piątek, 8 sierpnia 2014

ZAPIEKANKA RYBNA Z WARZYWAMI I ZIEMNIAKAMI- danie jednogrankowe



Takie lato spowalnia myślenie. Czasami mam ugór w głowie i ciężko mi coś wymyśleć na obiad. Dobrze, że raz jedna blogerka, raz druga wstawi jakąś potrawę i pomysł na obiad mamy z głowy. 
Smaki kuchni Helenki z bloga „ Moje walijskie pichcenie”są podobne do moich, więc skorzystałam z jej pomysłu.
 Troszkę w przepisie pogrzebałam  w proporcjach składników, dołożyłam  ziemniaki ,żeby mieć wszystko w jednym garnku. Potrawa smaczna, dość szybka i miałam na dwa dni. Polecam Państwu.



SKŁADNIKI na 4 osoby:

- 800 g ziemniaków
- 800 g dowolnej ryby ( u mnie filet mintaja  )
- mąka ziemniaczana do ryb
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 mniejsza czerwona papryka
- 1 mniejsza zielona papryka
- 250 ml śmietany ze wsi lub 30 %
- sól , pieprz , sok z cytryny i przyprawa do ryb  lub pieprz cytrynowy
- olej
- koperek




PRZYGOTOWANIE:


- Rozmrozić rybę, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody w czystej ściereczce kuchennej- do suchego. Można odcisnąć w papierowym ręczniku kuchennym, ale wtedy poszłaby nam prawie cała rolka.     
- Rybę pokroić w poprzek na mniejsze kawałki i posolić, popieprzyć i posypać przyprawą.

- Wszystkie warzywa obrać oczyścić , umyć i osuszyć.
- Ziemniaki i pieczarki  pokroić lub poszatkować w plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, papryki w
  krótsze paski.

- W dużym rondlu rozgrzać 3- 4 łyżki oleju. Włożyć ziemniaki , posolić i krótko podsmażyć na ostrym
  ogniu. Lekko przyrumienić. Przełożyć równomiernie do naczynia żaroodpornego.
- Na tym samym oleju podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać pokrojone papryki i całość podsmażyć
  Do całkowitego wyparowania wody. Wlać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

- Rybę otoczyć w mące ziemniaczanej ( nie puści ewentualnej pozostałej wody) i ułożyć na  
  ziemniakach. Na rybę wylać sos z warzywami.
- Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać ok. 25- 30
  minut z termoobiegiem, bez ok. 10- 15 minut dłużej.
- Zapiekankę po wyjęciu z piekarnika posypać obficie koperkiem lub podać osobno w miseczce.

ZAPIEKANKA CZYTELNIKÓW:

Justynka z Krakowa

19 komentarzy:

  1. bardzo fajna potrawka:) smacznie to wszystko wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad! Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo potrawa bardzo smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Bardzo fajna ta zapiekanka. Też sobie ją upatrzyłam na blogu Heleny :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anuś, ja też sobie upatrzyłam, ale swoje musiała odczekać. Dziękuję.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  4. Danusiu nigdy nie pomyślałam o połączeniu rybki z pieczarkami ... :) Ale Twoja zapiekanka wygląda wyśmienicie mniammmmm . Muszę spróbować ... pozdrawiam Małgosia Nowicka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Małgosiu. Ja też nigdy nie łączyłam pieczarek z rybą, ale ta potrawa to strzał w dziesiątkę. Polecam Ci Małgosiu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. bardzo dobry pomysl na rybke...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uznałam i skorzystałam z pomysłu Helenki. Dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Wpadłam Danusiu podpatrzeć jak zmodyfikowałaś przepis i powiem, że dla mnie strzał w 10-tkę :) Ja tam mogę bez ziemniaczków ileś czasu żyć, ale mój "małż" pyreczki musi mieć obowiązkowo. A tu wszystko w jednym garnku. Super! Pozdrawiam i dziękuję za skorzystanie z przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Helenko muszę mieć ziemniaczki, kaszę lub ryż. Ja Ci bardzo dziękuję za inspirację.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Przepis jest wspaniały! I znowu się czegoś nauczyłam: zawsze osuszam ręczniczkami i rzeczywiście, człowiek ani się obejrzy, a pół rolki ni ma! A ściereczkę można szybko w rękach przepłukać. No i tego patentu z mąką ziemniaczaną też nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zawsze Marzyniu nosi jak wyciskam ryby z wody papierowym recznikiem. Ciśniesz, papier zaraz ocieka wodą, a ryby dalej mokre. We wszystkich 4- ch rogach ściereczki jak je odcisnę, to są akurat . Wiesz Marzyniu ryba nawet odciśnięta zawsze troszkę jeszcze może puścić wodę w zapiekance. Lepiej je otoczyć niż wylewać wodę z podpieczonych ryb- nie trzeba ich wtedy właśnie podpiekać. Jak są dobrze osuszone to nic nie ma prawa się z nich wydzielić.
      Pozdrawiam- buziaczki.

      Usuń
  8. a czy z filetem z łososia by wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak- nie robiłam z łososiem. Tylko tak myślę, czy łosoś się nie rozejdzie przez 30 minut.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Danusiu,ryba PRZEPYSZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Mysle,ze jestesO.K.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziel się proszę ze mną, bo ostatnio wypadłam z kuchennego rytmu. Powoli wracam. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  10. Jutro,beda;bulki-dupcie,sledzie a polędwiczka już po pieciu dniach wiszenia jest w lodowce i oczywiście Twoja beza.Zapraszam!Ewa

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.