Gotowałam ostatnio krem z brokułów, więc tym razem zupa rzadsza. Pomimo zmiksowania jednego brokułu zupa nie jest zawiesista.
Zupy jest dość dużo, więc spokojnie wystarczy na 4 osoby. Ponieważ nie jest ona za bardzo treściwa można do niej podać kluseczki z truskawkami.
SKŁADNIKI:
- 2 brokuły
- 6 szklanek chudego rosołu
- 2 średnie marchewki
- 20 dkg ziemniaków
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa świeżo starta
- sól i pieprz
- opcjonalnie śmietana
1) Do czystego rosołu włożyć pokrojoną w kostkę marchewkę i gotować ok. 10 minut. Ziemniaki pokrojone w kostkę przesmażyć na lekko rumiano na w łyżce oleju i dołożyć do rosołu. Po 10 minutach dołożyć jeden brokuł podzielony na cząstki i gotować ok. 5- 7 minut- całość doprawić solą i pieprzem.
2) Drugi brokuł podzielony na cząstki włożyć do garnka różami do góry ze względu na małą ilość wody. Wlać 1 szklankę wody, dodać 3 ząbki pokrojonego czosnku i ugotować bez przykrycia na miękko. Całość zmiksować i dodać do zupy. Ponownie całość zagotować i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Można podawać czystą, ale znacznie smaczniejsza jest ze śmietaną. Śmietanę można dodać do zupy w garnku lub podać oddzielnie.ZUPA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
A ja Danusiu właśnie w takie postaci lubię zupki najbardziej: z widocznymi (i wyczuwalnymi) kawałkami warzyw :) Twoja wygląda bardzo apetycznie. Robię często brokułowo-kalafiorową czyli bardzo podobną do Twojej z dodatkiem kalafiorka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA, ja Helenko też z kalafiorem robię ale oddzielnie , bo mój Mąż woli czystą. W ogóle teraz to wszystkie zupki są smaczne - młode warzywa robią całą robotę- pozdrawiam cieplutko.
UsuńWitaj Danusiu,zupy brokułowej to ja jeszcze nigdy nie gotowałam,brokuły bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś musi być ten pierwszy raz, jak we wszystkim- ha, ha- pozdrawiam serdecznie.
Usuńuwielbiam brokułową w takim wydaniu! pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWitam antenko. Ugotowałam sobie na dwa dni , tylko na drugie danie coś lekkiego dorobię.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
świetna wiosenna zupa:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko- pozdrawiam serdecznie.
UsuńZupka ugotowana,pyszna.Bede wcinala na lunch.Caluchy!Ewa
OdpowiedzUsuńSmacznego Ewuniu- bardzo dziękuję. Pozdrawiam.
UsuńJa od zawsze jestem zasmakowana w zupie brokułowej, czy to kremowej, czy zwykłej, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy Jolu , ja również dziękuję :)
Usuń