piątek, 26 września 2014

BABKA CIEMNA Z ORZECHAMI- WYKWINTNA




Babka wykwintna, a raczej dokładnie wysmakowana. To bardzo dobre ciasto, jedno z bardziej lubianych przez moich bliskich. 
Przygotowuje się ją podobnie jak murzynka. Zamiast mąki tortowej używam w tym wypieku mąki krupczatki, co czyni babkę pulchną i doskonałą w smaku. Nie boję się tego pisać, bo ta babka po prostu jest pyszna. Po upieczeniu , wykończeniu polewą trzeba jej dać czas, żeby do końca dobrze ostygła i nabrała smaku. Nigdy nie spieszę się z jej napoczęciem, chociaż muszę udawać , że jej nie widzę- ha, ha. Najlepiej pozostawić na 3- 4 godziny "nie rusaną".



SKŁADNIKI na tradycyjną formę do babki:


Szklanka o poj.- 250 ml

- 25 dkg masła
- 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 7 łyżek wody
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki krupczatki ( dokładnie- nie więcej)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki likieru amaretto
- 60 gram orzechów włoskich zmielonych grubo w blenderze lub posiekanych




WYKOŃCZENIE BABKI:


- 40 gram orzechów włoskich posiekanych
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 płaskie łyżki kakao




1) Formę do babki dobrze wysmarować i wysypać kaszką manną. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować- mieszając. Masę ostudzić.
2) Do ostudzonej masy dodać żółtka i zmiksować. Dalej miksując dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i amaretto. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wymieszać i dodać orzechy. ( Ja zapomniałam i dałam na wierzch, ale one niestety nie zatopiły się w cieście).
3) Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  C na pierwszą półkę od dołu piekarnika i piec 45 minut bez termoobiegu z włączoną górą i dołem. Do tzw. suchego patyczka.
4) Wyjąć babkę z piekarnika i pozostawić w formie ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy . Formę ponownie nałożyć na babkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. 
5) Wodę zagotować z cukrem, dodać masło i rozpuścić. Dodać kakao i podgrzewając mieszać na jednolitą masę- nie gotować. Zdjąć z palnika , odczekać 2- 3 minuty i polać ciasto. Posypać posiekanymi orzechami.

Babka bez polewy :


BABKA CZYTELNIKÓW :

Ewa z Kalifornii                                                                             Emilka Z.

8 komentarzy:

  1. Dzień dobry :) Jak przepis na babkę, to ja zawsze się pojawiam:) Brzmi pysznie i muszę koniecznie ją zrobić, ale niepokoi mnie to pozostawienie babki w formie. Ja na wszelki wypadek, coby babka łatwo wyszła z formy, po wyjęciu z piekarnika wkładam ją do zimnej wody (oczywiście w foremce ;) ) i wtedy łatwo wychodzi. No, ale najwyżej będę kleiła kawałki, jak już kiedyś mi się zdarzyło :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie ma obawy, babka wyjdzie. Ona w foremce podchodzi wilgocią i nie ma problemu z jej wyjęciem- musi być dobrze nasmarowana forma i wysypana kaszką manną. Jeżeli się boisz, że nie wyjdzie, to proszę odwróć ją na paterę, wyjmij i z powrotem przykryj formą. A tak na przyszłość bardzo dobrą metodą jest odwrócić babkę z foremką na paterę i przykryć całą na chwilę ściereczką zmoczoną w zimnej wodzie o po chwili postukać- zawsze wychodzi.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Czy musi to buc maka krupczatka ? Nie mam do niej dostepu niestety . Moglaby byc zwykla maka ? Prosze o szybka odpowiedz bo babeczka kusi ,i to bardzooo.
    Swietne przepisy ,napewno nieraz tu zajrze ,upieklam juz kilka chlebow od Ciebie ,smaczne .
    Pozdrawiam i obserwuje za kolejnymi pysznosciami ,Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Moniko. Nie piekłam na innej. Mąka krupczatka ma inną konsystencję, ale myślę że na tortowej też powinno się udać. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Danusiu,jutro upieke,bo baba musi byc!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu. Ta babka jest bardzo smaczna i myślę , że Tobie też będzie smakowała- powodzenia.
      Pozdrawiam serdecznie !!!

      Usuń
  4. Zrobiona,piekna baba!!!Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń