Klopsiki robi się szybko, sos też co przy rozleniwieniu poświątecznym ma dla nas znaczenie. Klopsików można narobić na dwa dni i tylko zmienić dodatki. Polecam.
SKŁADNIKI:
NA KLOPSIKI:
- 1 kg mielonego mięsa (miałam karkówkę))
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 3 małe jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki wrocławskiej
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 3 łyżeczki majeranku
NA SOS:
- 1 litr soku pomidorowego 100 %
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu, ewentualnie trochę śmietany ( nie daję)
1) Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na 1 łyżce oleju.
2)Mięso i wszystkie pozostałe składniki przełożyć do miski- dobrze wyrobić i doprawić.
3)Uformować klopsiki i obsmażyć krótko na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.
4) Do rondla wlać sok pomidorowy, włożyć klopsiki , doprawić ewentualnie sok i chwilę razem pogotować na wolnym ogniu. Klopsiki gotujemy ok. 10- 15 minut, żeby nie były surowe w środku.
7)Klopsiki wyjąć , dodać do sosu 2 kopiaste łyżki posiekanej świeżej bazylii, sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Możemy użyć zwykłej mąki lub kukurydzianej. Klopsiki włożyć do sosu i ponownie mocno podgrzać.
bardzo lubimy takie danka:) mniam
OdpowiedzUsuńLubię potrawy z mielonego mięsa, bo tak szybko coś można upichcić. Pozdrawiam słonecznie.
UsuńTo coś dla mnie, po świętach niczego co wymaga dużo pracy nie chce mi się robić. Myślałam o klopsikach ale tym razem zrobię je z Twojego Danusiu przepisu, na pewno będą pyszne.
OdpowiedzUsuńJadzia
Witam Jadziu. Wszelkiego rodzaju klopsiki u mnie mają duże powodzenie. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
i klopsiki i sos pomidorowy sama rozkosz:)
OdpowiedzUsuńJuż niebawem będzie można robić ze świeżymi pomidorami. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńLubię taki jedzonko.Klopsiki mam przygotowane,tylko dzisiaj zrobię sos.
OdpowiedzUsuńŻyczę Krzysiu smacznego. Pozdrawiam.
UsuńKrótko pogotować, tzn. ile czasu?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam. Pogotować, żeby klopsiki nie były surowe w środku- ok. 10- 15 minut. Dopiszę w przepisie.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za sprecyzowanie, pozdrawiam słonecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńJutro będą klopsiki u mnie.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Wczoraj na obiad zrobione, przepyszne jeszcze troszkę na dziś zostało... Uwielbiam Pani przepisy, wspaniałe pomysły na obiad. :)
OdpowiedzUsuńAlmuniu, u mnie w ogóle różnego rodzaju klopsiki mają powodzenie. Dość często robię w różnych wariantach i z reguły na dwa dni. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.