować nićmi lub sznureczkiem kuchennym.

3) W rondlu stopić  masło klarowane i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, pod koniec dodać cebulkę i razem krótko podsmażyć. Wlać wodę , dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, wlać olej sojowy i zagotować. Wstępnie troszkę doprawić solą i pieprzem.

4) Dusić mięso na wolnym ogniu pod całkowitym przykryciem 30 minut. Po tym czasie mięso odwrócić ( nie jest całkowicie zanurzone) i dusić kolejne 30 minut. Ponownie mięso odwrócić i dusić  jeszcze ok. 20 minut. Mięso jest dość grube, więc czas duszenia musi być odpowiednio długi. Sprawdzić szpikulcem czy łatwo wchodzi w mięso.

5) Mięso wyjąć – chwilę odczekać, odwinąć delikatnie z nici . Delikatnie pokroić na grube plastry uważając na wykałaczki, które podczas krojenia należy wyjąć. Sos przecedzić , z warzyw wyjąć liście laurowe i zmiksować blenderem. Zmiksowane warzywa dodać ponownie do sosu, zagotować i ewentualnie zagęścić wodą z mąką.


6 komentarzy:

  1. pyszny konkretny obiad, takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! wspaniała strona z cudownymi przepisami, dopiero trafiłam do Ciebie, ale napewno zostanę na dłużej! pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak zostań na dłużej- u mnie z kuchni nie wyjdziesz głodna Rysiu- ha, ha. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń