czwartek, 25 września 2014

KLOPSIKI Z PIECZARKĄ I SEREM



Proste , ale smaczne klopsiki z serem żółtym i pieczarką w środku. Dodatkowo duszone razem z pieczarkami. Płatki owsiane w masie mięsnej powodują, że klopsiki są miękkie i pulchne- doskonale są scalone. Poza tym zamiast bułki dodajemy coś co jest znacznie zdrowsze. Zapraszam do przepisu.



SKŁADNIKI:


- 1 kg mięsa wieprzowego lub drobiowo wieprzowego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanki wrzącej wody
- 2 duże cebule
- pieprz, sól i majeranek
- 2 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
- kilka wiórków masła
- 75 dkg pieczarek
- kilka grubszych plasterków sera żółtego - 3- 4




1) Mięso  zmielić. Płatki owsiane zalać 1 szklanką  wrzącej wody i pozostawić do rozklejenia. Cebulę drobno posiekać (można to zrobić w blenderze) i zeszklić na 1 łyżce oleju . Wszystko pozostawić do przestudzenia.
2) Do mięsa dodać rozklejone płatki, przesmażoną cebulę ,wbić 2 jajka, wsypać majeranek (nie za dużo, żeby nie zdominował smaku) i całość dobrze wyrobić doprawiając solą i pieprzem. Uformować kotlety.
3) Wybrać mniejsze pieczarki, większe przekroić na połowę lub na cztery. Plasterki sera pokroić w większą kostkę. W każdy uformowany kotlecik włożyć pieczarkę i ser żółty i skleić.
4) Rozgrzać olej i obsmażyć na pełnym ogniu z obu stron. Kotlety przełożyć do rondla , na wierzch dać kilka wiórków masła, dodać pozostałe pieczarki- delikatnie przemieszać  i pod przykryciem dusić na wolnym ogniu ok.15- 20  minut. Kotlety się przeparują we własnym soku razem z masłem i pieczarkami.
                                                           

8 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu. Baaardzo apetycznie wyglądają te klopsiki. Przymierzałam się do nich od dawna, ale zastanawiało mnie czy do środka włożyć surową czy przesmażoną pieczarkę. Czy taka surowa nie puści wody i klopsiki nie rozpadną się. Ale widzę, że wszystko jest ok. Dziękuję i pozdrawiam. Jola z B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Do środka lepiej włożyć surową pieczarkę, ona troszkę puści wodę, ale to w niczym nie przeszkadza, po prostu klopsiki ją wchłoną, ale zapewniam, że się nie rozpadną.
      Pozdrawiam wieczornie- dziekuję.

      Usuń
  2. Super sprawa z tymi klopsikami i pieczarkami - dzięki.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajniutki pomysł na tę niespodziankę, nadziewam zwykle szpinakiem , jajkiem przepiórczym,różyczką brokuła, no i ... może być tam jeszcze w co trzecim 100 $ , takie lekko strawne :) przełknęłabym taaaaką niespodziewankę. Pozdrawiam chłodnym porankiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, ha, ha - a może Bożenko takie robisz, to ja jestem chętna. Ja do uszek na Wigilię, do jednego wkładam grosik. Wiesz jak się cieszy ten co znajdzie- a jak wszyscy powoli jedzą, żeby sobie zęba nie wyłamać.
      Pozdrawiam chłodnym wieczorem, ale po pięknym słonecznym dniu.

      Usuń
  4. Są pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...