środa, 28 maja 2014

PIECZARKI W ŚMIETANIE



Pieczarki w takim sosie idealnie pasują do kopytek , ale i do młodych ziemniaczków. Miałam jeszcze trochę starych ziemniaków i trzeba było je zagospodarować. Dodatek przyprawy tandoori masala bardzo korzystnie wpłynął na smak sosu. Miałam jeszcze  z poprzedniego dnia bigosik z młodej kapustki, oczywiście kopytka i obiad był nieziemsko smaczny.



SKŁADNIKI na 4 osoby:


- ½ kg pieczarek
- 2 białe cebule
- sól i pieprz
- 4 plasterki żółtego sera łatwo topiącego się
- 1 szklanka śmietanki ( 30 %) + 4 łyżki
- 1 szklanka wody
- 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
- ½ łyżeczki przyprawy tandoori masala
- masło klarowane




1) Pieczarki pokroić na grubsze kawałki, cebulę w kosteczkę. W rondlu lub głębszej patelni rozgrzać  1 łyżkę masła klarowanego, dodać cebulę – przesmażyć. Dodać pieczarki , trochę posolić i popieprzyć wymieszać i smażyć do wyparowania wody z pieczarek – nie rumienić.
2) Do małego rondelka wlać 4 łyżki śmietanki, włożyć porwane kawałeczki sera żółtego i rozgrzać na wolnym ogniu mieszając. Dolać jeszcze 1 szklankę śmietanki i wymieszać na gładką masę.
3) Do pieczarek wlać 1 szklankę wody, masę śmietankowo serową , wsypać tandoori masala i zagotować. Doprawić jeszcze solą i pieprzem wg smaku i dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodać koperek i wymieszać. Nie ma potrzeby zagęszczania sosu. Jednak jego konsystencja nie jest mocno gęsta, więc jeżeli ktoś woli może sobie zagęścić dosłownie odrobiną mąki z wodą.


12 komentarzy:

  1. Z kopytkami stanowi idealny zestaw!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być również do makaronu. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Pyszny obiadek,prezentuje się znakomicie zwłaszcza w tym Bolesławcu,który uwielbiam.Nie mam niestety takiego zbioru jak Twój,ale stopniowo powiększa się.Deszczowe Gniezno pozdrawia Cię bardzo serdecznie.Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Madziu powoli dokupuję różnych wyrobów z Bolesławca. Są drogie , więc tak się nie da od razy kupić. U nas zimno, deszczowo i nic się nie chce robić.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. świetny sos::) taki obiad lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany ale to niezdrowe, straszna potrawa, co z tego ze jest smaczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam anonimie, ale chyba tak nie do końca jesteś anonimem. Nikt Ci nie każe tego jeść, Twój wybór. Życzę Ci żebyś zawsze zdrowo jadł- tylko nie zapomnij i trzymaj się tej maksymy.
      Pozdrawiam.
      Aha- jeszcze jedno więcej, ciepła dla ludzi. Ja bym takiego komentarza nie wystawiła za czyjąś pracę, którą ktoś wkłada w bloga . No , tak, ale to trzeba być istotą myślącą, a Tobie trochę tego brakuje.

      Usuń
  5. Lubię ten sos właśnie do mącznych potraw, a szczególnie w towarzystwie pierogów ruskich lub z kapustą.
    Pozdrawiam z majowym deszczem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko. Ta pogoda nie działa na mnie zbyt dobrze. Mam lenia , a jeść się chce.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Witaj Danusiu kupiłam dziś pieczarki i koperek,przyprawę tandori masala mam -kupiłam w ubiegłym roku na Jarmarku Swietojanskim i tak sobie leży i czeka i się doczekała:)Jutro pyszny piątkowy obiadek.Calusek Danusiu JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, szczerze polecam, bo to szybka i smaczna potrawa. Dziękuję Ci.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń