Prosta i
łatwa potrawa z uda indyka duszona z warzywami. Wytrybowanie jednej kości nie
powinno stanowić problemu , a mięsko jest łatwiej kroić na porcje.
Ponieważ to
nie jest duży płat mięsa, więc właściwie nie da się zwinąć kilka razy jak
roladę. Mięso po prostu zwinąć na ile się da i spiąć wykałaczkami tak, żeby nie
wystawały . Dopiero potem obłożyć miejsce spięcia skórą z indyka.
Jeżeli ktoś
woli potrawę bardziej dietetyczną to mięsa nie należy obsmażać i cebulkę sparzyć wrzątkiem. Dodać tylko 1 łyżkę
masła śmietankowego do duszenia, podnosząc w ten sposób smak potrawy.
Udziec
podałam z sałatką z buraczków z jabłkami i dufinkami ziemniaczanymi, ale doskonale też smakuje z kopytkami świeżymi czy odsmażanymi.
SKŁADNIKI na
4 osoby:
- ok. 1-
1,10 kg uda z indyka
- sól,
pieprz, papryka w proszku ostra lub słodka
- 2 łyżki
musztardy francuskiej ewentualnie zwykłej
- 2 łyżki
posiekanego koperku
- 1 większa
marchewka pokrojona na mniejsze kawałki
- ½ średniego selera przekrojonego na cztery
- 2 ząbki
czosnku przekrojone na pół
- 1 cebula
pokrojona w kosteczkę
- 2 liście
laurowe
- 1 łyżka
sosu sojowego
- masło
klarowane do obsmażenia mięsa
- 1,5 – 2
szklanek wody
1) Zdjąć
delikatnie skórę z uda indyka i wytrybować kość. Mięso posolić, popieprzyć i
posypać czerwoną papryką. Rozłożyć mięso i posmarować musztardą. Posypać
posiekanym koperkiem.
2) Mięso
zwinąć i spiąć 2- 3 wykałaczkami , żeby było łatwiej sznurować. Skórę z uda
położyć na miejsce gdzie jest spięcie i resztę owinąć wokół mięsa. Całość
usznurować nićmi lub sznureczkiem kuchennym.
3) W rondlu
stopić masło klarowane i obsmażyć mięso
ze wszystkich stron, pod koniec dodać cebulkę i razem krótko podsmażyć. Wlać
wodę , dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, wlać olej sojowy i zagotować.
Wstępnie troszkę doprawić solą i pieprzem.
4) Dusić
mięso na wolnym ogniu pod całkowitym przykryciem 30 minut. Po tym czasie mięso
odwrócić ( nie jest całkowicie zanurzone) i dusić kolejne 30 minut. Ponownie
mięso odwrócić i dusić jeszcze ok. 20
minut. Mięso jest dość grube, więc czas duszenia musi być odpowiednio długi.
Sprawdzić szpikulcem czy łatwo wchodzi w mięso.
5) Mięso
wyjąć – chwilę odczekać, odwinąć delikatnie z nici . Delikatnie pokroić na
grube plastry uważając na wykałaczki, które podczas krojenia należy wyjąć. Sos
przecedzić , z warzyw wyjąć liście laurowe i zmiksować blenderem. Zmiksowane
warzywa dodać ponownie do sosu, zagotować i ewentualnie zagęścić wodą z mąką.
pyszny konkretny obiad, takie lubię:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja Justynko. Pozdrawiam.
UsuńSmakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje- ha, ha.
Usuńwitam! wspaniała strona z cudownymi przepisami, dopiero trafiłam do Ciebie, ale napewno zostanę na dłużej! pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńO, tak zostań na dłużej- u mnie z kuchni nie wyjdziesz głodna Rysiu- ha, ha. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.