czwartek, 24 kwietnia 2014

KLOPSIKI W SOKU POMIDOROWYM Z BAZYLIĄ



Klopsiki robi się szybko, sos też co przy rozleniwieniu poświątecznym ma dla nas znaczenie. Klopsików można narobić na dwa dni i tylko zmienić dodatki. Polecam.



SKŁADNIKI:

NA KLOPSIKI:


- 1 kg mielonego mięsa (miałam karkówkę))
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 3 małe jajka
- 2 kopiaste łyżki  mąki wrocławskiej
- 2  kopiaste łyżki  bułki tartej
- 3  łyżeczki majeranku

NA SOS:


- 1 litr soku pomidorowego 100 %
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu, ewentualnie trochę śmietany ( nie daję)




1) Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na 1 łyżce  oleju.
2)Mięso  i wszystkie pozostałe składniki  przełożyć do miski- dobrze wyrobić i doprawić.
3)Uformować klopsiki i obsmażyć krótko na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.
4) Do rondla wlać sok pomidorowy, włożyć klopsiki , doprawić ewentualnie sok i chwilę razem pogotować na wolnym ogniu. Klopsiki gotujemy ok. 10- 15 minut, żeby nie były surowe w środku.
7)Klopsiki wyjąć , dodać do sosu 2 kopiaste łyżki posiekanej świeżej bazylii,  sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Możemy użyć zwykłej mąki lub kukurydzianej. Klopsiki włożyć do sosu i ponownie mocno podgrzać.

16 komentarzy:

  1. bardzo lubimy takie danka:) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię potrawy z mielonego mięsa, bo tak szybko coś można upichcić. Pozdrawiam słonecznie.

      Usuń
  2. To coś dla mnie, po świętach niczego co wymaga dużo pracy nie chce mi się robić. Myślałam o klopsikach ale tym razem zrobię je z Twojego Danusiu przepisu, na pewno będą pyszne.
    Jadzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jadziu. Wszelkiego rodzaju klopsiki u mnie mają duże powodzenie. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. i klopsiki i sos pomidorowy sama rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niebawem będzie można robić ze świeżymi pomidorami. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Lubię taki jedzonko.Klopsiki mam przygotowane,tylko dzisiaj zrobię sos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Krótko pogotować, tzn. ile czasu?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pogotować, żeby klopsiki nie były surowe w środku- ok. 10- 15 minut. Dopiszę w przepisie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Dziękuję za sprecyzowanie, pozdrawiam słonecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro będą klopsiki u mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Wczoraj na obiad zrobione, przepyszne jeszcze troszkę na dziś zostało... Uwielbiam Pani przepisy, wspaniałe pomysły na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Almuniu, u mnie w ogóle różnego rodzaju klopsiki mają powodzenie. Dość często robię w różnych wariantach i z reguły na dwa dni. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń